Lästips:
Ett kraftigt ökat intresse för att spela innebandy och fotboll i Skinnskatteberg leder nu till akut brist på halltider i den kommunägda Sporthallen. Det får konsekvenserna att träningar inte kan genomföras och att aktiva riskerar att tappa intresset. Nu slår klubbarna Skinnskattebergs SK och Knäppmora AIK larm om problemet hos kommunen och ber om akut hjälp.
I Skinnskatteberg finns något som mängder av kommuner har anledning att vara avundsjuka på – en uppvärmd fotbollshall som rymmer en niomannaplan med konstgräs. Till den privatägda Systemairhallen kommer mängder av klubbar från Mellansverige för läger, för att träna och spela cuper, främst under helger och skollov. Men vanliga vardagkvällar finns tillgängliga tider som inte utnyttjas.
Samtidigt tvingas den kraftigt växande fotbollsverksamheten inom Skinnskattebergs SK hålla träningar i den kommunala Sporthallen, och den ökande trängseln där slår nu hårt mot verksamheterna inom både SSK och den populära innebandyklubben Knäppmora AIK.
– Vi i Knäppmora har förlorat tider när SSK har ett ökat behov, och vi har fått sämre tider för träningar och matcher. Det gör att många aktiva, ledare och föräldrar som pendlar inte hinner hem till träningar och matcher, säger Tomas Andersson, sportchef i Knäppmora.
– Vi har tidigare larmat kommunen då antalet aktiva barn och ungdomar har ökat, och vi har sagt att det är så här det kommer att bli om vi inte får hjälp. Men vi har inte fått något gehör och nu står vi i en sån här akut situation, säger Happy Lubwimi Ngalula, ordförande i SSK, och fortsätter:
– Om barnen ska kunna fortsätta och vara aktiva så måste kommunen se till att det finns anläggningar. Det enda kommunen har är Sporthallen och det är flera föreningar som ska dela på den.
”Hyr timmar i Systemairhallen”
Nu har Knäppmora AIK och Skinnskattebergs Sportklubb skrivit ett medborgarförslag till politikerna i kommunen. Där betonar de vikten av att ”även privata idrottsanläggningar spelar en viktig del i idrottslandskapet”, och att kommunen bör hyra timmar i Systemairhallen som ofta är tillgänglig på vardagkvällar.
”Vi uppmanar kommunen att jobba för kostnadsfri användning av hallar för barn- och ungdomsverksamhet i Skinnskattebergs kommun. Det är en viktig åtgärd för att främja barnidrott, hälsa och gemenskap i vår kommun”, skriver de i förslaget till kommunpolitikerna.
Fotbolls- och innebandyboom
Det är egentligen väldigt glada nyheter för Skinnskatteberg att engagemanget inom innebandy- och fotbollsklubben har ökat så kraftigt. Knäppmora AIK har under de senaste åren får alltfler aktiva och antalet lag i seriespel har ökat under flera år.
Och nu är trenden densamma även inom fotbollen, för Skinnskattebergs SK. För trots att klubbens herrlag hade en motig säsong i år och degraderades till division sju, så kommer mängder av nya barn och ungdomar som vill spela fotboll, året runt.
Till nästa år kommer klubben att ha åtta lag med barn och juniorer som spelar seriespel – en fördubbling jämfört med i år.
Så mycket kan det kosta
En lösning, för att kunna hålla liv i intresset bland barn och unga, är att kommunen hyr timmar av Systemairhallen. Det handlar om ett behov av 299 timmar för den här vintersäsongen och där timpriset under vardagar ligger på 1055 kronor. Nu vill idrottsklubbarna att kommunen ska stå för den kostnaden, för att man ska kunna hålla liv i de ungas idrottsintresse.
Där är folkhälsoperspektivet särskilt viktigt för politikerna att ta hänsyn till, enligt Happy Lubwimi Ngalula och Tomas Andersson. De påpekar att erfarenheten visar att om man spar in på kostnader av det här slaget, så blir priset så mycket högre på sikt, ur en mängd olika perspektiv.
– Det är ett skarpt läge nu, och jag hoppas verkligen att politikerna förstår vilken oerhörd nytta som föreningslivet gör, och vad det betyder, både för en mängd enskilda och för vår bygd. Den betydelse som det har för våra barn och ungdomar borde väl ändå ha en oerhört hög prioritet, säger Tomas Andersson.
Fotbollshallen: ”De är välkomna hit”
Sandra Bergfalk som är verksamhetsutvecklare vid Systemairhallen är positiv till om SSK kan bedriva fotbollsverksamhet i hallen. Och hon säger till Dalabygden att det finns lediga tider främst på vardagskvällar och att de kan vara tillgängliga för SSK med omedelbar verkan om kommunen säger Ja till det.
– Ja vi tycker ju att om man spelar fotboll så ska man spela i en fotbollshall när det finns en. De är välkomna att boka för det finns tider varje vecka, säger Sandra Bergfalk.
Finns det möjlighet för kommunen att diskutera kring en ekonomisk lösning med er?
– Absolut! Vi vill gärna ha en dialog med kommunen. Det viktigaste är att fotbollsklubben får tider och att barnen och ungdomarna får möjlighet att träna.
Vad tänker du kring att det är så trångt i Sporthallen nu att det blir sämre och färre tider för klubbarna där, samtidigt som er fotbollshall finns tillgänglig?
– Det är såklart väldigt tråkigt. Det finns ju en fantastisk möjlighet att spela fotboll eftersom vi har en fotbollshall som är öppen året runt, och det är ju inte så många kommuner som har den möjligheten. Men hos oss finns det tider, och vi ser gärna att de som spelar fotboll ska kunna vara i fotbollshallen.
Nu återstår det att se hur de styrande politikerna i Skinnskattebergs kommun väljer att prioritera i budgetarbetet, och hur högt de värderar möjligheten för barn och ungdomar att kunna utöva idrott på sin fritid.