PeO Karlström och Niklas Lindh har jobbat med Dalabygden i drygt två år.

Dalabygdens upplaga ökar kraftigt enligt nya siffror

Antalet prenumeranter på Dalabygden ökade kraftigt under fjolåret. Det visar siffror från TS, Tidningsstatistik. Under 2019 hade Dalabygden 2600 prenumeranter och i fjol var antalet uppe i 3200 – en ökning på ett år med hela 23 procent.

– Vi är oerhört glada och tacksamma och ser siffrorna som ett kvitto på att det förändringsarbete som vi har gjort och som vi fortsätter att göra med Dalabygden, tas väldigt väl emot, säger Niklas Lindh som är redaktionschef på Dalabygden.

2020 blev ett år när det gjordes stora satsningar på Dalabygden. Det satsades mer på journalistik för att kunna granska, skildra och rapportera mer från hela Dalarna.

– Ja vi har verkligen stärkt vår närvaro journalistiskt sett i flera dalakommuner där vi tidigare inte var så starka. Vansbro, Älvdalen, Ludvika och Malung-Sälen är exempel på det. Och med tanke på att vi har många prenumeranter i våra grannlän så har satsningen på nyhetssidor från Gästrikland och norra Västmanland blivit omtyckta av många, både i de aktuella länen och inte minst här i Dalarna.

På ledarplats har Dalabygden även gjort en stor förändring, något som Niklas Lindh också tror bidrar till siffrorna.

– Ja det är jag övertygad om. Vår satsning på partipolitiskt oberoende ledarskribenter har varit viktig på många plan. Och ledartexterna får särskilt mycket reaktioner och uppmärksamhet i våra digitala kanaler. Ronny Svensson och Kim Larsson är ett spännande team med vassa pennor och med en stor portion mod, säger Niklas Lindh.

Efter sommaren 2020 gjordes Dalabygdens hemsida om helt och hållet och blev betydligt mer modern och attraktiv. Varje dag publiceras nyhetsartiklar på sidan, inlåsta speciellt för tidningens prenumeranter.

– Det blev ett jättelyft! Vi får många positiva reaktioner på vår webbsida och vi är övertygade om att fler nu har blivit intresserade av att prenumerera på tidningen tack vare den.

Vad önskar ni mest av allt just nu?

– Att vi ska kunna fortsätta att jobba allt hårdare för att förtjäna läsarnas förtroende i ännu högre grad. Jag tror och hoppas att den resa som vi nu har påbörjat ska fortsätta i samma riktning. Vi ska i alla fall göra allt vad vi kan för att det ska bli så, avslutar Niklas Lindh.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ännu fler campinggäster på Liens camping hittills under sommaren

Pandemin och hemestrande svenskar gör att ännu fler gäster har sökt sig till Liens camping i Riddarhyttan jämfört med förra sommaren.

Bloggen som blev bok avslöjar Karin med krut

Allt började med en blogg 2008. Den handlade om händelser från hennes vardag, till exempel att hon råkade köpa 600 lerkrukor. Nu är Karin Frost från Älvdalen aktuell med boken, med samma titel som hennes smeknamn, Karin Krut.

Under 2000-talet exploderade bloggvärlden, och en av dem som startade en blogg var Karin Frost. Även om hon då aldrig kunde drömma om att den 13 år senare skulle bli hennes första bok.

– Jag har ju lite prestationsmentalitet och tycker att om man ska göra något så ska man vara bäst på det. Men jag lovade mig själv när jag började blogga 2008 att det bara skulle vara roligt och bara skriva när livet var roligt. Så ibland kunde det gå flera månader mellan inläggen, och plötsligt blev det ketchupeffekten, berättar Karin.

Enligt Karins före detta man Lasse, som är en av karaktärerna i boken, har Karin bokstavskombinationen ”Från A till Ö”, och när hon delar med sig av deras vardag så blir det många skratt. Och vardagen handlar om livet med Lasse och två barn och deras tid i lägenheten i Linköping och torpet som de renoverade.

