Jimmy Linnér, ordförande i Svärdsjö IF. Foto: Privat

Här är klubben som skrotar träningsavgifterna

Svärdsjö IF tar bort träningsavgifterna för samtliga klubbens fotbollsspelare.
– Vi vill plocka bort alla ekonomiska trösklar och barriärer för att alla som vill ska kunna spela fotboll, säger klubbens ordförande Jimmy Linnér.

Omkring 200 aktiva fotbollsspelare finns i Svärdsjö IF:s verksamhet. Under de kommande tre åren ska samtliga spelare, oavsett om det handlar om knattar som testar på fotboll för första gången eller om det är spelare i klubbens representationslag, få spela gratis.

– Vi gjorde ett test under pandemin med att plocka bort alla träningsavgifter. Under 2023 var vi tillbaka i att det kostade en slant att vara med och träna, men under de kommande tre säsongerna kommer det att vara gratis, säger klubbens ordförande Jimmy Linnér.

Vad är anledningen till det och hur finansierar ni satsningen?

– Vi ville hitta ett sätt att ta bort alla ekonomiska barriärer som kan finnas för att spela fotboll. Det finansieras av företag såväl lokalt som i närområdet som vill vara med och bidra till att plocka bort trösklarna både för att börja och att kunna spela vidare, säger Linnér.

Hur ser utvecklingen vad gäller antalet spelare ut?

– Vi har haft en boom när det gäller unga spelare. Där har vi sett en väldigt fin utveckling de senaste åren, och även om det nu åter är gratis har vi även under förra året haft väldigt låga avgifter för att träna i vår verksamhet, och nu plockas avgifterna bort helt. Sen har vi förhoppningar om att vi till årets säsong, vilket i och för sig inte har någon direkt koppling till träningsavgifterna, åter ska kunna ställa ett herrlag i seriespel igen. Det hade vi inte förra året.

Bolloteket gör skillnad

Att stryka träningsavgifterna är en viktig kostnad för många. Dräemot måste alla betala en medlemsavgift. Den är dock så låg som 60 kronor.Hur jobbar ni utöver detta med att kunna rekrytera nya barn och ungdomar till att testa på fotboll?

– Vi har som sagt jobbat mycket för att plocka bort eventuella barriärer för att testa fotboll. En del i det är vårt ”Bollotek” där vi har samlat in fotbollsmaterial – kanske framför allt fotbollsskor och benskydd. Där kan du som vill testa låna exempelvis ett par skor för att kunna testa och gå på en eller ett par träningar. En annan del är att vi som klubb tidigare enbart stått för matchtröjor för de som spelar matcher. Under förra året köpte vi in shorts till alla lag, och under året har vi som ambition att även köpa in strumpor så att alla har kompletta matchställ, säger Linnér.

Diskussioner i Färnäs

En annan klubb som är inne på samma linje är Färnäs SK som på sitt årsmöte i mars kommer att rösta om att plocka bort deltagaravgifterna för barn upp till tio år. Det berättar klubbens ordförande Jesper Lassis.

– Många barn här i Mora håller på med många olika idrotter, och det kostar en hel del att utöva de här sporterna. Sen är ju fotbollen förhållandevis billigt jämfört med andra idrotter. Anledningen till förslaget till årsmötet är för att alla ska har råd att lira boll. Som det är nu har alla inte råd. Vi kommer dessutom att erbjuda en träningströja, detta för att skapa möjlighet för alla som vill att spela fotboll. När det gäller deltagaravgifterna för de som är äldre än tio år håller vi just nu på att göra en översyn.