Vad är Din åsikt om de här snackisarna?

”Oj, va fint det är med hennes engagemang för vandrande pinnar!”

”Men hans inblandning i reklam om sockerbetor känns bara så fel.”

”Hur kunde den tränaren säga upp sig dagen innan SM-finalen och istället åka på yoga-läger?”

Har ni någon gång noterat ”snackisarnas” betydelse kring kändisarna, inte minst i idrottens värld?

De finns där som en liten krydda att strö över pallplatser, favoritlag och storstjärnor. Allt har naturligtvis sin grogrund i myllan av talesättet, ”smaken är som baken – delad”.

Kanske sitter du nu tillbakalutad när du läst den här ingressen, för att sedan bli lite påmind och uppjagad när du har läst klart. Jag kan lova er, att fler än en person näst intill krävt min åsikt i olika snackisar den senaste tiden. Låt oss göra ett test, utan att jag kräver några svar av er. Var står Du när det gäller de här vattendelarna?

Låt mig ta ett par exempel…

En snackis som hängt med under några år, det är Zlatans vara eller inte vara i det svenska fotbollslandslaget. De som inte vill ha honom med jublade när han för några år sedan tackade nej till fortsatt landslagsspel. Lika högt suckades det när Janne Andersson kom överens med Zlatan om en comeback.

Zlatans fans plockar fram världsstjärnans breda kompetens, den enorma rutinen – men kanske framför allt förmågan att vara spelaren som gör skillnad. Hur många gånger har inte Zlatan avgjort för sina klubblag och i landslaget?

De som inte vill ha med Zlatan i blågult plockar fram argumentet, att han tar för stor plats, att Zlatan sprider dålig stämning och förstör det svenska lagspelet och den svenska lagsammanhållningen.

De här argumenten flammade upp rejält efter förlusten mot Georgien i VM-kvalet.

Den senaste lokala snackisen, den som slår ut det mesta, är hockeysnackisen kring Leksands lån av Moras lagkapten Daniel Ljunggren för ett par matcher sedan i SHL. Den här ni väl inte missat?

Marken kring Siljan skakade under några dagar i början av november. Seismologiska institutet i Uppsala kunde läsa av vibrationerna långt utanför dalagränsen.

Vem gjorde mest fel? Det var det svaret de flesta sökte. Gjorde någon rätt? Jakten på det svaret kom strax därefter på topplistan.

Många var arga. Främst på Moras tränare Johan Hedberg och klubbdirektören Peter Hermodsson, men också på Leksands GM, sportdirektören Thomas Johansson – tre personer som jag håller mycket högt för sitt sätt att resonera.

Till slut avtog marken att skaka, efterskalven blev färre och färre.   

Som sagt, var står ni i de här frågorna?

Ni behöver INTE skicka in era svar till Dalabygden. Men jag gissar att ni som brinner för idrott har er ståndpunkt klar.