Får man ta med sig katten in i skyddsrummet?

Skyddsrum har förstås blivit en het potatis nu när den till synes förståndsavsaknade ledaren i öst sätter press på Ukraina och i stort varenda land som finns på jorden därtill.

Vad gör vi om det blir krig? Får mina katter vara med? Vart ska jag ta vägen? Alla skyddsrum räcker inte till. Det finns mycket oro förstås, och det har jag respekt för. Men det finns också mycket håligheter i kunskaperna beträffande vad som händer om vi, gud förbjude, hamnar i krig.

I Sverige har vi totalförsvarsplikt. Det innebär att varje man och kvinna mellan åldern 16 och 70 år kan behöva göra diverse olika uppdrag för Sveriges räkning, och det innebär också att du inte nödvändigtvis kommer att hamna i något skyddsrum.

Det var många som reagerade starkt på att Ukrainska män inte fick fly från landet. Många antog att detta var något slags maktmissbruk från det egna landets sida, där man tvingades in i krig, men vi har alltså samma regelverk i Sverige. Dessutom har kvinnor generellt samma krav på sig också. Det verkar inte vara så att alla vet om det.

Från att en kvinna som var på ett skepp betydde otur, har vi ju sen 1989 gjort försvaret jämställt också. Nåja, det var i alla fall det året som kvinnor kunde lönearbeta inom försvarsmakten efter samma premisser. Innan dess har det varit skralt med kvinnor av olika anledningar, och idag ses vi som jämställda inför försvaret. Det betyder att båda kvinnor och män kan tvingas till totalförsvarsplikten förutsatt att man fyllt sina 16 och inte passerat 70 jordsnurr.

Antagligen är det vår frånvaro av krig som gör oss extra ångestfyllda över det faktum att man kan tvingas in i en konflikt som man inte vill ha, och man har inte ens rätten att fly från skiten. Det är jävligt ångestskapande, för mig också. Men det är så det fungerar. Det är viktigt att vi förstår det.

Så på frågan om du kan ta med dig katten om det blir krig är nog svaret “kanske” – allt beroende på vilket uppdrag du faktiskt får om det skulle vara så att totalförsvarsplikten kickar in. Kanske kan en fläskig innekatt vara precis det som behövs för att mota ryssen i grind. Jag vet inte.