Se ungdomar med A-traktor som en resurs

Sanningen är säkert den att det vore klokare av mig att inte delta i diskussioner online överhuvudtaget, särskilt inte i diverse facebookgrupper. Men det är lättare sagt än gjort när folks häxjakt efter epaburna ungdomar tar nya gränser varje dag.

I Malung fick man problem inom kommunen eftersom det saknas anställbara ungdomar, dvs ungdomar som vill arbeta men som också har körkort. Annars kan man inte utföra de sysslor som behöver göras och man tänkte till utanför boxen och utökade sina anställda till även personer med epatraktor. Dessa fick nyttja sina egna fordon i arbetet mot milersättning. På så sätt kom man till bukt med bristen på personal.

Men skriken väntade inte länge, detta var orättvist för dom mindre bemedlade eller för dom barn som saknade motorintresserade föräldrar.

Det är tydligt för mig att det inte spelar någon roll vad man gör med dessa a-traktorsåkande ungdomar. Det retar gallfeber på folk att dom finns överhuvudtaget, även om det skulle vara så att dom utför samhällstjänster.

Sedan 2018 har antal A-traktorer fördubblat i Sverige. I hela Sverige finns 4,3 A-traktorer per 1 000 invånare, från som lägst 1,2 i Stockholms Län till bland annat Dalarnas län som toppar listan där det är 11,0 A-traktorer per 1 000 invånare enligt trafikanays.

Självklart ska dessa ungdomar ses som resurser. Självklart ska vi ge fler anledningar till goda skäl för att skaffa sig epatraktor och redan innan man är 18 år kunna bidra till samhället på olika sätt.

Inom familjen kanske man kan hjälpa till med handling och skjuts, men som arbetsfordon kan det också fungera när hastigheten inte är det mest väsentliga i själva körningen.

Diskussionen om olika förutsättningar kan vi fortsätta ha trots detta. Visst är det självklart så att det är mycket mer fördelaktigt att växa upp i ett hem där föräldrarna har en högre utbildningsnivå eller har möjligheten att få en högre lön. Det är en orättvisa som funnits länge. Barn till högutbildade föräldrar har bättre förutsättningar.

Men om hemtjänsten kan utnyttja en resurs som redan finns i samhället så är det inget problem, det är en lösning.