Foto: Maria Jonback/Äppelbo AIK

Från kris till 100-årsfest – nu mår bygdens klubb bra igen

I våras arrangerades ett krismöte för att rädda föreningen från nedläggning. I helgen firar Äppelbo AIK 100 år med en jubileumsfest. Detta med en verksamhet som åter spirar av entusiasm och driv.
— Föreningen och dess verksamhet är väldigt viktig för hela byn, säger nye ordföranden Erik Gyllenvåg.

1923 grundades Äppelbo Allmänna Idrottsklubb. Längdåkningen var först ut i klubbens verksamhet, och snabbt tillkom även fotbollen. Det är den idrottsliga kombinationen som har fortsatt tillsammans med friidrott och det är Äppelbo AIK:s idrottsliga hörnpelare.

Gamla idrottsplatsens invigning juli 1927. Arkivfoto: Äppelbo AIK

Men det har varit även andra grenar på programmet:

– På 1930-talet var backhoppningen stark i klubben; på 1950-talet handlade det till stor del om bandy och ishockey. Bandyn spelades på en liten tjärn i de centrala delarna av byn, säger ordföranden Erik Gyllenvåg och fortsätter:

– På 1960-talet var det en motionskampanj under namnet Sport 60 (detta med devisen: Rör dig mer, bli mindre trött, totalt 858 kommuner deltog i tävlingen), som blev en stor succé i Äppelbo. Det handlade om att aktivera kommunens invånare i en tävling kommun mot kommun (Äppelbo var egen kommun fram till 1972, och ingår numera i Vansbro kommun), och detta slog verkligen här. Vi var den kommun i Svealand som nådde högst siffror per capita.

Äppelbo AIK:s hockeylag redo för en match, detta i mitten av 1950-talet. Foto: Äppelbo AIK

Äppelbogångare i OS

En annan idrott som har starkt fäste i Äppelbo AIK är gångsporten, där en rad landskamper har arrangerats i byn i västra Dalarna. Dessutom har klubben haft representanter på OS både 1968 (Stig Lindberg) och 1980 (Alf Brandt).

Bland klubbens mest meriterade idrottare i övrigt finns längdåkaren Anna-Lena Fritzon med flera JVM-guld och dessutom dubbla OS på meritlistan. I fotboll tog sig Lars Gyllenvåg och Ola Sigfrids till Brages allsvenska lag på 1980-talet.

Under de senaste åren har dock klubbens verksamhet fört en tynande tillvaro. Läget var så kritiskt att Tilda och Emma Granberg i april kallade till ett krismöte. 

Klubben nära nedläggning

Frågan var om klubben ens skulle överleva fram till de 100-årsfestligheter som arrangeras kommande helg. Ett 40-tal personer kom till mötet vid Gullängens idrottsplats.

– Jag ställde mig upp och sa att jag kan tänka mig att ställa upp som ordförande förutsatt att vi blir fler i en styrelse. Det ena gav det andra och på stående fot fick vi ihop en styrelse på sju personer, berättar Gyllenvåg.

– Redan sedan tidigare fanns sektionsstyrelser för skidor och fotboll. De hakade på. Och snabbt därefter frågade ledare från friidrotten, som haft verksamhet i mindre skala, om även de skulle kunna bilda en sektionsstyrelse. Så det där mötet var verkligen lyckat.

Här är Äppelbo AIK:s nya styrelse. Stående från vänster ordförande Erik Gyllenvåg, kassör Eva-Lotta Möller, sekreterare Olivia Ähdel, anläggningsansvarig Johan Tiger, skidorsektionen Tomas Larsson. Knästående från vänster friidrottssektionen Marie Nilsson, fotbollssektionen Tilda Granberg.

Vad betyder idrotten och föreningen i en mindre ort som Äppelbo?

– Den är väldigt betydelsefull. Nu är vi ju en förening med enbart barn och ungdomar som aktiva, och jag tror att det bottnar i att många föräldrar vill att barnen ska röra på sig, och att idrotten och föreningen skapar en sammanhållning och ett engagemang.

– Jag är väldigt glad att se det intresse som vi har i och runt föreningen nu. Och något som jag tror utmärker vår förening är att det är väldigt många unga mammor som är med och är aktiva i och runt föreningen. Hela friidrottsverksamheten är byggd med unga mammor som ledare, säger Gyllenvåg.

Ungdomsträning på Gullängens IP. Foto: Maria Jonback

Vilka utmaningar och möjligheter ser du framåt för Äppelbo AIK?

– Utmaningen är ju att bibehålla det engagemang som vi nu har över en längre tid. Sen är vi ett litet ställe med cirka 900 invånare. Vissa år är det små barngrupper och då kan det bli exempelvis fotbollslag med barn med kanske tre-fyra års åldersskillnad.

– Sen när det gäller möjligheter så finns det många. Vi kommer under hösten att ha prova-på-dag i cykel för att eventuellt starta en cykelsektion. Sen håller vi på att utveckla elljusspår och vår anläggning på Gullängen. Där finns ett stort engagemang, säger Gyllenvåg.

I helgen är det alltså dags för Äppelbo AIK att bjuda in till 100-årsfestligheter med aktiviteter och 100-årssupé.