Vi måste lyssna på flera historier – inte bara en

Faran med en endaste historia. Den är väl mer igenkänd på engelska kanske. The danger of a single story. Det är Chimamanda Ngozi Adichie som har gjort sig känd på temat. Hon gjorde ett TED-talk bland annat om detta 2009. Så det är ingen nyhet, men för min egen del är det högst aktuellt.

Vi brukar också i skolan ha med delar av den föreläsning, eller ibland hela, som hon höll angående det här. Det är förstås källkritik som det handlar om i grund och botten, men ibland är också källkritik att förstå att ”sanningen” faktiskt kan se ut på olika sätt beroende på vem det är som tittar på den.

Den stora faran med diverse rykten och “sanningar” som sprids är just när människor drar slutsatsen att det här måste vara helt och hållet sant, och att det inte finns någon chans att det inte är det. För då behöver inte dessa människor längre ifrågasätta sina slutsatser eller tolkningar. Har man fått sanningen så finns det inget värde i att ifrågasätta den längre. Eller hur?

Det är därför som vi måste lyssna på flera historier – inte bara en. Även om den historien som vi lyssnar på är ”fullständigt sann” så kanske vi behöver långt fler perspektiv.

Vi behöver också förstå vem det är som berättar den. Frågar jag en konstnär om min bil är en bra bil kanske om man tittar på linjerna och färgerna och konstaterar att den är fantastisk. Jag kanske kan fråga en däckexpert och en rallyförare och få tummen upp också.

Nu har jag väldigt mycket samlad kompetens som konstaterar att min bil är bra. Men jag tänker ändå att jag hade fått bättre information om jag frågat granngubben, för han vet att man måste byta många delar på bilen. Han har haft en.

Nu tänker jag kanske att jag är nära sanningen, men det skulle kunna visa sig att just den här bilmodellen är den som jag behöver byta allra minst antal bildelar på av alla modeller, och att min granne har haft otur med den varianten han fick, eller kanske att han kör som en biltjuv. Det är därför som vi måste få fler historier.

AI som vi älskar att prata om och som vi respekterar högt för att den verkar vara så objektiv på något sätt, och verkligen oftast gissar rätt, gör det för att den har samlat enorma mängder datapunkter. Massor med perspektiv och kunskap. Då kan den sen dra en hyfsat rimlig slutsats om något.

Detsamma gäller människor. Så se till att du inte bara har hört en version av saker och ting. Oavsett hur sant det låter.