John Graaf har genomfört 22 En Svensk Klassiker och siktar på åtta till. Foto: Hannah Risander
John pustar ut med medalj och fika. Foto: Privat

Han har gjort sin 22 klassiker

22 gånger har han gjort En Svensk Klassiker, med målet att göra åtta till. För lastbilschauffören John Graaf är det ingen sak att åka Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet. – Det är viktigt att röra på sig när man sitter i en lastbil hela dagarna, säger han.

John Graaf från Nornäs har alltid tyckt om att åka skidor, och efter att ha åkt Vasaloppet tolv gånger så bestämde han sig för att göra En Svensk Klassiker, inte bara en gång, utan trettio.

– Nu har jag åkt Vasaloppet 34 gånger. Jag fick en fix idé år 2000 om att göra Klassikern 30 gånger, säger John.

När Dalabygden träffar honom har han precis kommit hem med sitt senaste numrerade diplom, från sista loppet i år, Lidingöloppet.

När John hade gjort sin första klassiker var de 17 000 andra som också hade gjort sin första Klassiker. Den tjugonde gången var det 83 stycken som gjort den lika många gånger som han.

– När jag väl gjort mina 30 så tror jag att det fallit bort några till.

– Jag är 66 år idag och kommer att vara 74 när jag gör min sista klassiker, men det är väl ingen ålder. Jag brukar säga att jag är mindre ung, och jag jagar inga tider längre.

– Det handlar om att ta sig i mål.

Barnbarnen med

John tycker själv att han bor väldigt centralt, byn Nornäs ligger mellan Älvdalen och Sälen vilket ger honom möjlighet att träna på flera ställen.

– På vintern åker jag mycket skidor, vi har fina elljusspår här. På våren cyklar jag och sedan simmar jag hemma i sjön.

– Jag brukar också simma i både Älvdalens simhall och på Experium i Sälen. Vi har dessutom ungdomsträning i Nornäs, de yngsta är i femårsåldern och de äldsta upp emot 80 år. Det är en kille som leder träningen varje vecka och vi är alltid utomhus, och vi är väldigt många nationaliteter som bor här, berättar John.

När Johns barnbarn var yngre så var de oftast med under klassikerloppen, de kunde ofta vara med och springa knattelopp.

– Ett tag var vi också många från Älvdalen som körde Vätternrundan, men nu åker jag själv. Det är också det roligaste loppet, om det är fint väder förstås.

Vädret är viktigt

– I år var det väldigt blåsigt och regnigt. Samma med Vasaloppet, också väldigt roligt om föret är fint. Simningen går för sig, men jag vägrar våtdräkt, jag simmar i badbyxor, säger John.

Ungefär 10 000 personer genomför någon av de olika klassikerna varje år, det vill säga En Svensk Klassiker, En Svensk Klassiker Halva, En Svensk Klassiker Tjej och En Svensk Klassiker Korta. Klassikerloppen arangeras av Engelbrektsloppet, Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet.

Det blir ingen vila för John, han fortsätter träna som vanlig och laddar inför sin tjugotredje klassiker.