Lina Frost, en av forkörarna. Foto: Privat

Forkörare i Älvdalen firade pingst bakom hästrumpan

Forkörarvännerna i Älvdalen firade pingsthelgen bakom hästrumporna. En tur på 3,5 mil genom älvdalsskogarna, där man både åt och sov tillsammans med hästarna.

I Älvdalen finns ett stort intresse av att vara ute med hästar, och många använder dem än i dag i sitt jord- eller skogsbruk. Och när inte årets höjdpunkt, Forkörarturen till Röros blev av hittade hästvännerna på en egen tur.

– Vi brukar vara ute på dagsturer tillsammans, det är ett sätt för oss att umgås och dessutom får hästarna utvecklas när de får ett uppdrag och också får umgås. Det var under en dagstur i vintras som vi bestämde oss för att ta en helgtur innan myggen kommer, berättar Lina Frost som är en av forkörarna.

Turen gick från byn Klitten utanför Älvdalen, genom skogarna till Loka, Jöllen och slutligen till fäboden Ribbåsen.

– Vi var sju hästar och tio vänner som drog iväg, totalt blev turen 3,5 mil. Vi stannade en natt i fäboden Jöllen vid Rotälven. Där lagade vi mat och umgicks, några hade byggt prärietält på vagnarna och sov i dem och jag sov i tält. Hästarna band vi i träd, och de är så mysigt att ligga och lyssna när de tuggar. Då hör man också om det oroligt, men det var en lugn natt, berättar Lina.

Dagen efter fortsatte turen mot Ribbåsen, och nästan 8 km uppför. Då kom plötsligt en hagelskur som slog som spön i backen och man var tvungen att pausa turen.

– Vi fick ta in hästarna i skogen och bre över dem filtar. Haglet var så kraftigt att det gjorde ont i ryggen på dem.

Efter en timme kunde turen fortsätta till Ribbåsen till Linas stuga och man kunde fortsätta att vara ute, och koka kaffe och woka över öppen eld.

– Det bästa med turen var alla goa skratt och att man inte har uppkoppling på telefonen, det blir bara fokus på hästarna och att få umgås, säger Lina.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Goda chanser för färskpotatis till midsommar

– Det ser bra ut, det blir nog självplock till midsommar! Det säger Per Wålstedt på Wålstedts gård i Dala-Floda. Potatissorten Solist är först ut att skördas på gården, där potatisen odlas på åtta av totalt 65 hektar odlingsmark.

Ving ställer in fler flygningar – Dala Airport har förlorat 60 charteravgångar

Motgångarna fortsätter för reseföretagen i Dalarna och inte minst för Dala Airport. Under torsdagen blev det helt klart att resejätten

Cykelboom räddningen för Monark i Vansbro

Försäljningssuccén när det gäller Bianchicyklar håller i sig även under den här säsongen. – Vi noterade rekordsiffror när det gäller försäljningen av våra Bianchicyklar förra sommarsäsongen och det ser mycket bra ut även i år, konstaterar Daniel Mäkinen, vd på Monark Exercise som är Sverigeagentur för Bianchi.
Pernilla Hålén fastnade helt för sporten när hon provade själv. Nu ska hon bygga en padelhall. Foto: Linnea Hålén
Här ska det nu byggas en utomhusbana. Foto: Jeancarlo Saavedo
Jeancarlo Saavedo blir padeltränare i Ockelbo. Foto: Privat

Hon föll för padelsporten – nu bygger hon kommunens första padelhall

Pernilla Hålén var inte ett dugg intresserad av bollsport men hängde i alla fall med ett par kompisar till Gävle för att testa. Hon blev fast. Och inte bara det, hon kom på att Ockelbo skulle ha en egen hall.

– Det var jätteroligt med padel och ett bra sätt att umgås. Men varje gång jag spelade träffade jag på Ockelbobor som rest över en timme tur och retur för att spela i sextio minuter och det var dessutom alltid svårt att hitta lediga tider som skulle passa fyra personer.

Steget var inte långt för henne att börja fundera på att fixa en bana på hemmaplan.

– Jag började ta reda på vad som krävdes i takhöjd, golvyta och andra praktiska saker och kollade runt efter lämpliga lokaler men insåg att det inte fanns några bra alternativ. Jag började istället leta mark och bestämde mig för att bygga en helt ny inomhushall.

Samråd med kommunen

Pernilla kontaktade kommunalrådet Magnus Jonsson och tillsammans kom de fram till att den bästa platsen för banan skulle vara bredvid hockeyhallen. Planen är nu att Pernilla köper loss marken från kommunen och blir byggherre för hela projektet där en inomhushall med två dubbelbanor och en singelbana ska stå klart under hösten 2022. Första spadtaget ska tas så snart tjälen gått ur marken nästa vår.

Har du varit verksam inom byggsvängen förut?

– Nej, det här var helt nytt för mig! Men jag har bland annat startat, drivit och avyttrat ett företag inom assistansbranschen. Jag hade 550 anställda när jag efter 20 år sålde företaget. Efter det kände jag att jag ville göra något nytt och gav mig in i fastighetsbranschen år 2019. Nu äger jag tre fastigheter i centrala Ockelbo.

– Jag drivs hela tiden av en vilja att göra skillnad för människor, för de som bor i mina fastigheter och nu, för att Ockelboborna ska få en egen padelbana. Jag har fått lära mig mycket nya saker, att kontraktera byggentreprenörer, skriva avtal, lära mig ett kassasystem som ska vara kopplat till ett bokningssystem och i sin tur vara kopplat till bokföringen. Jag har också fixat en padeltränare, ja en massa andra saker

Utomhusbana strax klar

Snart kommer det att vara möjligt att spela på den utomhusbana som Pernilla också köpt in. Den kommer att vara belägen i närheten av ishallen och fotbollsplanen.

– Förra veckan började jag gräva och vi ska ha invigning den 17 juli. Nu hoppas jag att det kan bildas en padelförening i Ockelbo så att vi kan börja anordna tävlingar här.

Vaccin mot kvarka kan finnas redan till hösten

Redan till hösten kan ett vaccin mot den smittsamma och allvarliga infektionssjukdomen kvarka, som drabbar hästar, vara ute på marknaden. Ett framgångsrikt samarbete mellan företaget Intervacc, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) samt Karolinska institutet har lett till utvecklingen av vaccinet Strangvac.