Inför kyrkovalet: Vi tänker och handlar ”glokalt”.

Svenska kyrkan är känd i den världsvida kyrkan för sin radikalitet, flexibilitet och förändringsbenägenhet. Det är ett resultat av att Svenska kyrkan har jobbat med värdegrunden i tro, så att vi har rört oss från repeterad tro till reflekterad tro, i dialog med samtid och beprövad vetenskap.

Till den processen har inte minst vi, som i kyrkomötet företräder nomineringsgrupper med samhällsperspektiv och samhällsansvar, bidragit mycket starkt. Utan oss hade kyrkan hamnat på efterkälken i många frågor och inte formats som en kyrka i tiden. I kyrkomötet syns skillnaderna tydligt, och mycket står på spel i kyrkovalet när det gäller kyrkans identitet och relevans.

Vi i Sverige får mycket inspiration av vad som sker i den världsvida kyrkan. Ett sådant exempel är vad som händer i Västerås stifts vänstift Karagwe i Tanzania. Det leds av biskop Bagonza, och verksamheten har mycket tydlig folkyrkoprägel med välbesökta gudstjänster och starkt samhällsengagemang.

På fråga vad som är biskopens viktigaste uppdrag i Tanzania, svarar Bagonza: Det är att stoppa de negativa effekterna av globaliseringen, att ge makt åt hela folket och satsa på landsbygden för att bidra till bättre balans mellan fattiga och rika och ge unga människor förutsättningar att stanna kvar på landsbygd och små orter.

Vår centerpartistiska nomineringsgrupp i kyrkomötet gjorde en studieresa till Östafrika för att uppleva och studera deras gudstjänstliv med stor delaktighet, stark kyrkotillväxt och utpräglat samhällsengagemang. Vi blev mycket imponerade, och vi njöt av vad vi såg. Där, i Karagwe, fick vi erfara goda exempel på de visioner för kyrka och samhälle som också vi vill bidra med i vårt arbete i kyrkomötet för Sverige.

Det finns andra grupper som genom kyrkomötet vill begränsa Svenska kyrkan till nationell inskränkthet. Det vill inte vi. Vi tänker och handlar ”glokalt”, det vill säga att vi betonar den lokala församlingsnivån och samtidigt är en vital del av den världsvida, globala kyrkan. Det är både vår kyrkopolitik och vår centerpolitik.

I Svenska kyrkans internationella arbete finns en övergripande målsättning att allt som görs tillsammans med partners ska syfta till fred, rättvisa, försoning och hållbarhet. Det innebär i praktiken samverkan med många olika krafter, också över religionsgränser.

Svenska kyrkans arbete för medmänniskor – i Sverige och i världen – sker inte för att de är kristna, utan för att vi är kristna. Vi centerpartister känner igen oss i den hållningen. Vi vill ha en närodlad, öppen och gränslös folkkyrka. Den visionen går vi till val på.