PeO Karlström och Niklas Lindh har jobbat med Dalabygden i drygt två år.

Dalabygdens upplaga ökar kraftigt enligt nya siffror

Antalet prenumeranter på Dalabygden ökade kraftigt under fjolåret. Det visar siffror från TS, Tidningsstatistik. Under 2019 hade Dalabygden 2600 prenumeranter och i fjol var antalet uppe i 3200 – en ökning på ett år med hela 23 procent.

– Vi är oerhört glada och tacksamma och ser siffrorna som ett kvitto på att det förändringsarbete som vi har gjort och som vi fortsätter att göra med Dalabygden, tas väldigt väl emot, säger Niklas Lindh som är redaktionschef på Dalabygden.

2020 blev ett år när det gjordes stora satsningar på Dalabygden. Det satsades mer på journalistik för att kunna granska, skildra och rapportera mer från hela Dalarna.

– Ja vi har verkligen stärkt vår närvaro journalistiskt sett i flera dalakommuner där vi tidigare inte var så starka. Vansbro, Älvdalen, Ludvika och Malung-Sälen är exempel på det. Och med tanke på att vi har många prenumeranter i våra grannlän så har satsningen på nyhetssidor från Gästrikland och norra Västmanland blivit omtyckta av många, både i de aktuella länen och inte minst här i Dalarna.

På ledarplats har Dalabygden även gjort en stor förändring, något som Niklas Lindh också tror bidrar till siffrorna.

– Ja det är jag övertygad om. Vår satsning på partipolitiskt oberoende ledarskribenter har varit viktig på många plan. Och ledartexterna får särskilt mycket reaktioner och uppmärksamhet i våra digitala kanaler. Ronny Svensson och Kim Larsson är ett spännande team med vassa pennor och med en stor portion mod, säger Niklas Lindh.

Efter sommaren 2020 gjordes Dalabygdens hemsida om helt och hållet och blev betydligt mer modern och attraktiv. Varje dag publiceras nyhetsartiklar på sidan, inlåsta speciellt för tidningens prenumeranter.

– Det blev ett jättelyft! Vi får många positiva reaktioner på vår webbsida och vi är övertygade om att fler nu har blivit intresserade av att prenumerera på tidningen tack vare den.

Vad önskar ni mest av allt just nu?

– Att vi ska kunna fortsätta att jobba allt hårdare för att förtjäna läsarnas förtroende i ännu högre grad. Jag tror och hoppas att den resa som vi nu har påbörjat ska fortsätta i samma riktning. Vi ska i alla fall göra allt vad vi kan för att det ska bli så, avslutar Niklas Lindh.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Så slår pandemin mot ridsporten i Dalarna

Inga tävlingar för barn eller hobbyryttare får anordnas och motivationen dalar. Ridskolorna får hålla öppet, men har precis som alla andra sporter tvingats anpassa sin verksamhet efter rådande läge. Totta Wikström på Dalarnas Ridsportförbund berättar att coronapandemin slår hårt mot tävlingarna i länet och hela landet.

Naturreservaten rena bingon för Smedjebacken

Projektet "Gilla rörelse" är i full gång i Smedjebacken. Senaste tillskottet är en naturreservatsbingo i syfte att få fler att upptäcka naturreservaten i Smedjebackens kommun.
Olle Lundin Professor i förvaltningsrätt vid Juridiska institutionen, Uppsala Universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

”Det kan vara förtal” – professorn om politiker som sprider kränkningar på Facebook

En av landets främsta experter inom förvaltningsrätt, dalabördige Olle Lundin som är professor vid Uppsala Universitet, förundras över de kränkningar som politiker i Skinnskatteberg har spridit via Facebook. ”Det kan vara förtal”, säger Lundin sedan en utredning slagit fast att två toppolitiker i kommunen utsatt kommunchefen för kränkande särbehandling.

Olle Lundin är välkänd i hela landet som professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet. Han är en av landets främsta experter inom området, och får ofta svara på frågor i media om vad lagen säger när det gäller hur politiker och tjänstemän får bete sig, frågor om upphandlingar, jäv och korruption.

Ursprungligen kommer Olle Lundin från Skinnskattebergs grannkommun Smedjebacken och nu förundras han över politikernas agerande och de många turerna i Skinnskattebergs kommun.

– Det är väl ganska märkligt att man som arbetsgivare agerar på det här sättet som utredningen fastslår, att de har betett sig illa på olika sätt mot den här tjänstemannen och det får man inte göra som arbetsgivare. Det är inte mycket mer att säga om den saken.

Skyldiga till kränkande särbehandling

Det var i tisdags, som utredningen som kommunen beställt av Avonova Företagshälsa och som genomfördes av företaget Human&heart, blev offentlig. Och den visade att kommunstyrelsens ordförande Lena Lovén Rolén (S) och kommunfullmäktiges dåvarande ordförande Aneth Arvidsson (S) hade gjort sig skyldig till kränkande särbehandling mot kommunchefen Marie Tollefsen Markström. Utredningen konstaterade att politikerna i sammanlagt tre fall hade gjort sig skyldig till kränkande särbehandling varav två skedde genom publiceringar på Facebook med nedsättande och kränkande innehåll riktat mot kommunchefen.

– Man ska inte glömma att det här med att sprida nedsättande påståenden om en enskild person, det kan ju vara förtal. Och det är väl inget som ett kommunalråd ska ägna sig åt. Jag tycker att det är ett konstigt beteende över huvud taget, säger Olle Lundin.

Men var går gränsen när det gäller de här politikernas yttrandefrihet, alltså rätt att uttrycka sig på sina privata sociala medier?

– Om du är en hög lokal politiker, när fasiken tycker du då att du är privatperson egentligen? Du är ju alltid kommunens ansikte utåt dygnet runt. Och det handlar väl inte så mycket om yttrandefrihet. Du kan inte säga att nu tog jag av mig hatten när jag kom hem och är inte längre kommunalråd utan är privatperson som får säga och tycka vad du vill.

Bristande kunskaper hos politiker

Utredningen från Human&heart visade även på en bild av bristande kunskaper hos de intervjuade politikerna när det gäller de regelverk som styr arbetsmiljön.

– Systemet bygger ju på att vi har förtroendevalda lekmän som inte kan någonting om kommunal förvaltning och kommunal organisation, och därför har vi tjänstemän som liksom ska staga upp systemet. Nu är det ju gudskelov så att många politiker har ganska god kunskap om hur man sköter en kommun, men i det här fallet så är det något som är snett.

– Det ligger ju för fasiken på en sandlådenivå. Om jag vore som henne (kommunchefen) så skulle jag polisanmäla, avslutar Olle Lundin.

Ännu fler väntas spela golf i år: ”Blir som ringar på vattnet”

I fjol spelades det fler golfrundor än någonsin i Dalarna. På vissa banor var det svårt, till och med omöjligt, att vissa dagar hitta en tid för att spela en runda.

Tuffaste bruden på bruket fyller 200 år – hedras med föreställning

Under torsdagen skulle Dal-Britta fyllt 200 och det firas i Sandviken med en digitalsänd gala. Det märkvärdigaste är att hon också avled den 15 april 1870, på sin 49-årsdag.