Oscar Magnusson hade turnépremiär på Skeer i Orsa – 1000 personer kom. Foto: Emmy Ihlar/Jesper Wallin

Så blev premiären med Sven Ingvars på storsatsande Skeers folkpark

Dalabygden mötte Sven Ingvars frontman Oscar Magnusson innan ”dubbelpremiären” på Skeers Folkpark. Sven Ingvars intog scenen på invigningen av “Så mycket Orsa” och det anrika bandet startade samtidigt sin sommarturné.

Med utsikt över Orsasjön mötte Dalabygden Oscar Magnusson på Kungshaga hotells terrass. Det är en vy som Magnusson sett under tidigare besök i Orsa, på den tiden Ingvar Karlssons hade sommarstuga i bygden. Den här gången var det invigningen av sommarens satsning “Så mycket Orsa” som hade tagit Magnusson med band hit.

– Dalarna är svensk sommar, säger jag som är från Värmland. Men gränsen mellan Värmland och Dalarna är hårfin, man känner sig väldigt hemma här. Det är ett bra ställe att dra igång sommarturnén på, säger Oscar Magnusson och fortsätter angående sommarens satsning på Skeers folkpark:

– Det märks att här har de gått in med ambition, och säkerligen kapital också. Här satsas det, vilket är kul. Det är ett format som kan locka väldigt många människor.

Det var storpublik på parkpremiären i Orsa. Foto: Jesper Wallin

Hur skulle du beskriva Sven Ingvars idag, 2023?

– Jag tänker att vi är nån slags vykort som skrevs igår, skickas idag och kommer fram i morgon. Det är en aspekt som står över ett långt tidsspann som man å ena sidan måste hålla sig till och vårda, säger Magnusson och fortsätter:

– Samtidigt som vi har nuet som vi måste vara musikaliskt vitala för och känna för det vi gör för att det ska kunna finnas kvar framåt. Det är en klassisk balansgång. Hittills känns det som att vi vandrat den linan ganska bra, utan att göra alltför stora övertramp åt nåt håll.

Dalabygden träffade Oscar några timmar före premiären. Foto: Emmy Ihlar

Vad har du för koppling till folkparkerna?

– Min koppling till folkpark är genom jobb. Vi har gjort folkparksturnér till de ställen som finns kvar och är fungerande. Bandet är ju impregnerat i varenda folkpark i landet. Sen har Sven Ingvars tagit olika riktningar, men låtskatten finns i nån slags folkparksgen. Vi passar väl bra i en folkpark.

Tror du vi kommer få uppleva folkparkernas forna glans igen?

– Kanske inte på samma sätt. Men det kan man hoppas. Ju fler ställen det finns för ungdomar och människor att träffas och ses på desto bättre. Det gäller att få in kidsen och ungdomen med en annan artistuppsättning för att få bredden.

Vad tänker du om satsningen på Skeers folkpark med “Så mycket Orsa”?

– Mikael Henricksson är VD på produktionsbolaget som vi ligger på, vi har pratat om det här, och behovet av att bredda scenutbudet. För att hitta scener där det inte behöver vara en jättestor festival med stor publik för att det ska gå runt. Det går att göra saker på en rimligare nivå, med det lokala som gör insatser. Det måste utgå ifrån att det finns ett lokalt sug att “det här vill vi göra”. Sånt här gör att en ny generation kan tycka att det är kul och att det kan leva vidare.

Oscar som är son till Sven Erik Magnusson har spelat i Sven Ingvars sedan 2006. Foto: Jesper Wallin

“1000 besökare”

Ben Marlén, uppskattar kvällens besökare till runt 1000 personer.

– Vi hade 700 förköp, sen var det flera som köpte på plats, säger Ben och fortsätter:

– Någon sa att om alla i Orsa köper en biljett var i sommar så går det här runt.

Några av besökarna på plats var Ann-Marie och Jan Persson, från Orsa.

– Jättetrevlig kväll, det är kul att det är liv på Skeer igen. Här har det varit drag i många herrans år, berättar Jan Persson och fortsätter:

– Det här behövs faktiskt. Nu får vi kämpa för att det ska få vara kvar. Man får bjuda till lite själv också.

Paret Jan och Ann-Marie Persson stortrivdes på parkpremiären. Foto: Emmy Ihlar