Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv är stolt över att Dalarna sticker ut i årets ranking av företagsklimatet. Foto: Ernst Henry Photography
Även förra året hade Vansbro länets bästa företagsklimat. Foto: Privat

Dalarnas kommuner klättrar

Tolv av femton dalakommuner klättrar i rankingen när Svenskt Näringsliv presenterar resultatet av sin årliga enkät kring företagsklimatet. För första gången på tio år finns också en dalakommun med bland topp 20 på den nationella listan – nämligen Vansbro.

Att så många kommuner klättrar i rankingen gör att Dalarna sticker ut som län i landet.

– Gagnef klättrar allra mest, och Orsa, Smedjebacken samt Malung-Sälen är andra kommuner som stabilt klättrat uppåt under flera år, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Dialogen med näringslivet verkar vara en avgörande faktor, och en gemensam faktor för framgången i rankingen kring företagsklimatet. Både i exempelvis Smedjebacken och Malung-Sälen avsätter kommunledningen tid för att träffa företagare och ledare i näringslivet. Malung-Sälen har ingen näringslivsenhet i dagsläget utan ansvaret ligger på kommunalrådet och kommunchefen.

– Det är otroligt viktigt att vi har bra och starka företag som skapar jobb och är med och utvecklar bygden, säger Hans Unander, kommunalråd i Malung-Sälen.

– Jag skulle säga att jag har kontakt med företagsledare i bygden dagligen.

Vansbro ligger i den senaste rankingen på plats 19 i landet och således på en förstaplats i länet, igen.

– En av framgångsfaktorerna i Vansbro är att näringslivschefen och samhällsbyggnadschefen har krokat arm för att underlätta för företagen när det gäller bygglov och liknande frågor, säger Henrik.

Vilken roll har då företagen själva för ett gott företagsklimat?

– Utan ett aktivt näringsliv och en dialog går det inte att skapa ett bra företagsklimat, så de har en otroligt stor betydelse, säger han vidare.

Vansbro bäst i länet

I botten av rankingen i länet ligger Ludvika. Faller i rankingen gör också bland andra Älvdalen och Mora.

Den årliga rankingen av företagsklimatet bygger på en enkät som ett antal företagare i respektive kommun erbjuds svara på, samt på svar från politiker och tjänstemän. Svenskt Näringsliv kompletterar sedan svarsresultaten genom att titta på fler avgörande faktorer för ett gott näringsliv. Utifrån en totalbedömning görs sedan en ranking av företagsklimatet i landet och länen. Många kommuner använder rankingen som ett mätverktyg för sitt arbete med företagsklimatet och utvecklingen av näringslivet.

Enkätfrågorna handlar bland annat om kommunens service till företagen, samarbetet mellan skola och näringsliv, tillgången på infrastruktur och kommunikationer samt kommuninvånare och politikers syn på företagandet.

Vansbro kommun låg i topp i länet även förra året, och fanns då på plats 32 i landet. Vansbro och Rättvik har tampats om topplaceringen under några år, men även i år hamnade alltså Vansbro på första plats.