Vilka kommuner säger nej till ett företag med 150 nya jobb?

”När staten undviker att stödja landsbygden får vi fler Ockelboexempel”

Under hösten har det uppstått en kritisk debatt föranledd av Ockelbo kommuns planer på att subventionera bygget av en industrilokal för optikföretaget Synsam. Företaget flyttar produktionen från Kina till Sverige och Ockelbo får minst 150 nya jobb. Vilka kommuner skulle säga nej till en sådan förfrågan? Ockelbos beslut är inget unikum.

Kommuner i hela landet har i alla tider av olika skäl subventionerat nya jobb. De största subventionerna har dock alltid beslutats i de största kommunerna – inte i små kommuner som Ockelbo i Gästrikland. När de stora kommunerna subventionerar jobb verkar det vara helt OK.

Rent principiellt vill jag ändå säga att det naturligtvis finns gränser över vilka man inte bör gynna, stora eller små företag, via direkta subventioner. Om företagen spelar ut olika kommuner mot varandra finns det en risk för att subventions-insatserna blir allt högre.

Varje enskild kommun kan i speciella lägen besluta att de tar riskerna och betalar för att få fler lokala jobb och företagen verkar alltid vara öppna för sådana erbjudanden. Endast Riksdagen kan skapa regler som sätter stopp för orimliga subventioner. Kommunallagens paragrafer räcker inte till.

Att mindre kommuner ofta subventionerar företagsetableringar beror i grunden på den allt svagare regionala utvecklingspolitiken och var i landet staten investerar i viktig infrastruktur. Sedan lång tid tillbaka gynnar staten större kommuners utveckling med stora satsningar på statliga jobb, universitet, kommunikationer, kultur och kvalificerad service.

De små kommunerna på landsbygden får betala detta direkt och indirekt, bland annat via ökade kostnader för arbetslöshet och olika satsningar för att underlätta privata företagsetableringar.

När de stora kommunerna satsar – oftast med stort statligt stöd – beskrivs det ofta som nödvändiga framtidsinvesteringar ”för Sverige”. Så har det varit med Facebooks och andra dataserverinvesteringar i Norrbotten och så var det med motorvägar till Uddevalla och Trollhättan för att rädda Volvos och Saabs fabriker. Båda de senare är som bekant redan nedlagda.Jag förstår Ockelbos handlande trots kostnaderna. När staten undviker att stödja landsbygden får vi fler Ockelbo-exempel!

/Ronny Svensson, partipolitiskt oberoende ledarskribent