I de djupa älvdalsskogarna görs kol som en del av kretsloppet

Från de djupa älvdalsskogarna kommer grillkolet som får mästerkockarna att jubla. Med ett brinnande intresse för att grilla och med stor uppfinningsrikedom har vännerna Jörgen Schröder och Peter Emilsson tagit sitt intresse till en ny nivå – och levererade 1,5 ton grillkol förra året.

På en skogstomt i byn Karlsarvet utanför Älvdalen ryker det ur skorstenen på den egenbyggda kolugnen. Samtidigt kapas och klyvs det björkved på löpande band. Processen för att producera den så populära ”Övdalskuolen” (Älvdalskolen) är ett kretslopp, där man till och med återanvänder kolgasen.

Jörgen Schröder har sina rötter från ett white guide-klassat restaurangkök, och jobbade senare hos en grossist av varor till restauranger. Det var då han fick frågan om det fanns bra grillkol att få tag i.

– Jag letade och hittade då ett företag i Norrbotten som gjorde svensk kol av bra kvalitet, men som inte hade någon mer kol att sälja. Det visade sig att svenska kolen bara står för 3 procent av marknaden, 97 procent av all grillkol importeras från Polen och Baltikum, berättar Jörgen.

Trött på dålig kol

Jörgen var dessutom trött på den dåliga kolen, som det var svårt att få fart på, och som brann ut för fort. Tillsammans med kompisen Peter Emilsson började de googla hur man gör bra grillkol.

– Jag hade funderat lite kring kolning tidigare, så när Jörgen frågade mig så blev det kul att testa. Vi byggde en prototyp, där vi fuskbyggde lite, men det blev fantastiskt bra kol i den, berättar Peter.

Första gången de skulle testa kolning var de hemma hos Jörgen och fick förvarna brandkåren, ifall det skulle ryka mycket, vilket det också gjorde.

– Det var på väg att bli eldningsförbud då, och det rykte som sjutton. Men vi upptäckte att vi hade byggt den så att den inte fungerade, den kom aldrig upp i rätt temperatur, som är långt över 500 grader.

Bäst med björk

Peter som jobbar i skogen hade full koll på att det var björk som skulle ge den bästa kolen. Den ger både bäst hetta och enkelt att få tag i.

– Björk är ett hårt träslag med hög densitet som ger mycket energi. Vi tar ner egna björkar och ibland köper vi björk, sen kapar vi den här och lägger den i säckar. Man måste ligga steget före så att veden är torr när man ska kola, berättar Peter.

Peter klättrar upp på kolugnen med hjälp av en stege för att kolla temperaturen, den är uppe i lite över 400 grader, så än är många timmar kvar innan dagens kolning är klar.

– Man proppar ugnen full, det går in cirka 2,5 kubik björkved för en kolning. Sen värmer man tunnan, det blir en syrefri process, en så kallad pyrolytisk process, genom att elda under tunnan med ved. När man kommit över en viss temperatur så återför man gaser ner i eldkammaren, då använder vi bara gaserna till uppvärmningen. Vi får ut cirka 200 kg grillkol på en kolning.

Byggde ugn med hjälp av Youtube

Ugnen har de byggt själva genom läsa på nätet och titta på Youtube, det tog ungefär att halvår att bygga. När kolningen är klar och ugnen har svalnat ska kolet sorteras, och även kolsorteraren är byggd av Jörgen och Peter.

– Vi fick tag i en gammal sorteringsmaskin för potatis. Förr i tiden köpte byar ofta in en sån tillsammans, eftersom de var så dyra. Från början hade den en vev, men det blev för jobbigt för oss när vi gör så stora volymer. Jag byggde om en motor från en snöslunga som jag fick av min svåger, jag skruvade bort motorn och gjorde ett aggregat som kan gå på kolgas. Det blir lite mindre effekt än om man skulle köra på bensin, man får ut ungefär hälften av hästkrafterna, men det duger gott för att rensa kol. Och så är det bättre för miljön, säger Jörgen.

Flera återförsäljare i landet

Det som först bara skulle bli bra grillkol till deras egna grillkvällar hemma har nu blivit ”Övdalskuol” med flera återförsäljare runt om i landet. Cirka 1,5 ton kol lämnar den lilla skogstomten varje år, för att ge oss en bättre grillupplevelse – med kol av björk som kommer från Älvdalens skogar.

– Det är fortfarande en hobby, men vi hoppas kunna växa så att vi kan jobba med detta några månader per år. Vi har också fler produkter på gång, just nu har vi tjärvedstickor på test. Vi vill ju absolut inte att man ska tända vårt kol med tändvätska, de ger både bismak och är också en produkt som importeras och inte är särskilt bra för miljön. Tjärvedsstickor kommer från tall, de doftar gott och brinner bättre än tändvätska, berättar Peter.

