Lina Frost, en av forkörarna. Foto: Privat

Forkörare i Älvdalen firade pingst bakom hästrumpan

Forkörarvännerna i Älvdalen firade pingsthelgen bakom hästrumporna. En tur på 3,5 mil genom älvdalsskogarna, där man både åt och sov tillsammans med hästarna.

I Älvdalen finns ett stort intresse av att vara ute med hästar, och många använder dem än i dag i sitt jord- eller skogsbruk. Och när inte årets höjdpunkt, Forkörarturen till Röros blev av hittade hästvännerna på en egen tur.

– Vi brukar vara ute på dagsturer tillsammans, det är ett sätt för oss att umgås och dessutom får hästarna utvecklas när de får ett uppdrag och också får umgås. Det var under en dagstur i vintras som vi bestämde oss för att ta en helgtur innan myggen kommer, berättar Lina Frost som är en av forkörarna.

Turen gick från byn Klitten utanför Älvdalen, genom skogarna till Loka, Jöllen och slutligen till fäboden Ribbåsen.

– Vi var sju hästar och tio vänner som drog iväg, totalt blev turen 3,5 mil. Vi stannade en natt i fäboden Jöllen vid Rotälven. Där lagade vi mat och umgicks, några hade byggt prärietält på vagnarna och sov i dem och jag sov i tält. Hästarna band vi i träd, och de är så mysigt att ligga och lyssna när de tuggar. Då hör man också om det oroligt, men det var en lugn natt, berättar Lina.

Dagen efter fortsatte turen mot Ribbåsen, och nästan 8 km uppför. Då kom plötsligt en hagelskur som slog som spön i backen och man var tvungen att pausa turen.

– Vi fick ta in hästarna i skogen och bre över dem filtar. Haglet var så kraftigt att det gjorde ont i ryggen på dem.

Efter en timme kunde turen fortsätta till Ribbåsen till Linas stuga och man kunde fortsätta att vara ute, och koka kaffe och woka över öppen eld.

– Det bästa med turen var alla goa skratt och att man inte har uppkoppling på telefonen, det blir bara fokus på hästarna och att få umgås, säger Lina.