Gustaf Säljgård har startat Dala Destilleri och kan på det viset ta reda på ratad potatis. Foto: Åsa Larsson
Eldfamnes vodka är första produkten som släppts. Foto: Åsa Larsson

Nästa steg är egenkryddad gin

Med hantverkskunnande och envishet har Gustaf Säljgård drivit sitt destilleri det före detta slakteriet i ett års tid. Han utvecklar verksamheten ständigt och det senaste är att han kan erbjuda provsmakning för slutna sällskap.

Idén till att starta ett destilleri fick Gustaf Säljgård när han funderade på hur ratad potatis skulle kunna återbrukas. I samband med att slakteriet lades ned i hembyn fanns det plötsligt också lämpliga lokaler för ändamålet. Här är nu renoverat och kliniskt rent, och det finns även bra lagermöjligheter.

Familjen Säljgård driver jordbruk och skogsbruk där ekologisk potatisodling är en stor del. Potatisen som ratas kan ha skönhetsfel eller vara fel storlek till exempel. Det är fullt användbar råvara.

– Man kan bränna sprit av allt som innehåller socker och stärkelse, vilket gör att det här går att utveckla mer när det gäller att återbruka olika livsmedel, säger Gustaf.

När Dalabygden hälsar på i destilleriet förbereder han för den första gruppen provsmakare. Tillståndet för det har han precis fått. Saltgurka är ett av tillbehören under provsmakningen.

Beror på potatisen

Under det första verksamhetsåret har han hunnit släppa Eldfamnes vodka som tagits emot väl bland kunderna.

– Jag har också bränt gin i liten skala med en kardemummakryddning, berättar Gustaf.

Han vill prova sig fram när det gäller kryddningarna och det är en spännande värld som öppnat sig för honom som nybliven sprittillverkare.

– Jag har bränt en batch hittills om mellan 250 och 350 liter, berättar han.

Hur stor mängd sprit det blir i en batch beror på potatisen. Den ska först skalas och krossas innan den mäskas. Efter det tillförs jäst och så kyls vätskan ner. Väl i jästankarna ska den stå i två-tre dygn innan den är klar för destillering.

– I destillatorn separeras spriten från mäsken och etanolet tas bort, berättar Gustaf.

– Av 500 liter mäsk blir det cirka 40 liter sprit om allt går bra. Spriten renas i kolonnerna av koppar som sitter ovanpå destillatorn.

Utvecklar gin

Att lära sig destillera är den stora hemligheten och själva hantverket med att få fram en spritsort med sin egen smak. Det handlar om att prova sig fram med råvaran, potatisen i det här fallet, för att få fram sitt eget recept. Cirka två miljoner kronor har Gustaf hittills investerat i destilleriet.

– Målet är ändå att inte behöva slänga bort någon potatis, det är en vinst i sig, säger Gustaf.

Nu fortsätter han bland annat med att utveckla kryddningen för sin egen gin, och hoppas få fram en välsmakande sådan att erbjuda kunderna.

– Det är faktiskt vad de flesta efterfrågar, så det känns roligt att utveckla i ett nästa steg, avslutar han.