Torbjörn Zakrisson (C) vill utveckla den kommunala musikskolan mot kulturskoleverksamhet. Foto: Hannah Risander
Carina Källström, (M), håller med i kulturskolefrågan. Foto: Privat
Dans finns redan i musikskolans verksamhet. Foto: Mostphotos

Vill utveckla mot kulturskola

Många partier är överens om att mer måste göras för kulturen i kommunen, ett sätt att skapa både välmående, inflyttning och en bra uppväxt för barnen. Centerpartiet vill satsa på att musikskolan ska gå mer åt att bli en slags kulturskola – och får medhåll från andra partier.

Musikskolans verksamhet har växt mycket de senaste åren. Cirka 200 elever går på musikskolan och när den flyttade in i stora lokaler i Tingshuset satsades det även på att ta in dans som val för eleverna. Det blev snabbt populärt. Nu vill Centerpartiet satsa på att göra fler insatser för att gå mot en kulturskola.

– Många andra kommuner har redan skapat kulturskolor istället för musikskolor. Det kanske vi inte har möjlighet att göra eftersom vår kommun är så stor geografiskt och vi bland annat har flera högstadieskolor. Men vi vill satsa på att gå mot att skapa något som liknar en kulturskola, säger Torbjörn Zakrisson (C) som finns på listan inför årets kommunval.

Många duktiga musiker har skolats i Älvdalen, som Lena Willemark, medlemmar i Larz-Kristerz och den så folkkäre Stefan Nykvist.

– Älvdalens kultur har satt bygden på kartan, det ska vi slå vakt om och utveckla. Ett första steg är att sätta oss ner vid samma bord som musikskolan och andra intressenter inom musik, dans och teater. Vi kan också titta på hur grannkommunerna har gjort, jag tror vi kan få stöd från andra aktörer, säger Torbjörn.

Kulturcentrum i kommundelarna

En kulturskola skulle på sikt kunna bli ett nav för kulturen i Älvdalen, och en plats för både musicerande och dans, men kanske också för teater, rörlig bild, ljud- och filmproduktion.

– Det skulle betyda att vi skulle skapa en bättre uppväxtmiljö för barnen och öka attraktiviteten för kommunen. Kultur är ett mjukt värde som är betydelsefullt när man väljer bostadsort, säger Torbjörn.

Även Moderaterna vill göra fler satsningar på kulturen, Carina Källström berättar att det är en av partiets hjärtefrågor.

– Vi skulle vilja skapa kulturcentrum i alla tre kommundelarna, det behövs ett samlingsställe för både unga och gamla. Det är många som lider av psykisk ohälsa och av ensamhet, därför tror vi att sådana här samlingsplatser är viktiga. Så att musikskolan skulle blir en kulturskola är vi för, säger Carina Källström (M).

För Sverigedemokraterna är kulturskola en fråga om ekonomi.

– Vi ställer oss positiva till det om det finns ekonomiska förutsättningar, säger Roger Eriksson (SD).