Jesper Elsander med traktorn som har ett anspråkslöst yttre men ett avancerat inre. Foto: Jon Norberg
Elmotorn som driver traktorn. Foto: Jon Norberg
Ett redskap för potatisplantering sitter på. Foto: Jon Norberg

Drömtraktor för jordbrukare har fått pris

En självkörande traktor är drömmen för många jordbrukare. I Berg utanför Borlänge finns en fungerande som dessutom drivs av solkraft.

Skapare är Jesper Elsander och Rasmus Larsson som utsetts till vinnare i tidningen Land Lantbruks Teknikutmaningen 2022 och belönas med 25 000 kronor.

Det pågår utveckling av självkörande maskiner för jordbruk på flera håll i världen av tillverkare med stora resurser. Det är traktorer som kostar många miljoner och är heller inte solcellsdrivna.

Traktor från 1950-talet

Jesper och Rasmus traktor är en Volvo T24 från 1950-talet som de byggt om under fyra år.

– Vi är trettio familjer som har andelsodling på fyra hektar här i Berg och en kväll när Rasmus och jag satt och rensade ogräs började vi prata om att försöka automatisera det lite, minns Jesper.

Efter ett par veckor köpte de den gamla traktorn och bytte ut bensinmotorn mot en elmotor på 1,2 kilowatt som drivs med begagnade telestationsbatterier som i sin tur laddas med solcellspaneler som ett tak.

– Det som har tagit tid sedan har varit att automatisera den så att den styrs via den GPS som är monterad på traktorn.

Både Rasmus och Jesper är civilingenjörer i grunden men har inte direkt hållit på med programmering.

– Men vi har lärt oss på vägen och byggde ett dataprogram som vi har i mobilen som gör att vi kan styra hur traktorn ska köra på odlingarna.

Båda ville också visa att det går att ha en ekologisk odling utan att använda traktor med fossila bränslen.

– Tanken med den här att den ska vara enkel, liten och att den går långsamt. Istället kan man ha flera.

Ville sprida idén

Anledningen till att de skickade in sitt projekt till tidningen var att de ville sprida idén till andra.

– Nu har den fått stor uppmärksamhet i medierna och Länsstyrelsen har varit här på studiebesök. Dessutom har RISE, statens forskningsinstitut, visat intresse för traktorn. Vi hoppas ju att fler vill bygga liknande fordon.

– Det som RISE finner intressant är att vi använt den på riktigt en säsong så vi har erfarenheter.

I dagens läge används traktorn för att göra odlingsbäddarna, sätta potatis och för att harva upp ogräs.

Uppdaterad version nästa år

– Till nästa säsong kommer vi att uppdatera och bygga om den lite. Vi skulle vilja att den kan slå gräs också. Det finns en kamera på som vi ska försöka få att kunna analysera hur mycket grönt det finns där det inte ska vara grönt – alltså ogräs – och rensa bort det.

Att flytta fram framhjulen är också en idé.

– Vi funderar på att sätta på ett permanent rensverktyg, små harvpinnar, under den. Det är ändå det vi använt den mest till. Sedan kan man ha andra verktyg bak.

Tanken är också att till nästa vår få den att känna av hur mycket ström det är i batterierna.

– Om det är en molnig dag så går den lite lugnare för att dra mindre ström. Det finns möjligheter att koppla ihop den med väderprognoser så den sparar på elen.

Rasmus och Jesper har sökt EU-pengar för att sätta upp stängsel runt odlingarna.

– Det är inte helt utrett om man får köra med en förarlös traktor. Nu går den ju bara när vi kan hålla lite koll på den. Om vi har stängsel kan den ju gå dygnet runt och vi kan styra den hemifrån.

Det säkerhetssystem som finns idag är en brytare som sitter i fronten. Den gör att om traktorn stöter emot något så stannar motorn.