Livet vid lägerelden och muurikan är något som Elle älskar. Foto: Privat
Livet vid lägerelden och muurikan är något som Elle älskar. Foto: Privat
Elle är också jägare. Foto: Privat
Campen i Särna Foto: Privat
Författare är en av många titlar som passar för Elle. Foto: Privat
Levande ljus lyser upp där hemma.

Världsresenär satsar på naturen i Särna

Den norrländska världsmedborgaren Elle Nikishkova sa upp sig från skrivbordsjobbet för att satsa på livet vid "muurikkan". I vinter hittar vi henne på fäboden utanför Särna där ett nytt uteliv börjar. På Elles Forest Camp ska fler få upptäcka tjusningen med naturen.

Hon är född i Ukraina, uppväxt på Kuba för att sedan landa i Umeå där hon bodde under sin uppväxt. När hon pluggat några år på universitet tog hon ett studieuppehåll för att backpacka i världen. Det som bara skulle bli ett år – blev åtta.

– Det blev en massa äventyr och det var så roligt att komma till nya ställen. För mig kändes det väldigt bekvämt, eftersom jag hade bott utomlands tidigare. Hade jag vuxit upp i samma radhus hade jag kanske inte vågat, säger Elle.

Äventyren i Asien, Central- och Sydamerika skapade möten med människor som ledde henne in på hennes stora passion i livet, laga mat över öppen eld.

– Jag hängde med ursprungsbefolkningen på många platser och att sitta runt elden när de lagade mat det var bland det bästa för jag var särskilt intresserad av deras matkultur.

– Det var en genuin känsla. Och att ha plockat kakaobönor med indianer i Guatemala för att sedan äta dem direkt skapade en småskalig känsla där jag sätter ett annat pris på råvaror idag, berättar Elle.

Människorättsliga projekt

Elle återvände till Sverige efter åtta år på vift, för att göra klart sin utbildning inom ekonomisk historia. Hon ville även bli politiker, förändra världen och engagera sig, framför allt i miljöfrågor.

– Efter min masterexamen jobbade jag i flera år som tolk och översättare i människorättsliga projekt genom olika svenska organisationer. Men till slut kände jag att det var för lite kreativitet. Jag ville göra mer än bara sitta på kontor och skriva rapporter. Jag ville påverka på något annat sätt, berättar Elle.

Cancern väckte funderingar om livet

I samband med det fick Elles mamma cancer, och avled senare. Det gjorde att Elle började fundera på vad livet egentligen handlar om.

– Ville jag verkligen sitta på UD? Om jag också skulle dö, vad skulle jag vilja göra med det sista året? Svaret var enkelt. Jag ville vara i skogen, plocka svamp, dricka öl och laga mat, och dessutom kunna försörja mig på det.

Och det var när Elle besökte outdoorfestivalen på Höga Kusten som ett getingstick blev starten på Elles Utemat.

– Vi var på en vandring och jag blev stucken av en geting, och det visade sig att jag var allergisk och blev tvungen att vara stilla resten av festivalen. Så jag fick hålla mig i tältet när de andra var ute. Men jag hade en hel korg med svamp och tänkte bjussa på svampmacka när de kom tillbaka. Helt plötsligt blev det en svampkurs runt min muurikka, och jag åkte hem med flera förfrågningar att göra samma sak på andra event.

Köpte fäboden i Särna

Där och då föddes Elles Utemat och Elle har sedan 2016 skrivit tre böcker, hållt i svampkurser och gjort många event runt sin muurikka. Förra året köpte Elle en fäbod utanför Särna, där hon nu skapar Elles Forest Camp.

– Jag började jobba med Visit Dalarna och insåg att Dalarna är jävligt bra. Nära både Stockholm och naturen. Och jag vill ha mina minus 30 grader och skotta snö och började titta runt Särna. Jag ville inte slösa bort ännu en vinter på snöslask. Och jag hittade mig en liten fäbod utan el och vatten, och här kommer jag att bo i vinter för att utveckla min verksamhet, berättar Elle.

Att leva med naturen

Det blir små grupper som ska få komma till campen för att lära sig naturen, att laga mat ute och skaffa sig mat i naturen genom toppfågeljakt.

– Men det viktigaste är att få folk att komma närmare naturen och lära sig hur djuren lever i naturen. Att lära sig att leva av det enkla, som att bada i en bäck.

Elle har planer på att samarbeta med samerna i området och lyfta både språket och traditioner i Särna.

– Det är så många som brinner för att bevara språk och traditioner här och det är viktigt för mig att koppla på Särna i det jag gör. Det är visserligen en liten bygd, men en rik sådan med otrolig kultur, kunskap och kuriosa. Och mitt liv har redan börjat i Särna. Nu stannar jag här hela vintern, avslutar Elle.