Kuxabussen är ett välkänt inslag i Ockelbo. Foto: PeO Karlström
Carita Carter sköter Kuxatrafiken i Ockelbo. Foto: PeO Karlström
Kuxa Fram är något som många i Ockelbo nyttjar. Foto: PeO Karlström

28 år med gratis bussresor för alla i kommunen

I snart 30 år har gratis kollektivtrafik varit ett faktum för boende i Ockelbo kommun. Bakgrunden är att en dam ringde till kommunkontoret och funderade varför hon inte kunde åka med skolskjutsen till centrum. Eller som man säger i Ockelbo – "åka fram".

Telefonsamtalet var något som politiken tog åt sig av och damens fundering blev verklighet 1995. Från början var det ett utvecklingsprojekt där kommunens skolskjutsar, färdtjänst och lokal busstrafik samordnades.

Kuxa Fram, som det står på hållplatsskylten, är idag en självklarhet i Ockelbo kommun. Skolbussarna blev Kuxabussar och öppna för alla, samt avgiftsfria. Bussarna rullar kontinuerligt från klockan sex på morgonen framemot 18 på kvällen. Till stor del är turerna anpassade till skolornas tider och barnens behov av skolskjuts.

Unikt initiativ

Satsningen är lika populär idag som 1995. Då var det ett unikt initiativ för boende i kommunen men som väckte uppmärksamhet i hela landet. Slogan blev ”Sveriges första snålskjuts”. Ett uttryck med en portion av ironi, men som samtidigt blev en snackis.

– Kul och slagkraftigt! Idag är nog ordet gratis det som man i första hand förknippar med kollektivtrafiken i vår kommun, säger Carita Carter på Ockelbo kommun.

Trots att kostnaden för trafiken ligger på uppemot tio miljoner är det inget som politikerna ifrågasätter.

– Snarare tvärtom. Det är politisk enighet om detta, påpekar Carita. Om vi inte haft Kuxatrafiken skulle vi ändå behövt alla skolskjutsar och mer färdtjänst än vad som behövs idag.

Enkelt och uppskattat

Miljömässigt är Kuxatrafiken också en vinst. I sammanhanget ska noteras att det inte finns någon taxa för parkering i Ockelbo centrum och inte heller någon uthyrning av elcyklar. Boende i kommunen nyttjar istället Kuxabussarna så ofta man kan.

– Inga biljetter, snabba på och avstigningar och förare med lokalkännedom som bjuder på lite extra service uppskattas av resenärerna, säger Carita.

I centrala Ockelbo rullar ”Kuxa fram”-bussen runt och erbjuder skjuts fram, till service och handel i centrum. En låggolvsbuss gör det enkelt att resa med rullator.

– Sedan finns det bussar till våra större orter i kommunen, säger Carita.

Däremot har kommunen lagt extra sommarbussar på is.

– Vi gjorde försök några somrar med helgturer till vissa besöksmål. Tyvärr var det alldeles för få som nyttjade denna möjlighet.

Till sommaren 2024 går nuvarande avtal med Ockelbo Taxi ut.

– Upphandling pågår och inom denna bransch är det långa avtal. Minst fem år gäller.

I Ockelbo fortsätter man med Kuxa Fram – gratis kollektivtrafik. En dröm för många kommuninvånare, men en verklighet i Ockelbo sedan snart tre decennier.