Lästips:
Allt fler äldre har både möjligheten och viljan att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen. I Dalarna jobbar hela 30 procent av de 70-åriga männen och 23 procent av kvinnorna. I landet som helhet kombinerar cirka 350 000 seniorer pension med jobb, enligt beräkningar från tjänstepensionsföretaget Alecta.
Det ligger i allas intresse att de pensionärer som tillfälligt vill gå tillbaka till arbete ska kunna göra det. Men i dag riskerar de en skattesmäll eftersom lagstiftningen gör att det inte går att pausa tjänstepensionen på samma sätt som det går att pausa den allmänna pensionen från staten.
Det är hög tid att reglerna ändras.
Den som har pension och lön som tillsammans överstiger 47 958 kronor i månaden betalar statlig skatt på de sista intjänade tusenlapparna. Ett sätt att undvika det skulle vara att pausa sin tjänstepension och leva enbart på lönen, men det medger inte lagen i dag.
Utan möjlighet att pausa sin tjänstepension kan den som vill börja jobba igen alltså drabbas av en skattesmäll. I värsta fall kan det leda till ofrivillig deltid eller att man helt avstår från att arbeta.
Vi, som representerar anställda och arbetsgivare, har ett flertal gånger lyft nödvändigheten av ett mer flexibelt regelverk. Riksdagens pensionsgrupp har uppmärksammat problemet och Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att ta bort alla legala hinder för att stoppa eller ändra påbörjade utbetalningar. Vad mer ska till för att en förändring ska ske?
Det är dags att regering och riksdag tar sitt ansvar och ändrar lagstiftningen snarast så att fler seniorer kan jobba och bidra till välfärden. Det är extra viktigt nu när Sveriges ekonomi ska återhämta sig efter pandemin.
På kort sikt skulle därmed ett förbättrat regelverk bidra till den ekonomiska återhämtningen i Dalarna och i hela landet. På längre sikt möjliggör det för den enskilde pensionären att ta fasta på det som staten hela tiden säger sig uppmuntra: Att låta den som kan jobba längre.