Bara att välja på allt som erbjuds i Brödladan. En kopp rykande hett kaffe bjuds det också på i butiken. Foto: Harald Lohse
Marye och Rens stortrivs i den gamla ombyggda ladan anno 1870 som numera inhyser butik och bageri. Paret älskar naturen och lugnet i Gillermarken. Foto: Harald Lohse
Varannan torsdagskväll får kunderna sina brödpåsar levererade av Rens Alders. Som här när Marie Bäckström, Grängesberg, får sitt favoritbröd i Ludvika. Foto: Harald Lohse
Det gäller att hela tiden hitta nya varianter i bageriet. Här experimenterar Rens med ingredienser till en ny välsmakande bullsort. Foto: Harald Lohse
Florsocker på läckra egengjorda semlor har haft en rykande åtgång under de senaste veckorna. Foto: Harald Lohse
Full fart i butiken där de båda tar emot sina kunder under lördagar. På vardagarna arbetar Marye som läkare vid Ludvika lasarett. Foto: Harald Lohse

Länet fick bagare och läkare från Holland

För två år sedan lämnade paret sin hektiska tillvaro i Holland. Hon som läkare vid sjukhuset i Haag och han som analytiker på en bank i samma stad. Av en ren slump hade de två hittat en intressant annons på internet hösten 2021.

Att köpa ett litet bageri i form av Brödladan med ett tillhörande närliggande bostadshus i lilla Gräsberg norr om Ludvika var något som verkligen lockade duon.

För Marye van der Kooi, 36, och Rens Anders, 37, fanns ingen tvekan. Detta skulle de bara ha.

– Vi slog till, förklarar de båda i samma andetag. Vi såg att dåvarande ägaren Jurgen Raedts skulle flytta tillbaka till Belgien efter sina fem år i Gräsberg. Orsaken var helt och hållet att hans två söner längtade hem.

– Inom en månad var affären helt klar. I april 2022 kom vi till vårt blivande paradis, säger Rens med tindrande ögon.

Nu skulle livet bli helt annorlunda. Han skulle baka och hon skulle pausa sin vardag som läkare i medicin och hjälpa till i bageriet.

– Jag hade inte en tanke på att fortsätta jobba som läkare, säger Mayre. Jag ville i varje fall pausa.

Pausen bestod ända fram till augusti i fjol.

Pluggade svenska termer

Några kunder i bageriet och vänner till paret ansåg att Marye absolut skulle ingå i länets läkarkår.

– Först tvivlade jag men sedan kunde jag inte stå emot, förklarar den nästan alltid leende läkaren.

För att få läkarlegitimation var hon dock tvungen att först plugga in svenska och då inte minst de medicinska termerna. Den utbildningen skedde i Falun med början i augusti. I december blev hon godkänd och i februari i år började hon tjänsten som allmänläkare vid vårdcentralen på Ludvika lasarett.

– Svenska språket är inte lätt men det gick skapligt och jag kände mig verkligen välkommen! Alla är så hjälpsamma och trevliga.

Dalarna fick en läkare ”gratis” och Ludvika med omnejd en mycket omtyckt hembagare. Förutom den fasta tjänsten i Ludvika blir Marye då och då även inkallad till lasarettet i Falun när så krävs.

Trots sin heltidstjänst hinner hon även med att hjälpa Rens i bageriet.

Byggt redan år 1870

– Vi har ju öppet varje lördag i vår lilla butik och då behöver man vara två. Jag hjälper även till att packa beställningar till vår försäljning vid Reko i Falun/Borlänge och Ludvika/Smedjebacken.

Man märker verkligen att de båda stortrivs med sin vardag.

– Nästan alla kunder är så trevliga och återkommer vecka efter vecka. Jag känner på mig att de verkligen tycker om våra produkter.

– Helt suveränt att vi får chansen att köpa deras god bröd, understryker Marie Bäckström från Grängesberg.

– Rågbrödet är fantastiskt, betonar Marie när hon tar emot veckans brödpåse.

Åtta olika sorters bröd, bullar och skorpor är specialtillverkade i det lilla mysiga bageriet vars fastighet uppfördes redan 1870. Tonvikten på bröden är surdeg vilket också är det mest populära hos kunderna. Varje torsdag befinner sig bagarbilen från Brödladan i antingen Falun, Borlänge, Ludvika eller Smedjebacken.

Den som av någon anledning inte har haft tid kan gärna ta sig till Gräsberg och några kilometer in i skogen mot Gillermarken norr om Ludvika.

Kurser om kaffe och bröd

– Vi har även några platser för de som vill ta sig en fika i butiken, understryker Rens som även utbildar intresserade om hur man bäst producerar sitt kaffe.

– Jag kommer att ha kurser i den ädla konsten att laga kaffe och inte minst om bakning. Mer om detta kommer jag att meddela på Facebook.

Att den gänglige holländaren är nöjd med sin vardag märks tydligt och klart.

– Allt har gått jättebra även om det självklart är mycket arbete.

På frågan om paret har någon hemlängtan kommer svaret snabbt:

– Vi har inga som helst planer på att lämna Ludvika och Gräsberg. Vi stortrivs med den underbara naturen och lugnet. Släkten kommer lite då och då och man märker deras avundsjuka på vår tillvaro, säger de båda i samma andetag.

Det verkar som att Dalarna fått en läkare och att Gräsberg en bagare för lång tid framöver!