Daniel och Kajsa valde under pandemin att flytta till familjens fäbod Björka och där blev de kvar. Foto: Hannah Risander

Ungt par valde det enkla livet på fäboden

Här bor rådjur, älgar och björnar runt knuten. Men också Kajsa och Daniel, under pandemin valde de att flytta till familjens fäbod Björka och där blev de kvar. De valde det enkla livet, men som många förmodligen skulle inte skulle kalla enkelt.

Det har precis varit köldrekord i landet, även i fäboden Björka utanför Mora. Men i storstugan sprakar elden och där finns bekvämligheter som el och luftvärmepump, men det många fler bekvämligheter än så är det inte – ett liv som Kajsa Gustafsson, 24 och Daniel Haglind, 26 trivs väldigt bra med.

– Vi ska väl medge att det ibland finns dagar då det känns lite jobbigt, speciellt under vintern. Men när våren kommer så vill man bo kvar för alltid. Under vintern handlar det om att skotta snö, bära vatten och elda. Vi försöker att elda så mycket vi kan under vinter, säger Kajsa.

Paret hade lessnat på att bo i lägenhet, de har båda ett stort naturintresse och ville komma närmare naturen. Kajsa hade precis börjat plugga i Östersund när pandemin kom, och då kom paniken.

– Jag satt i vår lägenhet och fick inte träffa någon. Då föddes idén om att flytta till familjen fäbodstuga i Björka. Vi pratade med mina föräldrar och bestämde oss för att flytta hit och testa. Vi renoverade en sovstuga i bastuhuset och hade en plan att bo här under ett år, men nu har det gått tre, berättar Kajsa. 

Fäboparet försöker att elda så mycket de kan under vintertid, så att värmen hålls uppe i stugan. Foto: Hannah Risander

Storstuga, stor altan och utedass

Det är en kringbyggd gård som har en bastu- och sovstuga, en vedbod, en storstuga med kök, och en stuga med ett umgängesrum och en stor altan för härliga sommarkvällar. Och utedass förstås.

– Under sommaren är det enklare att bjuda in folk, då har vi ofta middagar i bodegan och badar i tunnan, allt är ju lite enklare på sommaren. Dessutom odlar vi en del själva och det är roligt, säger Daniel.

– Det är lite som att vi bor i tre stugor och vi går ut för att göra allt, sova, laga mat, gå på dass. Men det finns verkligen alltid något att göra här i jämförelse med att bo i en lägenhet, enligt Kajsa. 

Det bästa med att bo i en fäbod verkar båda vara överens om, att bo i naturen. 

– Vi kan ta en promenad till sjöarna, tjärnen och älven. Och både rådjur, älgar och björnar runt knuten. När jag var ute och sprang en vinter så stod det fyra älgar i diket när jag sprang förbi, Jag jobbar själv i skogen och jag trivs väldigt bra med att bo så här, berättar Daniel. 

”Under vintern handlar det om att skotta snö, bära vatten och elda,” säger Daniel. Foto: Hannah Risander

Kan jobba hemifrån

Kajsa som har möjlighet att jobba hemifrån har gjort sig en liten kontorshörna i storstugan och tillbringar mycket tid hemma. 

– Det är inte många grannar här under vintern, jag kan se några rådjur om jag kikar ut genom fönstret men det kan gå flera dagar utan att jag träffar någon annan än Daniel, så det kan bli lite ensamt.

På gården finns en elektrisk vattenpump, men den fryser ofta under vintern så paret får ta en promenad till en brunn längre ner i fäboden för att hämta vatten. Vatten som ska räcka till både matlagning, disk och dusch. 

– Vi har faktiskt en bänkdiskmaskin som man fyller upp med vatten, och en tvättmaskin men den använder vi sällan utan åker till våra föräldrar och tvättar kläder, berättar Kajsa.  

På fritiden blir det också mycket natur, båda jagar och fiskar och de hittar gärna på äventyr utomhus. 

– Vi gör nästan allt tillsammans och vår hund Kira följer också med oss på allt, och fördelen är ju att vi bara har tio minuter in till Mora så vi åker också ofta in för att gå ut och äta och umgås med vänner, säger Kajsa och stoppar in ett till vedträ i brasan.

Kajsa jobbar med kommunikation på Vildhem och en av grundarna till affärsnätverket Daladrivet Ung. Foto: Hannah Risander