Hur gör vi med maten idag då?

Med risk för att betraktas som dagens i-landsproblem i dessa tider ställer jag mig ändå frågan som dyker upp så gott som var och varannan dag:

– Vad ska det vara för mat idag?

Det spelar ingen roll hur mycket man försöker planera vardag som helgdag året runt, oavsett om det är sommar, höst, vinter eller vår. Så svårt det är att hitta på maträtter till lunch och middag! Vad ska det vara på måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag?

Man står där med sin planeringslista med gapande hål för varje veckodag och ska börja fylla i.

Måndag. Vad passar då den här veckan? Maten ska ju vara god, nyttig, näringsrik och mättande och man vill ha variation på tillvaron. Samtidigt ska maten gå snabbt att laga till efter jobbet och får gärna göras från grunden och smaka som ett riktigt långkok. Önskan är också att maten ska vara ekologisk, närodlad och rättvisemärkt och samtidigt vara billig och göras mycket av när man ändå lagar, så det blir ett antal matlådor över.

Men samtidigt får man inte laga FÖR många portioner för då blir det massor med buttar med smårester över och det är ju irriterande att ha liggandes i kylskåpet och bara ta plats. Men samtidigt är det bra att ha om man snabbt behöver göra lunch eller middag en annan dag och vill ha något tillagat.

Då är det bra att resterna finns, men samtidigt finns en risk att de inte blir uppätna och hamnar längre och längre bak i kylskåret och till slut göms bakom någon glasburk och blir dålig där bakom eller till och med byter skepnad när man öppnar burken nästa gång.

Bästa sättet blir att frysa in matportioner och märka upp dem ordentligt och ställa in dem i rätt hylla i frysen och komma ihåg att man har dem där, så de inte kommer fram vid avfrostning och ser blek och dyster ut där i sin låda. Kasta mat vill man ju inte.

Ska vi göra spaghetti och köttfärssås idag då? Det blir bra…eller vänta lite, det åt vi ju förra veckan både till middag och flera luncher därefter. Men lasagne då? Då blir det mycket mat, men det är ju nästan som spaghetti och köttfärsås och tar för lång tid att göra en vardag. Det får bli till helgen istället.

Vi kan ta någon annan pastaform istället. De finns ju som band, fjärilar, stavar, snäckor, skruvar, makaroner… Ja! Vi skulle ju kunna ta makaroner och köttbullar. Det går fort och så kan man stuva makaronerna. Det blir gott. Ok, nu är måndagen klar. Vad tar vi på tisdag?

Kanske man ska ta korv då? Den kan man ju skära på längden och tvären och variera sig på olika sätt – och så något helt annat till onsdag. Kyckling och ris, sallad eller pannkaka eller något från frysen.

Så här håller jag på. Är det bara jag?

Ja, det är inte klokt vilka problem man har nu när världen ser ut som den gör. Men samtidigt så är det ju faktiskt inte något problem, för det hade varit mycket värre att inte ha mat på bordet alls. Det vore ett RIKTIGT problem.

Jag lovar mig själv att vara tacksam istället och tänker ytterligare en gång innan jag kokar upp pastavattnet och undrar vilken form jag ska variera med idag.

Relaterade artiklar:

Jag var radioaktiv med Pappa Piano (2023-08-31)
Att ha lite mer sommar på vintern (2023-08-24)