Pål Patrik Skord och Erik Frosts lever fäbodliv under sommarhalvåret. Foto: Hannah Risander
Buföringen av fåren är en fem kilometer lång spännande vandring. Foto: Hannah Risander
Utan el och vatten går livet i ett långsammare tempo. Foto: Hannah Risander
Vänner var inbjudna att följa med på buföringen i år. Foto: Hannah Risander
Fåren är i fokus under buföringen. Foto: Hannah Risander
Patrik och Erik leder den spännande vandringen. Foto: Hannah Risander

Över stock och sten med 16 får

I fäboden i Håltby ligger Pål Patrik Skord och Erik Frosts sommaroas. Innanför deras gärdesgård står tiden stilla och de lever precis som förr i tiden. Ett liv där ingenting är bråttom och där det alltid finns något att göra. Dalabygden fick följa med när de skulle buföra fåren hit, ett minst sagt mysigt äventyr.

I maj kom åtta små lamm till världen och det är första gången de ska få gå till fäboden med tackorna. Det är en fin junidag, och Patrik och Eric har bjudit in lite vänner till buföringen. Alla samlas på Patriks gård i Dysberg, en liten by nära Evertsberg.

– Nu får ni vänta här medan vi hämtar ut alla fåren. Sedan går vi cirka fem kilometer över berget, och vi tar det i fårens takt, så vi kan inte lova att vi hinner stanna och fika på vägen, säger Patrik och ler.

Enkla individer

Han har haft får så länge han kan minnas, när han var liten lånade han får på somrarna, sedan skaffade han och en kompis får tillsammans, och när hon ville sluta behöll han två själv. Sedan dess har det vuxit.

– Just nu har jag åtta tackor och åtta lamm. Jag har alltid älskar djur, men just får är enkla och lite roliga, det kan hända lite vad som helst. Sen har får olika personligheter, de blir egna individer, berättar Patrik.

Dramatik när de smiter

Fåren kommer utrusande, två av dem får gå i koppel och är de som ska leda flocken. Lammen är så där söta att man tappar andan, de springer bredvid sina mammor och det är bråttom. Vi får trava på bra för att hinna med.

Vi går genom den idylliska lilla byn, där sommarblommorna har dekorerat varenda äng och dikeskant. Intill vägen finns ännu en fårhage och de fåren blir såklart nyfikna på oss och springer fram till stängslet. Plötsligt smiter ett av lammen från vår flock in i deras fårhage, då blir det cirkus och alla får rymmer ut ur hagen och in i vår flock.

– Oj, nu har vi lite jobb, säger Erik och föser dem mot grannens fårhus. Vi måste få in alla får i hagen här för att sedan plocka ut dem som är våra.

Svårflirtad Margit

På frågan om de verkligen vet vilka får som är deras så är det inga tveksamheter, de känner sina djur.

Det blir lång väntan, ett får och lamm smiter tillbaka åt fel håll på vägen, Erik går efter och försöker locka med mat. Det hjälper inte, och han kommer tillbaka.

– Äh, det där är Margit, hon är alltid lite svårflirtad. Hon kommer så fort vi börjar gå med de andra fåren.

Och mycket riktigt, Margit och lammet kommer springande när Patrik och Erik lyckats få ut sina får och vi kan börja gå.

Komma till ro

Det var tre år sedan Patrik och Erik köpte sin fäbod, där de bor tillsammans med djuren hela somrarna. Under resten av året bor Patrik i Dysberg med djuren, och jobbar i restaurangbranschen. Erik driver hårsalong i Mora och bor på en gård där.

– Vi började med buföring när vi köpte fäboden för tre år sedan, men en pandemi kom emellan, så det har varit några lugna år. Nu kändes det kul att bjuda in ett gäng idag, säger Erik.

Fåren har saktat ner tempot något och vi går en gammal traktorstig över berget mot fäboden. Naturen bjuder på både vackra utsikter, trollskog och hav av vitsippor. Ibland får man putta något får i baken som stannat för att äta.

Fira med fika

– Vi har en lagom stor flock nu, vi vill lära känna våra djur och det kan vi göra när vi inte har så många. Hedvig till exempel, älskar att få massage, och det som hände tidigare, att vi kan särskilja vilka som är våra, berättar Erik.

Skogen öppnar sig och vi kommer till fäbodvallen Sovaldberg, vi går över ängsmarkerna och några vänner till Erik och Patrik möter upp oss här. Nu är det bara nedför en grusväg och sedan är vi framme i Håltby.

På grinden hänger ett hantverk av ull i form av ett hjärta, och visst bor det kärlek här. Patrik öppnar grinden och dörren in till fårhuset.

– De får ligga här och komma till ro en stund innan de får gå ut i hagen.

Den kringbyggda gården fylls av vänner med matsäckar, nu ska det äntligen fikas. Patrik och Erik firar att de äntligen ska leva sommarliv på fäboden.

– Inget vatten, ingen el, bara lugn, ro och gårdsliv. Ska vi hämta vatten får vi gå till grannens brunn, ska vi diska får vi hämta många hinkar vatten från ån. Allt tar lite längre tid här och det är ingen idé att stressa upp sig.