Sofia Mogård och Svante Nyberg hälsar alla välkomna till "Härlig är jorden" på Stora torget i Falun där det vankas folkfest. Foto: Niklas Lindh/PeO Karlström

Kyrklig folkfest på torget – stor scen med kända artister

Den 9 september blir en händelserik dag i centrala Falun. Svenska kyrkan arrangerar en stiftfest under temat ”Härlig är Jorden” och RFSU Dalarna genomför sin årliga parad Falu Pride med avslutning på Stora torget.

Förra året gick 5000 personer med i paraden och Svenska kyrkan hoppas på cirka 3000 besökare till stiftfesten. Skådeplatser för Svenska kyrkan blir Kristinegården, Kristine kyrka och Stora torget.

– Vi kommer att sätta upp en stor scen på Stora torget och idag har vi klart med artisterna Maxida Märak, Tusse, Fridlyst och Marit Bergman, säger Svante Nyberg, präst i Falun.

Dagen kommer att innehålla något för alla åldrar. Gudstjänster, utställningar, vandringar, konserter, körsång, föreläsningar med mera.

– För alla barn blir det aktiviteter på Stora torget. Vi bygger mycket kring att barn ska skapa och ha roligt, säger kyrkoherde Sofia Mogård.

Ur floran av aktiviteter finns ”psalmtoppen” med Gary Graden. ”Yrias Värld” tar steget från Youtube till livescen. ”Yrianerna” väcker musikglädje och fantasi till liv.

Djurgudstjänst och ”fyrverkeri”

Det blir orgelfyrverkeri på Stora torget och biskop Thomas Söderberg genomför en djurgudstjänst. Något av ett nav i evenemanget blir världsutställningen Gaia. En gigantisk svävande jordglob som är sju meter i diameter, skapad av fotografier av jordytan från NASA. En möjlighet att se jorden tredimensionellt, ljussatt och svävande långsamt roterande i Kristine kyrka.

– Detta portabla konstverk har varit i Sverige två gånger tidigare. I Göterborg kom 20 000 besökare. Vi har den på plats i 14 dagar och kommer att ge skolor en möjlighet att komma på besök, säger Svante.

– Under tiden utställningen är på plats ordnar vi även kvällsprogram med möjlighet att gifta sig och mycket mera.

Folkfest efter pandemin

Initiativet till Härlig är jorden kommer från biskop Mikael Mogren.

– Idén föddes under pandemin. Biskopen ville ha en folkfest efter pandemin där alla kan samlas, mötas och umgås, berättar Sofia.

En röd tråd under dagen är klimatfrågor och hållbarhet. Stiftfesten ska skapa engagemang för jordens fortlevnad.

– Hedrande att vi fick en förfrågan i Falu Pastorat. Roligt och det kändes som att ingen tvekade. Totalt kommer över 100 personer att vara engagerade under dagen. Vi börjar med en invigning på Stora torget klockan tio och först framemot tio på kvällen är det avslutning. En stiftfest för alla, avslutar Sofia.