Bildtext: (Från vänster) Hans Hamås, Ebbe Evbjer och Matthias Rowe monterar pingisbord till äldreboendet. Foto: Emmy Ihlar
Matthias Rowe fick liv i ny pingisklubb via ett Facebookinlägg. Foto: Emmy Ihlar

De fixar pingisbord till äldreboendet

– Vi vill sprida pingisglädje ute i kommunen, säger Matthias Rowe, tränare i Vikarbyn IK:s bordtennisgren. Klubben har varit aktiv sedan september förra året och fortsätter växa. Sponsorspengarna uppgår i sexsiffrigt belopp och allt började med ett inlägg på Facebook.

Matthias Rowe med familj lämnade Stockholm för Rättvik förra året. Matthias hade den bestämda åsikten att han inte kunde lämna sitt älskade Stockholm om det inte fanns en pingisklubb i Rättvik – vilket det inte fanns. Han skrev då ett inlägg i en lokal Facebookgrupp.

– Jag skrev “Vem vill starta en pingisklubb med mig?” Då bodde jag fortfarande i Stockholm och tänkte att det borde finnas personer i byn som, likt mig, älskar pingis.

Tre personer nappade på bollen som Matthias passade från Stockholm. Föreningen Vikarbyn IK erbjöd sig att starta en bortennisgren och innan Matthias hunnit komma på plats hade pengarna från olika lokala sponsorer redan börjat komma in. Så här ett år efter Facebookinlägget har klubben över 60 medlemmar och fått in sponsorpengar på ca 120.000 kronor.

– Pengarna har gått till tio pingisbord, racketar, bollar och sarger att ha i hallen. Det har behövts fler bord då det fortsätter komma många på träningarna.

Mer än bara pingis

Nu vill bordtennisklubben berika resten av bygden med mer pingis. Därför satsar de nu på att få ut ett pingisbord på äldreboendet Backåkern i Boda Kyrkby.

– Många har mött pingis i tidig ålder, jag hoppas att det kan bidra till glädje för de som testar det igen, säger Matthias.

Sveriges bordtennisförbund sponsrar klubbar som vill sprida bordtennisen till nya arenor, som köpcentrum, skolgårdar eller som i det här fallet – ett äldreboende.

Matthias är utbildad socionom och arbetar med ungas psykiska hälsa. Han vet att föreningslivet är mer än bara en fritidsaktivitet.

– I en förening får man ett sammanhang, en chans att tillhöra en grupp. Tillsammans kan man ha kul och sporta men det är också en plats att bli sedd på, en plats att utvecklas och växa på, avslutar Matthias.