– Det kunde faktiskt hända vad som helst, att jag till exempel köpte 600 lerkrukor som jag kom hem med. Då trodde Lasse att jag hade tappat det, och jag vet inte riktigt vad som hände men tyckte att de var fina, skrattar Karin.

Älvdalen är hemma för Karin. Foto: Hannah Risander

Fick stå ut med mycket

Andra exempel är när Karin hade skapat skum belysning i hallen och familjen fick klättra in i lägenheten eller när barnen kommit hem och frågat om middag och Karin målade om alla köksstolar på matbordet.

– Mina stackars barn har fått stå ut med mycket, men nu tycker både de och Lasse att det är roligt att det livet har blivit en bok, säger Karin.

Även om det inte är någon inredningsbok, så kan man inte undgå att inredning är en av Karins passioner och vi får följa med på renoveringsresor.

– Min farfar var byggnadssnickare och när han blev pensionär så blev han finsnickare och hade en snickarbod, och där höll jag alltid till. Jag körde bandsågen fast jag inte fick, eftersom den gick fortast. Och sedan har jag alltid hållit på med inredning.

Karin tyckte att det vore synd om hennes texter skulle ligga i rymden utan att någon läste dem, så hon satte ihop dem till ett manus och skickade in dem till ett förlag – och de nappade.

Duktig på att fotografera

Och det är inte bara hennes texter som fick följa med till boken, utan även bilderna, Karin är en duktig hobbyfotograf.

– Boken är uppbyggd som bloggen, även om det inte är viktigt att följa datumen. Som små kåserier och bilder om vår vardag, även en del fula bilder. En lättläst bok som man kan läsa om man vill skratta en stund.

Även om Karin kunde hämta materialet till boken från sin blogg så ligger det mycket jobb bakom.

– Att sätta ihop gamla inlägg var ett riktigt hästjobb. När sedan förlaget hade sagt ja så var jag tvungen att välja ut texter, läsa och korrekturskriva. Min första reaktion när jag läste var ”Herregud att Lasse stod ut i nästan tjugo år, hoppas han inte fått men för livet.” Men Lasse var fantastiskt, ett lugn i stormen.

– När jag renskrev allt för mig själv så läste jag texterna högt och blev ganska trött på min egen röst, men det blev bra till slut. Jag är glad om läsarna tycker att det är roligt och att jag kan roa folk en stund, säger Karin och ler.

Karin har sina rötter i Älvdalen, men när det inte fanns några jobb på 60-talet flyttade familjen och Karin föddes i Örebro och växte upp i Märsta. När hon skulle börja sjätte klass flyttade familjen tillbaka till Älvdalen.

– Det är en lite jobbig ålder att flytta i och man blir inflyttad väldigt länge. Men Älvdalen har alltid varit hemma för mig, och även om jag bott i Linköping länge nu så är jag inte helt främmade för att flytta tillbaka när jag blir pensionär, avslutar Karin.

Bloggen som blev bok avslöjar Karin med krut

Allt började med en blogg 2008. Den handlade om händelser från hennes vardag, till exempel att hon råkade köpa 600 lerkrukor. Nu är Karin Frost från Älvdalen aktuell med boken, med samma titel som hennes smeknamn, Karin Krut.

Han är nye smeden, mitt i turistvimlet i Sundborn

Å-smedjan i Sundborn har fått en ny smed. 27-årige Viktor Fallsdalen från Ludvika har sedan sju veckor tillbaka bedrivit verksamhet

17-årige roadracingföraren från Falun – en av landets mest lovande

200 km i timmen, lätt tryck på bromsen, in i kurvan med armbåge och knä i asfalten. Full gas igen och upprepning varv efter varv. Full koncentration och minsta misstag kan vara ödesdigert. Skillnaden mellan en vurpa och seger är hårfin. Det handlar om roadracing och nostalgiska banor som Gelleråsen,…