Närmare 50 blivande skidlärare i vackra röda jackor slingrar sig likt en orm nedför Fjällbergets skidbacke i Grängesberg. Vid foten av backen applåderades och jublades det vilt från över 100 elever från fem år och uppåt, som deltar i Friluftsfrämjandets traditionella, populära skidskola.
Tre helger i rad har de lärt sig utförsåkningens ädla konst och i lördags var det avslutning och samtidigt ett av flera praktikpass för blivande skidlärare, som ingår i ett ungdomsprojekt under Friluftsfrämjandets paraply. Mitt bland alla ungdomar stod initiativtagen Gunnar Ehn och bara log i kapp med solen.
– Kan det bli bättre? Nypistad backe, klarblå himmel, massor av elever och dessa fantastiska ungdomar som utbildar sig till skidlärare, sa Gunnar.
2006 kläcktes idén och projektet döptes till Fjällbergarna.
– Jag jobbade som skidinstruktör i Sälen och fick förfrågan om jag ville ta över skidskolan.
Gunnar tackade ja, men på sina villkor.
– Det kan inte bara vara en skidskola utan lika viktigt är en skidlärarutbildning. Det fanns några äldre ungdomar som jag bönande och bad att de skulle stanna kvar som instruktörer första året och vi startade utbildningen för cirka tio elever.
Varje år väljs tio högstadieelever ut till Fjällbergaprojektet efter en odyssé där skidkunskaper och ledartalang är viktiga faktorer.
Krav att avstå från alkohol
Nu har det rullat på i 17 år och över 150 ungdomar har genomgått utbildningen, som sträcker sig över tre och ett halvt år.
– Som motprestation skriver ungdomarna på ett kontrakt att inte använda droger, alkohol eller tobak under åren i högstadiet. Föräldrarna skriver även på som medansvariga, säger Gunnar.
– Under åren i Sälen såg jag medaljens baksida. Det festades på kvällarna och sedan skulle de ta hand om ungdomar på dagen. Det går liksom inte ihop. Skidlärare ska vara föredömen för alla. Vi ska förmedla kärlek dygnet runt.
Nämns med respekt
Fjällbergarna nämns idag med respekt i alpina kretsar. Skidinstruktion i kombination med en väl genomarbetad ledarutbildning ger välutbildade skidlärare.
– Det ingår teamutbildning, teori och naturligtvis praktik där skidskolan är en viktig del. Dessutom får de äldre Fjällbergana vara handledare för de yngre. Fjällbergare lär Fjällbergare, säger Friluftfrämjandets ordförande i Ludvika, Johanna Stenberg Andersson.
Fantastiska år
Fjällbergareleven och skidläraren Isabella Adolfsson prisade utbildningen.
– Väldigt roligt och väldigt givande. Jag har varit med sedan sjunde klass. Fantastiska år och så givande. Efter studenten till våren är målet att jobba en vinter i Sälen som skidlärare.
– Det är roligt att lära unga åka skidor, men lika roligt och inspirerande att vara mentor till yngre Fjällbergare.
Något som även Alice Branér höll med om. Hon är inne på utbildningens andra år.
– Just det sistnämnda är så viktigt och en oerhörd trygghet för oss. Vi lär oss så mycket och oavsett ålder är vi en härlig grupp tillsammans. Vi är stolta Fjällbergare.
Syskonen Augustina och Vincent Ruch var två av 100 skidelever som verkligen trivdes i Fjällberget.
– Vi har lärt oss så mycket. Nu kan vi svänga, åka lift och det är så roligt att bli utbildad av unga skidlärare. De är jätteduktiga.
Ideell kraft som blomstrar
Fjällberget i Grängesberg är skådeplats för både utbildningen och skidskolan. En plats där den ideella kraften verkligen blomstrar.
– Vi visste inte om backen ens skulle öppna i år. Ökade elkostnader var en osäkerhetsfaktor. Men det löste sig, vilket vi är oerhört glada och tacksamma över, säger Johanna.
– Fjällberget är vårt andra hem. Detta projekt hade aldrig kunnat genomföras om inte Grängesbergs Alpina sektion lagt ner så mycket ideellt arbete.
Normalt har Fjällberget tre nedfarter men i år är en backe och ”Funpark” öppen.
Och Gunnar Ehn har synpunkter.
– Det är en fight varje år att få igång backen. Kommunen måste förstå betydelsen av bra fritidsaktiviteter. Idag är regionen oerhört attraktiv och då krävs det även fritidsaktiviteter. Fritiden är minst lika viktig som jobben.
Unik utbildning
Initiativtagaren Gunnar, Friluftsfrämjandet i Ludvika och Fjällberget genom Grängesbergs Alpina sektion ger förutsättningarna för en unik utbildning av skidlärare, till glädje för de unga som med stolthet är Fjällbergare. Dessutom ungdomar som har fått en ledarutbildning som är viktig i skidbacken, men som de också kan ha nytta av i det framtida arbetslivet.
Allt detta genom ett stort engagemang och allt ideellt arbete i Friluftsfrämjandet och Grängesbergs Alpina sektion.