Friluftsfrämjandets ordförande i Ludvika Johanna Stenberg Andersson hälsar välkommen till skidskolan. Foto: PeO Karlström

Alltfler vuxna vill gå i populära skidskolan

Den populära skidskolan i Grängesberg är bara någon vecka bort. Närmare hundra personer från sex år och uppåt kommer att utbildas antingen alpint eller i snowboard.

Skådeplats är som vanligt Fjällbergets skidbacke i Grängesberg och Friluftsfrämjandet i Ludvika är arrangör. Och i backen är det redan full aktivitet. En gynnsam start på vintern har inneburit en tidig start av verksamheten.

Helgerna vecka 5, 6 och 7 genomförs den traditionella skidskolan.

– Under senare år har vi fått fler och fler äldre som vil delta, säger Friluftsfrämjandets ordförande i Ludvika, Johanna Stenberg Andersson.

– Många jobbar på Hitachi och vill lära sig åka skidor. Något vi i möjligaste mån försöker klara av. De yngsta kommer dock i första hand.

Är det någon skillnad att lära äldre än yngre att åka utför?

– När det gäller vuxna blir det lite mer en och en medan yngre lär sig i grupp. Där leker man fram konsten att åka skidor på ett annat sätt.

Instruktörer är sedan 2006 Fjällbergarna. Varje år är cirka 30 blivande instruktörer under utbildning.

Bakgrunden är att initiativtagaren Gunnar Ehn fick en förfrågan om att starta en skidskola. Något Gunnar tackade ja till men lika viktigt för honom var att utbilda ungdomar till instruktörer.

Fjällbergarna sköter all instruktion i skidskolan. Foto: PeO Karlström

Startade Fjällbergarna

Fjällbergarna såg dagens ljus och varje år väljs tio blivande högstadieelever ut till Fjällbergsprojektet efter en odyssé där skidkunskaper och ledartalanger är prioriterat.

– Och naturligtvis att samtliga avlägger ett löfte att under högstadiet inte använda droger, alkohol eller tobak, säger Johanna.

Ett kontrakt upprättas som skrivs under av både elev och förälder.

– När jag jobbade i Sälen såg jag medaljens baksida. Det festades på kvällarna och sedan skulle de vara instruktörer under dagen. För mig gick inte det ihop. Skidlärare ska vara ett föredöme för alla och förmedla kärlek dygnet runt, sa Gunnar Ehn, när Dalabygden var på plats i Fjällberget i början av 2023.

Är Gunnar fortfarande engagerad?

– Hans auror vilar över verksamheten. Han har barnbarn med och besöker oss då och då. Med all rätt har han gått i pension.

Det är onekligen ett livsverk som han byggt upp. Sedan starten har över 150 ungdomar blivit Fjällbergare. Senast för några veckor sedan utexaminerades åtta nya instruktörer under säsongens upptaktsträff i Sälen.

Teamutbildning

Ett 50 tal personer fanns på plats under dagarna tre för i första hand teamutbildning.

– Samtliga 27 som är med i utbildningen deltog. Till detta kommer ledare och även utbildade Fjällbergare som kör en så kallad avrostning, säger Johanna.

– Teamutbildningen är oerhört viktig. Den behöver inte bara ske i backen utan det kan lika gärna vara ett besök i simhallen och bad eller bowling. Gruppen ska svetsas tillsammans. Vilket även sker genom att alla åldersgrupper delar logi.

Utbildningen är tre och ett halvt år och ger ungdomar grunden som instruktörer. Och de får under hela utbildningen möjlighet att praktiskt utföra sitt ledarskap i resan mot Steg-1 instruktörer.

– Just det sistnämnda är så viktigt. De äldre instruktörerna hjälper de yngre. Fjällbergare hjälper Fjällbergare.

Hur roligt är projektet Fjällbergare?

– Väldigt, väldigt kul. Man får så mycket tillbaka av ungdomarna. Det är helt fantastiskt, avslutade Johanna