Lästips:
Aldrig förr har vi varit mer rädda för att dö. Som nation, som region men kanske också som värld. Det är en otrolig försiktighetsprincip som har applicerats på allting utifrån pandemin. Nu har lite drygt ett år passerat och man kan börja göra lite mer rimliga beräkningar gällande överdödligheten och covid19. Först och främst ska jag säga att inget dödsfall är värt det, det är överjävligt att folk blir långtidssjuka och att folk dör. Varje människoliv är viktigt, givetvis är det så.
När svininfluensan kom hade vi inte riktigt samma mediala bevakning, även om det fanns rädsla då också. Men i slutändan fick WHO backa ur och konstatera att det kanske inte var så allvarligt som dom först trodde. Så kommer det absolut inte bli med coronan, men när man tittar på dödstalet så förstår man att det inte riktigt är så allvarligt som den mediala bevakningen vill säga att det är. Det första som jag inte tror att dom flesta begriper, är att statistiken visar vilka som dör med covid-19, inte av.
En studie som gjordes i Region Östergötland på patienter med covid-19 som dött tittade på 122 personer och djupdök i dödsorsaken, kunde säga att ungefär 15 procent av de som dött faktiskt dött bara på grund av covid. Visserligen hade 70 procent av dödsfallen covid som bidragande orsak, men på hela 15 procent hade covid varken gjort från eller till. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg.
Samtidigt vet vi att den ohälsa som årligen dödar uppe i vår fjällhöga nord, självmord, överätning, stillasittande, för att nämna några. Dessa är vi uppenbarligen inte lika rädda för, trots att dom garanterat kommer att drabba oss om inte annat på sikt. Vi åt 9 procent mer glass, och systembolaget sålde 28 miljoner liter alkohol mer förra året. Antalet anmälningar till socialtjänsten i Falun har ökat med 50% samma period enligt Sveriges Radio.
Visst är det så att man inte plötsligt slutar att syresätta sig för att man tar dålig hand om sig själv eller sin familj. Men det är ändå precis lika allvarligt.
Visst är det så att man fortfarande måste kunna hålla avstånd till folk som man också behåller kontakten med viktiga personer i sitt liv. Covid är jätteallvarligt, men låt oss inte bli så rädda för den sjukdomen att vi glömmer bort allting annat som är viktigt för att ha en god folkhälsa.
/Kim Larsson, partipolitiskt oberoende ledarskribent