Det blev helt fullsatt i biografen i Älvdalen. Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi. Foto: Ia Engström/Privat

Därför bör äldre träna musklerna – fullt hus när expert föreläste i Älvdalen

En av Sveriges främsta experter och forskare inom fysisk träning och hälsa, Michail Tonkonogi, kunde man nyligen hitta på scenen i Älvdalens Biograf. Han föreläste för bygdens seniorer, och intresset var så stort att man behövde byta lokal. Hans budskap: Lyft tungt en gång i veckan så motverkar du folksjukdomar.

Det var Älvdalens Atletklubb och RF-SISU Dalarna som hade bjudit in till föreläsningen “Hur ska vi då träna på äldre dagar?”. Från början skulle föreläsningen vara på Hotell Älvdalen, men på grund av det stora intresset så flyttades föreläsningen till Älvdalens Biograf där 100 seniorer satt bänkade. 

– Det kommer mer och mer kunskap om hur viktigt det är att man någon gång i veckan anstränger sina muskler till max. Det behöver inte vara fyra timmar per dag utan det kan räcka med 30 minuter i veckan för att undvika folksjukdomar och hålla sig stark och frisk längre, säger Michail. 

En av landets främsta experter

Michail är professor i medicinsk vetenskap med inriktning idrottsfysiologi och är en av Sveriges främsta experter och forskare inom fysisk träning och hälsa. Michail är i grunden idrottslärare och tränare. Han menar att styrketräning kan motverka många av våra folksjukdomar. 

– Om vi inte tränar förlorar vi muskelmassa och styrka och en konsekvens av det är att det kan leda till flera folksjukdomar som diabetes, hjärtinfarkt, stroke, demens och benskörhet. Man behöver även på äldre dagar anstränga sig. Våra kroppar är designade för att vara energibesparande. Om man aldrig ger signaler till kroppen att du behöver muskler, så kommer det naturligt att plocka av dig muskler och då är risken hög för sjukdomar, berättar Michail. 

De hormoner som kommer från muskulaturen styr det mesta i kroppen. Vår sköldkörtel producerar två olika hormoner – våra muskler tusentals. Och det är de som styr om vi får rynkor, blir gråhåriga, immunförsvar och fettvävnad. 

– I Sverige har vi så mycket fokus på promenader och det är bra och väldigt viktigt, men det uppfyller inte alla behov som äldre har. Man måste minst en gång i veckan belasta kroppen, och gärna på olika sätt.

– Vi är också etta i världen på benskörhet, Norge är tvåa, och det finns bara ett sätt att förebygga det och då hjälper inte bara promenader. Vi behöver också mer D-vitamin, men att lyfta tungt tills vi inte orkar mer, det är viktigare. Och man kan göra det enkelt för sig, man kan lyfta några mjölkpaket om man vill. Så länge man göra det på olika sätt och tills man inte orkar mer. 

”Lika träningsbar oavsett ålder”

Föreläsningen på Älvdalens Biograf blev väldigt uppskattad och Michail har fått mycket positiv respons efteråt. 

– Det blev väldigt bra, det var nog många som kände igen sig när man beskriver kroppen med stigande ålder. Den fungerar ju inte alltid som man vill. Man kanske inte kan knyta skorna eller gå uppför trappor som tidigare och kroppen anpassar ju sig.

– Men det som är positivt är att det spelar ingen roll hur gammal du är. Du är lika träningsbar som när du är 20. Men för många kan det vara en hög tröskel att komma till ett gym. Det går dock lika bra att styrketräna hemma med det man har. Lyft några stenar, stolar, mjölkförpackningar eller använd gummiband. Det viktiga är att du gör det, avslutar Michail.