Land Örjan Gustafsson satsar på gårdsliv istället för rörmokeri. Foto: Privat
Bagarstugan är en viktig plats för Örjans verksamhet. Foto: Privat

Han satsar på sin dröm – nu laddas det för julmarknad på Landgården

Julstämningen är tydlig vid idylliska Landgården i Gärde utanför Leksand, men arbetsdagarna är långa med förberedelser inför julmarknaden den 16 december. För tre år sedan valde Land Örjan Gustafsson att sluta som rörmokare för att satsa på sin dröm. Och under julmånaden är arbetsdagarna uppemot 15 timmar.

Strax efter klockan fem på morgnarna är det dags att vakna på Landgården. Då ska de åtta fjällkorna tas omhand. De har namn som bland annat Lill-Fina, Snö-Ros, Hjulia och Hjärtros. Alla råvaror på gården kommer från korna, och här tillverkas både smör, ost, bröd och andra delikatesser.

Det var under pandemiåret 2020 som Örjan valde att göra slag i saken och satsa på sin dröm. Verksamheten på gården, och livet vid fäboden Skallskog under somrarna, tog alltmer tid.

– Jag stod vid ett vägskäl i livet. Det var tufft att både ha ett heltidsjobb och så att sköta om djuren. Endera skulle jag satsa helhjärtat på det här med djur och fäboddrift eller också lägga ner. Och jag valde det förstanämnda och sa upp mig från mitt jobb som rörmokare. Jag tänkte att jag måste prova, och nu har det gått över tre år.

Fäbodliv i blodet

Örjan är 54 år gammal och har fäbodlivet i blodet. Hans mamma är Land Alice Gustafsson som är en av Sveriges främsta förkämpar för fäbodbruket.

Mamma Land Alice och barnen Hillevi och Örjan. Foto: PeO Karlström

Det har blivit många somrar tillsammans vid Skallskogs fäbod för Alice, Örjan och hans syster Hillevi. Fäboden, som ligger en bit utanför Leksand på väg mot Dala-Järna, har också blivit ett älskat besöksmål för många under somrarna. Här anordnas bland annat sillkvällar med underhållning, fäbodkafé, kurser och fäboddag med flera hantverkare på plats.

Julkalas på gården

Nu, under julmånaden, är det Landgården i byn Gärde som gäller. Här är gården vackert inbäddad i ett snölandskap och Örjan är på väg in i bagarstugan. Här tillverkar han bland annat tjockbulla, ärtbulla och tunnbröd. Det är extra mycket som går åt nu i juletider.

Bagarstugan är en viktig plats för Örjans verksamhet. Foto: Privat

Örjan är ute på flera julmarknader, samtidigt som han har hand om den dagliga skötseln av korna, tar bilder och publicerar på sociala medier och förbereder för ”julkalas” på Landgården – en gammeldags julmarknad bara åtta dagar före julafton. Till sin hjälp har han både familjen och vännerna.

– Ja det blir glödstekt sill, hamburgare, hembakt fika, vi säljer våra egna produkter, det blir några knallar och hantverkare, och så kanske någon tomte. Vi ska bjuda på riktigt mysig och genuin julstämning på gården så här bara några dagar före jul.

Hur förbereder ni er inför marknaden?

– Vi försöker att skapa lite gammaldags julmiljö med fin stämning och små detaljer som gamla lyktor och lådor. Sen har vi ju inrett det gamla stallet där jag har min dagliga gårdförsäljning. Och sen har vi gjort iordning i gårdens gamla ladugård och där inne kommer det att vara försäljning och hantverkare.

– Det är full fart på alla sätt nu, både med att förbereda gårdens första julmarknad, att delta i andra marknader, att baka och sköta fjällkorna. Så det går i ett. Det är väl så det ska vara. (skratt)

Blir det skidåkning för Örjan så är det på utrustning av äldre modell. Till höger en bild från sommaren i Skallskog – Örjan separerar grädden från mjölken. Foto: Privat/Emely Bakken

Satsningen som bär

Att vara egen företagare i en sån här verksamhet är många gånger tufft och slitsamt, berättar Örjan. Men passionen för ”det gamla” är något som sitter djupt rotat i Örjan. Och i det här sammanhanget går arbetsliv och passion hand i hand.

– Ja det är väl som för många andra, att det både går upp och ner. Och visst är det tufft, men samtidigt väldigt roligt också. Sen är det ju så att man aldrig är ledig. Man måste ju sköta om korna varje dag.

– Det är ganska fantastiskt egentligen att man kan ta sig fram på det som man tycker om och brinner för. Det går ju faktiskt, om man kämpar hårt för något.

Att synas på sociala medier är viktigt för verksamheten. Örjan och hans syster Hillevi tar mycket bilder och lägger ut på Facebook och Instagram. Och kontona, som går under namnet ”Landgårdens fjällkor”, ger en fin inblick i det vardagliga livet på gården och fäboden.

Vad säger mamma Land Alice om att du satsar på det här?

– Jo hon är ju väldigt glad över att det fortsätter. Och det här känns viktigt och fint. Sen vet man ju aldrig hur framtiden ser ut, men nog vill jag fortsätta ett tag till.

Fakta: Landgårdens Julkalas

När: Lördag den 16 december kl 11 – 14.

Plats: Landgården i byn Gärde utanför Leksand.

Vad: Försäljning av fika, hembakat, hamburgare, glödstekt sill, försäljning av gårdens produkter, knallar och en och annan tomte.

Arrangör: Land Örjan med familj & vänner.