Och mjölet från kolet som blir över efter kolningen säljer de till hemodlare, för att ha i rabatterna. Det håller kvar näringen i jorden. Så vi kan nog räkna med fler produkter från Övdalskuol.

– Det roligaste är att det är en sån udda produkt som väcker intresse, och något som folk tycker om. Vi vill tillhandahålla något som är riktigt bra, det sporrar oss. Och så vill vi såklart få med älvdalskan, det är viktigt att det är lokalt, precis som vår råvara, avslutar Jörgen.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Goda chanser för färskpotatis till midsommar

– Det ser bra ut, det blir nog självplock till midsommar! Det säger Per Wålstedt på Wålstedts gård i Dala-Floda. Potatissorten Solist är först ut att skördas på gården, där potatisen odlas på åtta av totalt 65 hektar odlingsmark.

Ving ställer in fler flygningar – Dala Airport har förlorat 60 charteravgångar

Motgångarna fortsätter för reseföretagen i Dalarna och inte minst för Dala Airport. Under torsdagen blev det helt klart att resejätten

Cykelboom räddningen för Monark i Vansbro

Försäljningssuccén när det gäller Bianchicyklar håller i sig även under den här säsongen. – Vi noterade rekordsiffror när det gäller försäljningen av våra Bianchicyklar förra sommarsäsongen och det ser mycket bra ut även i år, konstaterar Daniel Mäkinen, vd på Monark Exercise som är Sverigeagentur för Bianchi.
Pernilla Hålén fastnade helt för sporten när hon provade själv. Nu ska hon bygga en padelhall. Foto: Linnea Hålén
Här ska det nu byggas en utomhusbana. Foto: Jeancarlo Saavedo
Jeancarlo Saavedo blir padeltränare i Ockelbo. Foto: Privat

Hon föll för padelsporten – nu bygger hon kommunens första padelhall

Pernilla Hålén var inte ett dugg intresserad av bollsport men hängde i alla fall med ett par kompisar till Gävle för att testa. Hon blev fast. Och inte bara det, hon kom på att Ockelbo skulle ha en egen hall.

– Det var jätteroligt med padel och ett bra sätt att umgås. Men varje gång jag spelade träffade jag på Ockelbobor som rest över en timme tur och retur för att spela i sextio minuter och det var dessutom alltid svårt att hitta lediga tider som skulle passa fyra personer.

Steget var inte långt för henne att börja fundera på att fixa en bana på hemmaplan.

– Jag började ta reda på vad som krävdes i takhöjd, golvyta och andra praktiska saker och kollade runt efter lämpliga lokaler men insåg att det inte fanns några bra alternativ. Jag började istället leta mark och bestämde mig för att bygga en helt ny inomhushall.

Samråd med kommunen

Pernilla kontaktade kommunalrådet Magnus Jonsson och tillsammans kom de fram till att den bästa platsen för banan skulle vara bredvid hockeyhallen. Planen är nu att Pernilla köper loss marken från kommunen och blir byggherre för hela projektet där en inomhushall med två dubbelbanor och en singelbana ska stå klart under hösten 2022. Första spadtaget ska tas så snart tjälen gått ur marken nästa vår.

Har du varit verksam inom byggsvängen förut?

– Nej, det här var helt nytt för mig! Men jag har bland annat startat, drivit och avyttrat ett företag inom assistansbranschen. Jag hade 550 anställda när jag efter 20 år sålde företaget. Efter det kände jag att jag ville göra något nytt och gav mig in i fastighetsbranschen år 2019. Nu äger jag tre fastigheter i centrala Ockelbo.

– Jag drivs hela tiden av en vilja att göra skillnad för människor, för de som bor i mina fastigheter och nu, för att Ockelboborna ska få en egen padelbana. Jag har fått lära mig mycket nya saker, att kontraktera byggentreprenörer, skriva avtal, lära mig ett kassasystem som ska vara kopplat till ett bokningssystem och i sin tur vara kopplat till bokföringen. Jag har också fixat en padeltränare, ja en massa andra saker

Utomhusbana strax klar

Snart kommer det att vara möjligt att spela på den utomhusbana som Pernilla också köpt in. Den kommer att vara belägen i närheten av ishallen och fotbollsplanen.

– Förra veckan började jag gräva och vi ska ha invigning den 17 juli. Nu hoppas jag att det kan bildas en padelförening i Ockelbo så att vi kan börja anordna tävlingar här.

Vaccin mot kvarka kan finnas redan till hösten

Redan till hösten kan ett vaccin mot den smittsamma och allvarliga infektionssjukdomen kvarka, som drabbar hästar, vara ute på marknaden. Ett framgångsrikt samarbete mellan företaget Intervacc, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Karolinska institutet har lett till utvecklingen av vaccinet Strangvac.