Den 8 decemper kommer Kadir till Älvdalen. Foto: Peter Nilsson

Åter till Älvdalen – 33 år efter flykten till Sverige

Han flydde som 14-årig kurd från Turkiet med sin familj till Älvdalen 1991. Hans första år i Sverige tillbringade han i Älvdalen, något som präglat Kadir Meral till den grad att hans stand up-show har namnet “Brindn kåyter auti raise”. Den 8 december möter han publiken i sin gamla hembygd.

Det var en marsmorgon 1991, Kadir var 14 år och hade flytt från Turkiet till Sverige. Klockan fyra på morgonen rullade hans familj in i Älvdalen, och det blev hans första möte med Sverige. Ett möte som 33 år senare blivit en del av Kadir s stand up-show som han nu turnerar runt med. Snart är det Älvdalens tur. 

– Efter en vecka i Älvdalen fick vi börja skolan, och livet med ett nytt språk nya traditioner, kulturer, normer och ny natur började. Det gick sakta men säkert, men jag blev ganska bra omhändertagen, både i skolan och utanför skolan. Jag började snabbt med både fotboll och volleyboll och fick snabbt vänner och kom på så sätt in i samhället. Det var värre för mina föräldrar, som inte hamnade i såna sammanhang, berättar Kadir. 

En dimma som skingrades

Han beskriver att komma till ett nytt land är som en dimma, men som skingrar sig med åren när man skapat sig ett liv i det nya landet. 

– När jag lärde mig språket så kunde jag leva lättare i vardagen. Jag kunde kommunicera med människor, titta på TV-program och både lyssna och läsa, och då kände jag att jag sakta men säkert blev en del av landet. Och om man deltar i det sociala så blir man också involverad, säger Kadir. 

Kadir berättar entusiastiskt om sina första år i Sverige och Älvdalen. 

– Alla jag mötte var extremt viktiga. Och hur jag blev bemött la grunden för min fortsatta integrationsresa. Hade jag haft otur och inte fått det vänliga bemötandet så hade jag nog haft ett annat förhållningssätt till Sverige. 

Efter tre år i Sverige ville Kadirs föräldrar flytta. De kände sig inte hemma i Älvdalen och flytten gick till Uppsala, som var en större stad och där familjen hade fler vänner. 

– Det kändes tungt. Efter tre år i Älvdalen så började man rota sig i samhället där, så skulle man flytta igen. Men man var ju barn och hade iget val. Det var bara att följa med, berättar Kadir. 

Föreläsningar om integration

Kadir pluggade på gymnasiet och så småningom på högskola, till gymnasielärare inom samhällskunskap och matematik. Vid sidan av att jobba som gymnasielärare började Kadir föreläsa om sin bakgrund, om integration och hur man kan lyckas med den…

– I samband med det så började jag också på teater, något jag drömt om sedan jag var barn och jag blev nyfiken på stand up och konsten att uppträda. Jag har föreläst som komiker i över tio år. 

Nu är Kadir aktuell med stand up-turné med namnet “Brindn kåyter auti raise”, som betyder älgen springer i skogen. Den 8 december intar han Älvdalens Biograf. 

– Jag har kontakt med några från Älvdalen, men det är långa avstånd. Men jag fick önskemål om att komma dit med min show och bokade biografen. Det är en humoristisk och tankeväckande föreställning, där jag lyfter upp Älvdalen, språket och mitt möte med människorna där, som blev en del av mitt liv, berättar Kadir. 

I 75 minuter kommer publiken få lyssna och skratta till berättelsen om pojken som flyttade från Älvdalen med en blandning av älvdalsk och kurdisk brytning.  

– Jag hade ju hört en del älvdalska, och jag minns när jag gick på gymnasiet i Uppsala och vi såg en älg som sprang över vägen. Helt spontant så ropade jag “Brindn kåyter auti raise”, och de andra undrade vad jag pratade för språk, säger Kadir och skrattar.  

Kadir ska även föreläsa för skolungdomar i Älvdalen. Han har anpassat sin föreläsning för just dem. 

– Skolan hörde av sig och självklart vill jag föreläsa för elever. Jag gör det helt ideellt. Det blir min payback för det bemötande jag en gång fick i Älvdalen.