Det blir många timmar i källarlokalen skapande knivar. Sven-Åke gör både blad, skaft och knivslida från grunden. Foto: Hannah Risander
Sven-Åke sätter sin personliga prägel på knivbladen. Foto: Hannah Risander
Det blev en andraplats i Kniv-SM nyligen, Sven-Åke siktar på seger nästa gång. Foto: Hannah Risander

Hans knivar är bland de allra bästa i Sverige

Det var inte alls meningen att Sven-Åke Larsson skulle börja tävla i knivmakeri, men knivkursen för 20 år sedan och otaliga timmar källarlokalen har gett utdelning.

I Älvdalen har invånarna fått uppfinna hjulet själva många gånger. Kanske kommer den kreativa ådran från att det är långt mellan byarna, och att man helt enkelt fick klara sig med det man hade.

Det lever kvar än idag och Sven-Åke Larsson är inget undantag. Från hans hus i Västäng har han utsikt över Österdaläven och bergen, men det finns något som är mer fascinerande – källarlokalen. Sven-Åke öppnar dörren in till verkstaden, där han lagt så många timmar på att skapa knivar. Det är som att öppna locket till en skattkista.

– Det var väl inte meningen att det skulle bli så här stort från början. Jag tror det är dags för mig att starta företag och jag skulle behöva en större lokal, säger Sven-Åke.

Verkstaden är cirka 15 kvadratmeter och längs väggarna står maskiner och material som han använder i sitt knivskapande.

– Jag gick en knivkurs för 20 år sedan, men det blev inget av den. Jag har alltid jagat och fiskat, så därav intresset för knivar. För fem år sedan sade jag åt min svärfar att vi skulle göra varsin kniv, han hade också gått kurs. Han gjorde nästan klar sin kniv och jag gjorde klar min, och en till, och en till.

– Jag tog mig inte ur det, men blev heller inte riktigt nöjd. På den tiden köpte jag färdiga blad men jag ville utveckla dem och göra bladen själv. Idag kommer jag på det ena värre än det andra, berättar Sven-Åke.

Det är just att skapa knivbladen som är drivkraften, och nyligen tog Sven-Åke en andraplats i Kniv-SM.

– Jag tävlingsfiskade när jag var yngre och var med i SM, så tävlingsdjävulen sitter på axeln. Det var nyligen Kniv-SM i Hudiksvall, jag lämnade in tre slipade blad och totalt var det 130 inlämnade bidrag.

– Jag kom tvåa, det var lite tajt med poängen, ettan fick 65 poäng, tvåan 64 och trean 63 poäng, så det var väldigt jämnt. Men – en andraplats är inte en förstaplacering, så jag är inte helt nöjd. Nästa gång ska jag vinna, säger Sven-Åke.

I verkstaden ligger det delar av knivar på olika platser, och trots att de inte är klara ser de ut som konstverk.

– Jag skär ut modellen på knivbladet från ett stål, sedan formar och grovslipar jag det. Jag märker alla knivblad med mina initialer. Efter det härdar jag det, då är knivbladet jättehårt och sprött, därför anlöper jag det för att förändra kornstrukturen i stålet så att det blir finkornigt och inte lika hårt.

– Sedan slipar jag klart knivbladet, polerar, gör det vasst och klart för skaftning. Dessutom gör jag en kulhamrad yta som ger en fin struktur. Sedan är det dags att limma på skaftet, berättar Sven-Åke.

Skaftet är också en konst, och det finns olika material, färger och mönster som Sven-Åke skapar utifrån. Det tar cirka tre timmar att producera ett skaft. Något som från början ser ut som en fyrkantig träbit blir efter sågning, slipning och filning ett vackert skaft.

– Jag ritar formen på ett papper och utgår från den, jag avslutar med att putsa med sandpapper och olja in. Efter det gör jag en innerholk till knivslidan, berättar Sven-Åke.

Knivslidan görs av läder och även den gör Sven-Åke från grunden. Han syr för hand och efter att lädret sedan fått torka skapar han unika mönster. Även här får hans konstnärliga sida komma fram.

– Jag gör helst mina egna knivar och även när jag gör beställningar vill jag komponera ihop dem, då blir det lite mera jag. För mig är det resan med skapandet som är allt, när jag är i mål är det ju slut.