Det är vi och dom när det verkligen gäller

Det är krig i Europa. Det har det varit förut, och jag ska inte ge mig in på några historiska försök att redogöra för alla, men flera experter menar att det inte varit ett sånt här allvarligt läge sedan slutet på andra världskriget.

Det börjar ta slut på torrvaror i affärer, folk bunkrar upp och gör sig redo för det värsta. Vi vill inte att det ska bli något tredje världskrig. Det är nog en sak som de allra flesta är överens om. Möjligtvis med undantag för Putin då. Eller jag tror inte ens han vill det.

Men det kan omöjligtvis bara vara jag som får en dålig smak i munnen av detta. Det som egentligen sker är att vi ser på medans Ryssland tar över Ukraina bit för bit. Vi har nitisk nyhetsuppdatering, vi samlar in pengar som ska kunna hjälpa de som är på plats och fryser, eller är hungriga. Alla vill bistå. Men ingen vill lägga sig i, eftersom det finns en risk för att ett världskrig bryter ut. Att jorden liksom går sönder.

Det har ju diskuterats väldigt mycket att begreppet VI och DOM är något som vi borde akta oss för när vi pratar om människor. Det bidrar kanske till rasism, eller något ännu värre, men det gör i alla fall att man skiljer de som är vi och de som är dom. Det skapar avstånd mellan människor. Jag håller med om det, men frågan är vad vi egentligen gör nu när bomberna faller över Charkiv, Odessa eller Kiev. Är det vi som blir attackerade eller är det dom?

För om det är vi, så borde vi försvara oss. Inte skulle vi låta bli att försvara Sverige om vi blev anfallna, eftersom det finns en risk för tredje världskriget? Inte en chans. Vi skulle slåss så mycket som det gick. Men är det dom å andra sidan så borde vi istället låta det vara. Jag menar det finns ingen som helst mening med att med risk för ett tredje världskrig lägga näsan i blöt där det finns konflikter. Vi kan istället fortsätta vara vi, och fokusera på vårt försvar och våra människor.

Det är fantastiskt att så många människor engagerar sig och gör sitt yttersta för att hjälpa Ukraina, och jag hoppas att det fortsätter. Men tyvärr tror jag bara att det kommer att spä på den diskussionen som vi redan haft här i Sverige under en längre period. Det är nog vi och dom när det verkligen gäller.