Tio kvinnor på dragspelsskolan i Älvdalen – men 40 fick inte plats. Foto: Privat
Foto: Privat
Mattias Lindh har tagit sig an tio tjejer som vill lära sig spela dragspel. Foto: Privat

Dragspelsboom i Älvdalen: 40 kvinnor i kö för dragspelsskolan

Nästa år fyller aktiebolaget AB Albin Hagström 100 år, som 1925 började producera dragspel i Älvdalen. Och nu är dragspelandet återigen populärt i Älvdalen med över 40 tjejer i kö för att få gå på dragspelsskola.

Det är möjligen lite trevande tongångar som ljuder i Näsets bystuga denna söndag när åtta tjejer försöker lära sig att spela dragspel för första gången, under ledning av dragspelaren Mattias Lindh.

– Jag tycker att det har gått jättebra. Vi har kommit igång med både bas, diskant och rytm. Det låter lovande. Jag började själv i musikskolan när jag var yngre. Sedan blev det ett uppehåll men jag började spela igen när Larz-Kristerz var med i Dansbandskampen 2008. Då blev det ett uppsving, säger Mattias.

Initiativet kommer från Hannah Risander som förra året fick ett dragspel i födelsedagspresent och fick idén om att starta en kurs för både tjejer och tanter.

– Jag la ut på Facebook för att kolla intresse, om fler än mig ville lära sig att spela. Nu är vi tio som går kursen, och vi är mellan 20 och 80 år, men över 40 i kö som vill vara med. Vi har också fått förfrågan om att arrangera kurser i Mora och Rättvik. Jag kunde aldrig drömma om det gensvaret, säger Hannah.

De flesta på kursen har aldrig spelat dragspel förut, Monica Estenberg är en av dem.

– Det är jättehäftigt, men svårt känns det så det är en riktig utmaning, så nu ska jag hem och öva på bas.

Sara Jansson har spelat keyboard tidigare och vill snart kunna ta med dragspelet på fester.

– Jag tycker att det verkar så himla kul att kunna spela dragspel, kunna ta med sig dragspelet och spela och alla kan hänga med när man spelar.

Det var en första gång och tjejerna fick lära sig att spela låten “Köp varm korv” och alla gick hem med ett leende på läpparna.

– Man blir otroligt glad av att spela dragspel, vi har haft så roligt ikväll. Nu ska vi bli varma i kläderna, sen satsar vi på melodifestivalen nästa år. Det passar bra när Hagström fyller 100 år, säger Hannah och ler.