Efter åtta år i Sverige hotas Maria och hennes tre barn av utvisning

De tre barnen är födda i Sverige, och Maria har fast jobb och försörjer sig själv på en ort i Västerdalarna. Ändå hotas hon nu av utvisning till sitt forna hemland. Där finns ett dödshot mot henne som skulle göra att hon och barnen tvingas hålla sig gömda för att överleva.

– Just nu är jag helt utan hopp, säger hon, men har ändå överklagat Migrationsverkets beslut.

Hon lever under skyddad adress och heter i verkligheten något helt annat. Hon kan inte heller berätta varför hon och hennes tidigare man flydde till Sverige från början, det skulle kunna avslöja hennes identitet.

Det är ganska precis åtta år sedan hon kom till Sverige. Under de åtta åren har de tre barnen hunnit födas, alla tre är födda här. De går i dag i skola och förskola. Maria cyklar med dem varje morgon innan hon tar bussen de tre milen till sitt arbete.

– Jag har fast jobb och har ett bra schema som gör att det fungerar med barnomsorg och skola, berättar hon.

Pratar flytande svenska

Hon lever ensam med barnen och de pratar allihop i familjen flytande svenska. De bor i hyreslägenhet och Maria betalar sin hyra själv och har uppnått den inkomst som Migrationsverket kräver att man ska ha för att vara självförsörjande.

– Jag har gjort allt de sagt åt mig att göra för att få stanna i Sverige. Lärt mig svenska, skaffat fast jobb och en inkomst så att vi klarar oss. Jag får inte ens barnbidrag utan jag klarar mig helt på min lön, säger Maria.

Stressen påverkar hälsan

Ändå ska hon nu utvisas tillbaka till det tidigare hemlandet. Hon förstår ingenting, säger hon och det sliter mycket på hennes hälsa. Hon har en sköldkörtelrubbning som gör att hon måste medicinera dagligen och ta prover varje månad. Sjukdomen gör att hon besväras av hjärtklappaning och trötthet.

– Sjukdomen påverkas av stressen, men också barnens hälsa påverkas, berättar Maria.

– De frågar ofta när vi måste flytta, är det i dag eller i morgon undrar de. Det är ju ett helt främmande land för dem, och ganska främmande för mig också som bott här i åtta år, säger hon.

Hotas ständigt

I mitten av april lämnades överklagan av beslutet in till Migrationsverket. Maria tror att hon kommer att få besked inom cirka en månad. Hon hoppas verkligen för barnens skull att familjen får stanna, de har ju ingen som helst anknytning till landet. Maria har skickat med bevis i överklagan på de hot som hon ständigt lever under och som hon inte kommer att kunna hålla sig undan om hon utvisas.

– Migrationsverket säger att jag kan bo i en annan del av landet så att den som hotar mig inte kan nå mig. Och att myndigheterna i det landet ska skydda mig. Men det är ett litet land och jag skulle behöva leva gömd hela tiden, säger hon.

– Jag vill bara vara fri som alla andra. Jag har kämpat så mycket för att få stanna här så jag hoppas verkligen att de låter oss göra det, säger Maria.

– Jag kom hit för att få ett bättre liv men nu är det lika otryggt här som i mitt forna hemland, avslutar hon.

Dalabygden har sökt Migrationsverket för att få svar på frågor om vad som generellt krävs för att få stanna i Sverige samt om det land som Maria och hennes barn hotas att utvisas till är ett säkert land i dag. På Svenska ambassadens hemsida är det ett av de länder som det avråds från att resa till, och då handlar det inte om pandemin. Tyvärr har Migrationsverket inte svarat på frågorna innan pressläggning av veckans tidning.

Fakta: Detta har hänt

Maria (fingerat namn) hotas av utvisning till sitt forna hemland efter åtta år i Sverige.

Hon har fast jobb, de tre barnen är födda här, hela familjen pratar flytande svenska.

Maria försörjer sig och familjen helt själv.

Hon är dödhotad i sitt tidigare hemland och skulle behöva leva gömd om hon utvisas dit.

Nu har hon överklagat till Migrationsverket och hoppas att familjen ändå får stanna till slut.