Camilla Bilar Österberg, kurator på Skräddarbacksskolan. Foto: Privat/Mostphotos/Aktiv Skola

Nu trappas kampen mot grooming upp i Dalarna

Medvetenhet och vaksamhet från vuxenvärlden är en nyckel för att få stopp på sexbrott mot barn på nätet. Nu inleds ett arbete i Dalarna där skolpersonal, elever, föräldrar och polis ska bekämpa så kallad ”grooming”, tillsammans med Stiftelsen Aktiv Skola.

En av skolorna som deltar i arbetet är Skräddarbacksskolan i Borlänge. Där ska all personal och alla mellanstadieelever få information om grooming,  och föräldrar bjuds in till ett digitalt möte för att få veta mer om ett alltmer utbrett hot mot många barn och unga i länet.

Camilla Bilar Österberg är kurator på Skräddarbacksskolan och har varit engagerad i kampen mot den här typen av brott ända sedan hon började på skolan år 2010.

– Då var det inte alls lika vanligt som idag. Problemen verkar ha ökat för varje år, och de brottsutsatta blir allt yngre i och med sociala medier och internetanvändning. Så vi behöver informera barnen, vår personal och vi behöver också få med oss föräldrarna, säger Camilla Bilar Österberg.

Låg medvetenhet bland vuxna

Stiftelsen Aktiv Skola driver ett intensivt arbete för att stötta skolor, skolpersonal, föräldrar och framför allt barnen när det gäller ämnen som droger, grooming, hälsa, miljö och mobbning. Och angående de ökande problemen med vuxna som utsätter barn för sexuella övergrepp via nätet, så har nu ett arbete inletts i Dalarna för att göra fler medvetna om ett växande problem.

– Medvetenheten bland vuxna är tyvärr förhållandevis låg, men när vuxna förstår vidden av problemet och att alla barn riskerar att utsättas blir engagemanget starkt och behovet av mer kunskap djupt, säger Lars Erlandh som är verksamhetschef på Aktiv Skola.

Förra året anmäldes hela 2000 fall i Sverige av ”utnyttjande av barn för sexuell posering”. Det är den högsta årssiffran hittills och en ökning med svindlande 900 procent på tio år.

Under åren 2020 och 2021 dömdes 150 personer i landet för nätrelaterade sexualbrott. Det handlade om totalt 157 rättegångar där 685 barn under 18 år var involverade som brottsoffer. Genomsnittsåldern för barnen var 12 år, och vissa av dem var betydligt yngre än så!

En av de dömda personerna var en då 25-årig man från Dalarna som år 2021 dömdes för bland annat våldtäkt mot en flicka i nedre tonåren. Mannen ska även ha försökt ta kontakt med andra barn i sexuellt syfte, alltså så kallad grooming. 

Hela Dalarna bjuds in

Under måndagen bjuds all skolpersonal i hela Dalarna in till ett så kallat webbinarium där Aktiv Skola informerar om läget, hur groomingbrotten ofta går till och hur man kan jobba med att bekämpa dem. På måndagkvällen hålls dessutom ett öppet möte för föräldrar och all intresserad allmänhet som kan ansluta till mötet digitalt. Det kostar inget att delta och man behöver inte anmäla sig innan.

Och på Skräddarbacksskolan anser kurator Camilla Bilar Österberg att utbildningen är otroligt viktig.

– Personalen hos oss (och all annan skolpersonal i Dalarna är också inbjudna) får utbildning i form av webbinarium via Aktiv Skola och föräldrarna får också samma utbildning. När det gäller eleverna får de utbildningen ”Nätsmart för elever”, så vuxna och barn jobbar med det här samtidigt på vår skola.

Nätsmart satsning i Mora

I Mora jobbar kommunen och polisen tillsammans för att barn och unga ska kunna känna sig trygga när de är på nätet. Arbetet handlar både om att ge barn kunskap i att agera respektfullt, tryggt och säkert när de är uppkopplade och att de ska få kunskap om faror och risker som de kan utsättas för.

Johan Hed är kommunpolis i Mora och han lovordar den nätsmarta satsningen.

– Vi har inom polisen och kommunen tagit tag i det här på riktigt och gör insatser inom hela skolan och involverar förstås föräldrar i det. Det är ett projekt som har pågått under två års tid och som är otroligt viktigt, säger Johan Hed, och fortsätter:

– Sen tycker jag faktiskt att föräldrar hos oss har bättre koll idag än vad de har haft förut. Och vi har ju eldsjälar i kommunen som jobbar hårt med de här sakerna.

Fakta: Fem råd till föräldrar från Lars Erlandh på Aktiv Skola

  • Visa intresse för ditt barns digitala liv. Fråga hur de har haft det på nätet idag. Ta dig tid och var nyfiken
  • Visa för barnet att du har hyggligt bra koll på den digitala världen.
  • Var lite mer misstänksam. Groomare söker efter barn i de sammanhang där det verkar allra mest tryggt och oskyldigt.
  • Var uppmärksam på varningssignaler att ditt barn inte mår bra, t ex snabba rutinförändringar eller att barnet börjar vakta skärmen.
  • Om något hänt, reagera inte känslomässigt och undvik pekpinnar och begränsningar.

Här kan man alla se webinarierna på måndagen utan kostnad. På måndag kl 13 för skolpersonal i Dalarna och på måndag kl 19 för föräldrar och andra intresserade.

Mer om Aktiv skola, kampen mot grooming samt fakta och utbildningsmaterial hittar du här.