Mamma Agneta Röngård, Lina Karlsson och Åsa Gustavsson har servat vildmarksgästerna i sommar. Foto: Hannah Risander
Foto: Hannah Risander
Vid vackra Navarsjön ligger vildmarkskaféet. Foto: Hannah Risander
Det är svårt att hitta ett mer naturligt beläget kafé. Foto: Åsa Gustavsson
Även i höst och i vinter planeras det för aktiviteter. Foto: Åsa Gustavsson

Mobilstopp lockade många till kafé i sommar

En stilla sjö, omfamnande berg och sprakande eldar. Det är några av de saker som gästerna på Navardalens Vildmarkscafé har fått uppleva i sommar. En plats där telefonen har fått stanna i fickan, där naturen, sällskapet och godsakerna har stått i fokus. Men starten blev inte som entreprenören Lina Karlsson hade tänkt sig.

Sedan 60-talet har besökare åkt den milslånga grusvägen längs Rotälven för att uppleva Navardalen, en vildmarksstation med boende, bastu och storstuga. Sedan ett år är det Lina Karlsson som har utvecklat platsen, med skärmfria äventyr, upplevelser, boende och i sommar också kafé.

– Idéen om ett kafé i Navardalen har alltid funnits. Det har bedrivits kafé på platsen sedan 60-och 70-talen av olika personer. Det har också funnits en längtan från lokalbefolkningen om att kaféet ska öppnas igen. Så jag ville förverkliga det och skapa en mötesplats i vildmarken där man kan få känna sig fri, vila, inspireras, umgås, njuta av den otroligt vackra omgivningen, basta, fika och dricka gott kokkaffe, säger Lina.

En svår förlust

Starten för Linas företag No Connection blev inte som hon önskat. Hon förlorade sin bror Erik, som också var en medskapare av företaget för ett år sedan och året har varit hennes tuffaste någonsin.

– Jag har inte orkat jobba, skapa och arrangera lika mycket som jag önskat den här sommaren. Men på grund av anställda superhjältar och min fantastiska familj som jobbat så lyckades vi öppna vildmarkscaféet i juni och har tagit emot boendegäster, arrangerat flera evenemang och ett par retreats.

– Om Navardalen hjälper någon att må lite bättre än vad jag mår just nu så är det värt det. Jag tror och vet att Navardalen hjälper människor att må bättre. Den stora naturen runtom ger oss krafter som vi inte kan se, men känna. Och just därför är det viktigt för mig att orka driva företaget vidare. För att jag vet att platsen kan läka människor, även mig.

Populära älgmackor

Redan ute vid vägen finns tydliga skyltar om att det är mobilförbud som råder. Promenaden längs stigen är en del av äventyret. Här har det skapats flera små oaser för att varva ner. Det ryker ur skorstenen på bastun vid sjön och på altanen på storstugan har en pergola byggts för det nya kaféet. Det är uppbullat med hembakat och på menyn finns de populära älgmackorna inspirerade av skogen.

– Huvudsyftet med kaféet är att människor ska få mötas och få chansen att besöka en av världens vackraste och mest läkande platser. Förutom fika har bastun alltid varit igång och det har varit gratis för alla gäster. Vi har haft pysselhörna för barn, kanot, båt och SUP-uthyrning. På Navardalens dag hade vi även trubadur och kulning runt sjön. Responsen har varit superbra. Det har varit så otroligt kul att se så många här, berättar Lina.

Avkopplat och magiskt

De flesta har respekterat mobilförbudet och istället njutit av platsen.

– Jag är glad och tacksam att vi har lyckats ha öppet och att så otroligt många människor kommit och besökt oss. Det har också varit så magiskt att se hur människor kopplar av och vilar. Det värmer mitt hjärta, säger Lina.

Sommaren är över och kaféet är stängt för säsongen, men inte Navardalen.

– Det är så mycket som händer i höst. Vi arrangerar ett gäng företagsevenemang med boende, mat och aktiviteter. I vinter håller Wild Sweden ett nyårsretreat i Navardalen och sen har Do the North vinterresor till Navardalen med internationella gäster varje vecka från januari till mars. Och förhoppningsvis från maj kommer vi äntligen kunna erbjuda fler boendealternativ i Navardalen som vildmarksglamping och flotte.