Så hårt slår regnkaoset mot Dalarnas golfbanor – men det finns undantag

Det extrema väderläget med mycket stora regnmängder har tvingat de flesta golfbanorna i Dalarna att bomma igen. Men det finns undantag, visar Dalabygdens rundringning till flera klubbar i länet.

Trots regn i massor så spelades det nämligen golf i Idre under tisdagen, och även i den av regn mycket hårt drabbade kommunen Rättvik.

Även i Mora så räknade man med att hålla öppet under onsdagen.

– Vår bana är byggd till stor del på sand. Kommer det inte massor av regn så räknar vi med att ha öppet under onsdagen, sa Marko Kristoffersson från Mora GK till Dalabygden.

I resten av Dalarna är golfbanor stängda. Stormen Hans med regn, åska och vind har medfört översvämmade dammar, bunkar och inte minst riktigt blöta spelytor.

– Gräset tål att stå under vatten. Det är värre med bunkrar och dammar som svämmar över. Vi har till och med greener som är översvämmade, sa Janne Permdal på Hagge GK.

Vatten och åter vatten på Hål 18 på Hagge GK. Foto: Hagge GK

Problem med klippning

Däremot har golfbanan i Avesta klarat sig någorlunda, även om den också tvingas ha stängt.

– Vi har i första hand stängt till fredag. Det ser faktiskt bättre ut än man kan tänka sig efter så mycket regn, säger klubbchef Bo Gripevall.

– Problemet vi har framför oss är att få ut maskiner på banan för klippning.

Även Falun-Borlänge GK och Dalsjö GK har stängt till och med fredag.

Vattenhindret på hål 3 på Dalsjö har blivit större. Foto: Dalsjö GK

En mycket prövande säsong

Golfsäsongen 2023 har varit en prövningens tid för länets 16 golfbanor. De har gått igenom tre tuffa faser. I våras var det isbränna och banorna kom igång sent. Det följdes av torka och växtligheten var ytterst tveksam. När gräset äntligen började ta fart kom regnet.

– Vi har till och med fått svampangrepp på några greener, säger Claes Aldurén, ordförande i Falu Borlänge.

Augusti en ekonomiskt viktig månad

Även för två år sedan satte regnet käppar i hjulet för dalagolfen. Vissa banor var stängda i uppemot 20 dagar.

– Nu är det viktigt att vi kommer igång så snart som möjligt. Augusti är en viktig månad sett till gästspel. En sak vet vi – nämligen att det är förbud för golfbilar ett bra tag framöver, påpekar Anders Kallur.

Extremvädret med torka och mycket regn i långa perioder ökar också kostnaderna för golfklubbarna.

– Det går åt mer frö, pumparna får jobba hårdare och personalen får ägna sig åt brandkårsutryckningar, förklarar Johan Höglund VD på Dalsjö GK.

Vad behöver klubbarna göra för att förebygga extremväder och minimera antalet stängda dagar?

– Bättre bevattning och bättre dränering är det som gäller framöver. Det låter ju enkelt men vi ska ha klart för oss att det är tuffa investeringar, säger Cales Aldurén.

Lägre intäkter via greenfee

Rent ekonomiskt har klubbarna ännu inte satt upp något varningens finger, men antalet greenfeegäster har varit färre.

– Vi har missat lite greenfeegäster och ställplatserna har nyttjats mindre än ifjol. Totalt kan vi konstatera att antal husbilsekipage är färre i år. Vi har klarat oss ekonomiskt genom att vi kunde öppna tidigt och hade en bra bana, säger Bo Gripevall.

De flesta banor är stängda för tillfället och det gäller även klubbarnas restauranger. Däremot går telefonerna varma.

– Suget efter att spela golf är stort bland våra medlemmar. De vill veta vad som gäller. Det är bara att hålla tummarna för att det slutar regna, konstaterar Johan Höglund.

Strax över 11 000 golfare i Dalarna har verkligen haft en tuff säsong. Inget har varit riktigt normalt. Men det finns en bana i Dalarna där golf fortfarande kan spelas utan problem.

– Vår bana tål regn bra och här spelas det för fullt, avslutar Fredrik Litzén på Idrefjällens GK. Ett meddelande många klubbchefer vill kunna ge till medlemmar och greenfeegäster å det snaraste.

Fotnot: I en tidigare version av den här artikeln förekom en uppgift från en styrelseledamot i Rättviks GK att man tvingades stänga den banan. Den uppgiften visade sig dessvärre vara felaktig och golfbanan i Rättvik är alltså öppen.

Fredrik Litzén, Pro på Idrefjällens GK visade upp en grön och förhållandevis torr bana. Foto: Marie Rosén