Hoppet lever att Klosterhallen i Långshyttan blir kvar. Ett 50-tal boende i Långshyttan har träffats och ventilerat möjliga aktiviteter och driftformer för hallen. – Det finns verkligen ett stort intresse och massor av olika idéer, säger Vesa Remsu som tillsammans med Anna Winberg och Håkan Bäckvall har bildat en arbetsgrupp.
Lästips:
Bakgrunden är att Hedemora kommun i början av augusti meddelade att det inte blir någon försäljning av hallen till Riga och klubben Ventspils Hokeja, eftersom avtalet har löpt ut. Den politiska ledningen står dock fast vid att hallen ska säljas.
– Vi såg en möjlighet till en förnyad kontakt med kommunen. De har gett oss en tidsfrist fram till januari och att då presentera ett förslag för kommunens strategiutskott, säger Vesa Remsu.
– Nu jobbar vi med att omsätta alla idéer. Det var oerhört kreativt när vi träffades och jobbade i små grupper, påpekar Anna.
Turerna kring Klosterhallen har varit många och känslorna bland ortsborna har varit både upprörda och uppgivna.
Byggd av ideell kraft
Hallen byggdes år 1996 och då enbart med ideella krafter. Ishockeyn blomstrade och Långshyttans AIK var ett mittenlag i dåvarande tvåan. Men intresset för ishockey blev mindre och 2016 spelades den sista hockeymatchen och hallen såldes till kommunen.
Under 2021 beslutade Hedemora kommun att hallen skulle säljas till hockeyklubben Ventspils Hokeja i Riga och köpeskillingen låg på 600 000 kronor. Den 3 juni det året skrevs ett avtal och en handpenning på 60 000 kronor betalades. I avtalet ingick att hallen skulle vara nedmonterad efter sommaren 2023.
Så ville kommunen spara
Hedemora kommun skulle i och med försäljningen kunna spara 350 000 kronor per år för driften, och dessutom skulle personalkostnader försvinna. En plan för underhållsåtgärder av arenan hade tagits fram och det handlade om ungefär 1,5 miljoner kronor. De pengarna skulle istälelt, enligt förslaget, nyttjas för att utveckla Långshyttan.
I början av det här året anmälde en grupp Borlängeklubbar intresse av hallen. Det var Borlänge Hockey, Kvarnsveden Hockey, Borlänge/Tuna Bandy och Borlänge konståkningsklubb. Klubbarna var egentligen bara intresserade av skalet eftersom deras hall hade installerat ett nytt kylaggregat 2019. Någon uppgörelse kom aldrig till skott med Hedemora kommun.
Arena för alla åldrar
Den nytillsatta arbetsgruppen för Klosterhallens framtid har dock jobbat febrilt och har nu en inriktning klar som de tror hårt på.
– Vi arbetar utifrån konceptet ett Föreningshus. En multiarena inomhus för ung och gammal. Just det sistnämnda är jätteviktigt. Alla ska känna sig välkomna, säger Anna.
– Långshyttan kan bli unik med en multiarena inomhus. Det finns plats för många olika aktiviteter.
Bangolf, klättervägg, boule är några av de aktiviteter som finns på förslag.
– Meningen är att föreningar ska kunna hyra in sig. Vi vet redan idag att Unga Örnar är med och Projektet Hjärtat, som är en fritidsgård på ideell basis. Vi vill även prioritera parasporter.
Skapa en motorgård
I nästa steg talas om en motorgård för EPA-kulturen och att ishockeysargen placeras utomhus på grusplanen.
– Vi ska inte vara en konkurrent med den verksamhet som idag sker i Sporthallen utan snarare vara ett komplement, säger Vesa.
Men först gäller det att Hedemora kommun river upp sitt beslut om försäljning av hallen.
Vad innebär då projektet Föreningshus rent ekonomiskt?
– Kommunen måste i första hand återställa hallen så den blir funktionsduglig, vilket kostnadsmässigt är beräknat till cirka två miljoner. Nästa steg är att de även sköter driften i framtiden.
Att riva hallen har beräknats till en kostnad av cirka 2,3 miljoner.
– Med andra ord i princip lika mycket som att återställa hallen i befintligt skick.
Arbetsgruppen har sonderat terrängen på möjliga bidragsformer.
– Vi kommer att se över alla möjligheter att hitta bidrag från olika instanser. Allmänna Arvsfonden, RF/SISU anläggningsbidrag med mera. Sedan ska naturligtvis föreningar som bedriver verksamhet betala hyra.
– Vi vill gärna ha stöd av någon som kan hjälpa till och söka olika bidrag och som är insatt i detta.
Kan öppnas om ett år
Gruppen andas framtidstro, men det är mycket som behöver falla på plats för att planerna ska kunna bli verklighet.
– Många funderar varför vi ska göra någonting när vi inte ens vet om kommunen stoppar beslutet om försäljning. Vi tycker tvärtom. Vi måste visa att vi är startklara och vill något för boende i Långshyttan. Stoppas försäljningsbeslutet så ska vi bara kunna trycka på knappen, säger Anna.
I så fall räknar arbetsgruppen med att Klosterhallen åter öppnas upp under slutet av 2024.
– Vi är optimistiska men det är oerhört viktigt att boende i Långshyttan och byar runt omkring ställer upp. Utan många ideella krafter går det inte att genomföra.
– Vi måste jobba för att Långshyttan fortsätter att vara attraktivt för ung som gammal, avslutar Anna och Vesa.
Att riva brukets stolthet Klosterhallen finns för dem inte på kartan.