Anna Eklund Tarantino är operanfestens konstnärlige ledare. Foto: Louise Norström
Opera handlar om stora känslor som uttrycks i sång. Foto: Dala-Floda Operafest
Paulina Pfeiffer och Joa Helgesson från Uggle-Carin 2016. Uppträder i år som Mimi och Marcello i La Boheme av G. Puccini. Foto: Lars Redhe

Operafesten i Dala-Floda blir av och firar tio år

I Dala-Floda firar operafesten, som inleds på söndag, tio år. En operafest som är unik i sitt slag och samlar gamla, unga, proffs och amatörer. Dalabygden har träffat operans konstnärlige ledare Anna Eklund Tarantino, som brinner för bygden, operan och frågor kring att lyfta personer med olika funktionsvariationer.

– Det började med att jag och min familj som bor i Stockholm, letade efter ett hus i Dalarna när vi fick punktering på bilen precis här utanför, säger Anna och pekar ner mot den lilla vägen som ringlar mellan huset och Flosjön. Barnen la sig på gräsmattan på gården och sa; här vill vi leva och här vill vi dö! Det visade sig att huset var till salu, så vi slog till och köpte det.

Anna Eklund Tarantino, är en känd operasångerska som är född i Falun. Hon säger att Dala-Floda är som en varm omfamning.

– När vi hade flyttat hit och gick upp på ICA så möttes jag av en kram och orden “va roligt att ni är här!” Det finns en fin gemenskap och en speciell värme här så jag vill ge något tillbaka. Två saker kan jag, det är opera och frågor kring funktionsvariationer, så jag bestämde mig för att dra igång en operafest, fortsätter Anna.

– Den första konserten hade vi på ICA, för det är det viktigaste stället på orten. Där samlas man, det är pulsådern i byn. Men det finns också många andra viktiga platser här, som kyrkan och Värdshuset för att nämna några, berättar Anna och betonar den fina värdegrunden som automatiskt blir när operan samarbetar med andra kreatörer, företag och föreningar i bygden.

Unik operautbildning för unga

Operafesten anordnades första gången år 2011, och 2012 startade en operautbildning för barn och ungdomar med speciella begåvningar. Något som förutom musiken ligger henne varmt om hjärtat då Anna har en son med Downs syndrom och autism.

– Vi anordnade en kurs redan från början för personer som vill stå på scenen och har funktionsvariationer. Den kursen är stenhård. I vanliga fall har man repetitioner i åtta veckor innan föreställningen och då kan man redan sakerna innan man kommer. Här repeterar vi in en opera på fyra dagar och spelar upp den på scenen den femte dagen.

Varje år händer små mirakel i gruppen med de specialbegåvade kursdeltagarna, berättar Anna.

– En av våra artister var så blyg och vågade bara gå över scenen första året. Året efter sjöng artisten Ave Maria i kyrkan. En annan deltagare sa; opera är en lång väntan på den höga tonen.

Något nerbantad

Operafesten brukar ha 17 programpunkter. Men i år är den lite nedbantad på grund av pandemin. På söndag den 1 augusti drar Dala-Floda operafest igång med opera i sporthallen i Mockfjärd.

– Där ska vi göra en variant av Mozarts Teaterdirektören tillsammans med Dalasinfoniettan. Sporthallen behövs för att musiker ska kunna ha stora avstånd mellan varandra.

Operafesten brukar ha ca 2000 besökare – i Dala-Floda bor det 700 personer.

– Det som är så roligt är att det mest är folk härifrån som går på opera. Vi har vår publik här.

40-tal medverkande

I år är det ett 40-tal medverkande på festivalen. Dala-Floda Operakör med folk från byn, orkester, dirigent, regissör, scenograf och så alla artister från runt om i Europa.

Varför Dalarnas operascen är så stor, med både Dala-Floda operafest, Vattnäs konsertlada och Dalhalla, där opera och klassisk musik dominerade från början, tror Anna beror på att det finns en stor tradition av musik i länet.

– Här bor många jordbrukare och skogsarbetare, men under sängen ligger en fiol som det spelas på ofta.

Relaterade artiklar:

Kursdeltagare uppförde Turandot i Björbo (2021-08-07)