Christina Lindfors är verksamhetsledare för Dalälvens Utvecklingsområde. Foto: PeO Karlström
Peter Johansson, ordförande i Svärdsjö Intresseförening. Foto: PeO Karlström

42 miljoner till leaderprojekt men Falun hoppar av

Dalarnas norra kommuner har tilldelats 42 miljoner kronor från Jordbruksverket för att genomföra lokal ledd utveckling genom Leader-metoden under perioden 2023 – 2027. Men Falu kommun har gett nobben till projektet.

– Det är stimulerande och viktigt för landsbygdsutvecklingen i respektive kommun, säger Christina Lindfors utvecklingsledare på Dalälvarnas utvecklingsområde (DUO).

Totalt ingår tio kommuner i DUO men Falu kommun avstår att delta som medfinansiärer.

– Det är ett beslut som togs redan i höstas. Falu kommun har valt att driva landsbygdsutveckling utifrån vår kommunala inriktning i stället, säger Linda Norén, näringslivschef i Falu kommun.

Besvikelse i Svärdsjö

Den pågående perioden för Leaderprojektet, som startade 2014 och ska vara slutredovisad 2025, innehöll flera projekt från Falun. Ett av de mest uppmärksammade är Pendlarparkeringen i Svärdsjö.

– Tråkigt och synd att Falun hoppar av Leader. Bara att hoppas på att kommunen kommer med något som ger lika mycket tillbaka till landbygden. Vi har haft en bra uppväxling via Leader och ett oerhört bra samarbete, säger Peter Johansson ordförande i Svärdsjö Intresseförening.

Återstår det några projektmedel från pågående period?

– Vi har lite pengar kvar för mindre projekt på upp till 20 000 kronor, säger Christina.

Under hösten startar möjligheten att söka projektmedel.

– När vi får en anmälan så blir de omgående kontaktade av oss. Vi bjuder in för en träff med en arbetsgrupp från styrelsen. De får presentera sin projektidé och får direkt feedback och hur man går vidare, säger Christina.

– Projekten kräver mycket och redovisningen är rigorös, därför är det viktigt att göra rätt från start.

Företag, organisationer, föreningar med flera kan söka och naturligtvis i samverkan både mellan flera aktörer och kommuner. Lokalt engagemang är nyckeln för en levande landsbygd,

Relaterade artiklar:

Guldläget: 41 miljoner kronor till landsbygden (2023-03-08)