Mängder av folk kom på julgransplundringen. Foto: Hannah Risander

Älvdalsborna gick man ur huse – julgransplundringen blev en folkfest

Julgransplundring på Per-Mats torg i Älvdalen är en kär tradition. I år var det fler deltagare än någonsin tidigare. Spelmän, Brunnsbergstomtar och 270 barn med föräldrar dansade ut julen i Älvdalen.

Mitt i Älvdalen på Per-Mats torg restes en stor fin julgran innan julskyltningen i november. Nu har julen dansats ut med pompa och ståt. 

– Det är en lång tradition där Älvdalens Köpmangata och Företagarna tillsammans arrangerar julgransplundring i Älvdalen. Förra året fick vi hämta fler godispåsar, så vi tog till med 50 extra i år, men det räckte inte i år heller. Så totalt 270 barn samlades runt granen, säger Ros-Marie Håmås, arrangör. 

Julgransplundringen i Älvdalen har blivit en alltmer populär tradition. Foto: Hannah Risander

Det blev flera ringar runt den stora granen, och familjer dansade och sjöng tillsammans med lokala spelmän. Efter en stund gled ett tjugotal Brunnsbergstomtar in i ett tåg av hästar och slädar, till barnens stora förtjusning. 

– Det är så roligt att se alla förväntansfulla barn och kul att se så många föräldrar som dansar tillsammans med barnen. Och jag är också glad över att så många vill ställa upp när man frågar om hjälp, både spelmän, tomtar och hästar. Också roligt att fotbollsklubben kunde vara med och sälja fika. Det blir lite mer stämningsfullt då. 

Ringdans i flera ringar samtidigt. Foto: Hannah Risander
Häst och vagn i samband med julgransplundringen. Foto: Hannah Risander