Att kunna jobba på distans hemifrån Skinnskatteberg flera dagar i veckan gör det också lättare att kunna vara hundägare, vilket Gabriel är. Foto: Privat

Lämnade politiken för tågkommunikation – men vill att brandstationsfrågan tas på allvar

Det här är en viktig vecka för Gabriel Andersson och hans kollegor på Tåg i Bergslagen. Från och med i söndags är kollektivtrafikbolaget VR Sverige ny operatör för Tåg i Bergslagen, och en ny tidtabell började gälla. Då kan det vara utmanande att vara kommunikatör, som är Gabriels roll i bolaget.

– Det är ett fantastiskt jobb med jättehärliga och väldigt kunniga kollegor och ett företag som jag stortrivs inom, säger Gabriel efter att just ha kommit in efter en hundpromenad hemma i Skinnskatteberg.

Gabriel Andersson var under flera år en av de mest drivkraftiga invånarna i Skinnskatteberg. Han var en entusiastisk och nytänkande ordförande för innebandyklubben Knäppmora AIK, han jobbade som verksamhetssamordnare för Allaktivitetshuset Sture och även som deltidsbrandman med stort hjärta för kollegorna inom brandkåren. Han har även tidigare varit anställd som kommunikatör inom Skinnskattebergs kommun.

– Ja jag ville vara aktiv i att driva kommunen framåt, och det vill jag ju fortfarande på ett eller annat sätt. Men idag ser jag hur viktigt det är att också komma ihåg sitt eget personliga välmående, så engagemanget behöver ligga på en lite mer rimlig nivå.

Väldigt nära kommunalrådsposten

Gabriels stora engagemang och drivkraft gjorde att politiken pockade på uppmärksamheten. Liberalerna ville att Gabriel skulle bli partiets toppnamn och kommunalrådskandidat, och han tackade Ja till det. Efter en hel del kampanjarbete stod det klart att Liberalerna fick 19 procent av rösterna.

När partiet därefter gick fram med planerna på ett minoritetsstyre tillsammans med Sverigedemokraterna, och ett gemensamt förslag att Gabriel skulle bli kommunalråd till 75 procent, och Sverigedemokraternas Ewa Olsson Bergstedt också skulle bli kommunalråd i lika stor omfattning, så slog resten av partierna bakut och röstade ner förslaget. Motsvarande en och en halv kommunalrådstjänst för en liten kommun fick andra politiker att se rött.

Därefter följde många turer med olika kommunalrådsförslag som också röstades ner, innan till slut Ewa Olsson Bergstedt blev ensamt kommunalråd på heltid efter ett valtekniskt minoritetssamarbete mellan SD, L och C.

Lämnade politiken

Det upplägget valde kommunfullmäktige till slut att acceptera, men vid det laget hade Gabriel i praktiken valt att lämna politiken.

– Ja det var en väldigt omtumlande period som både tärde på mig och utvecklade mig. Och det var i den fasen som jag började fundera på vad som var rätt för mig att lägga fokus på framöver. Självklart hade det varit en stor ära att bli kommunstyrelsens ordförande, men med facit i hand så är jag väldigt nöjd med den situationen som jag är i nu.

Gabriel är noga med att ge uttryck för en stor tacksamhet över alla som valde att lägga sina röster på det parti som han företrädde, och över både samarbeten mellan det egna partiets politiker och andra förtroendevalda. Men idag är han inte politiskt aktiv över huvud taget. Han är dock fortfarande deltidsbrandman och han är engagerad inom Knäppmora AIK, men på en lite annan nivå än tidigare.

Varför fortsätter du som deltidsbrandman?

– Det är ett av de bästa jobb som jag någonsin har haft och med helt fantastiska kollegor och en fantastisk chef. Det skulle krävas mycket för att släppa det engagemanget.

Deltidsbrandmännen Gabriel Andersson, Roffe Strand och Andreas Karlsson som fortsätter att hoppas på bättre lokaler för brandstationen. Foto: Niklas Lindh

Hur ser du på brandstationsfrågan idag då?

– Jag tycker att det är dags för politiken att ta ett helhetsgrepp kring det här. Lokalerna är under all kritik.Gör filmade intervjuer

Sitt jobb som kommunikatör inom Tåg i Bergslagen återkommer Gabriel gärna till. Han har en tills vidareanställning i bolaget som kommunikatör.

Gabriel jobbar med kommunikation via sociala medier och hemsidan, har mycket samarbete med kundservice för att hantera frågor från både resenärer och andra på ett bra sätt och att möta reaktioner på eventuella tågförseningar och andra störningar på ett så bra sätt som möjligt.

Han gör också filmade intervjuer med glimten i ögat där han intervjuar kollegor om nyheter inom Tåg i Bergslagen och hur resenärer kan påverkas.

Gabriel och kollegorna träffas en dag i veckan på kontoret i Borlänge, och övriga fyra dagar jobbar han oftast på distans hemifrån Skinnskatteberg.

Hur ser du framåt mot 2024? Hoppas du att livet ska gå som tåget eller är det ett uttryck som man inte vill använda i dessa dagar?

– Jodå, självklart. (Skratt) Det kommer att rulla på som på räls.