Christy Eriksson bakom disken i den nyöppnade inredningsbutiken. Foto: Hannah Risander
I butiken blandas dansk design med lokalt producerade produkter. Foto: Hannah Risander
Butiken ligger i centrala Särna. Foto: Hannah Risander
Det var lätt att få många nya vänner i Särna, berättar Christy. Foto: Hannah Risander

Från Hawaii till Särna – till ”det riktiga Sverige”

Om man kommer från Hawaii, längtar efter skandinaviskt liv med mycket snö och mer tid – då är valet enkelt. Man flyttar till Särna. I alla fall om man frågar Christy Eriksson, som valde att flytta med familjen just hit.

Hon står bakom disken i hennes nyöppnade inredningsbutik i Särna. På golvet ligger bebisen Sixten och jollrar, familjens fjärde barn. Men efter en stund kommer farmor ut och sträcker sig efter Sixten och de försvinner bakom ett skynke.

Butiken, som ligger centralt i Särna är smakfullt inredd. Här blandas dansk design med några väl valda produkter som är lokalt producerade.

– Inredning är mitt stora intresse, och jag har jobbat som butikschef tidigare, men då i klädbranschen. När jag kom till Särna började jag jobba som personlig assistent, men trivdes aldrig med det yrket. Min man märkte att jag inte mådde bra, och sa ”kör” när jag kläckte idéen om att starta en butik, berättar Christy med sin härligt amerikanska accent.

Christy och hennes man träffades på Hawaii när han jobbade där. Efter att de fått sitt första barn Lei längtade de efter det skandinaviska livet och valde att flytta hem till Stefans hemstad, Göteborg. Med planen att bo i Sverige i två år.

Men efter några vinterdagar hos vänner med fritidshus i Särna så ändrades planen.

– Det var så härligt att komma till Särna, en liten by med riktig snö, det kändes som att Särna var det riktiga Sverige. Barnen älskade att vara här, så vi åkte tillbaka och hyrde en egen stuga på påsklovet.

Alla längtade tillbaka till Särna

När familjen kom tillbaka till Göte­borg efter påsklovet längtade alla tillbaka, och de bestämde sig för att flytta till Särna. Den 21 december 2017 stod flyttkartongerna på hög i det nya huset, i deras nya hemby, Särna.

– Vi har blivit otroligt trevligt bemötta här, och alla visste vilka vi var fast vi knappt hade flyttat in. I Göteborg lämnar och hämtar föräldrar sina barn på skolan, och man hinner aldrig lära känna någon. Men här stöter man på varandra hela tiden, och kanske är det enklare att känna värdskap för någon som är från Hawaii. Vi har fått många vänner här, berättar Christy.

”Äventyr en del av vardagen”

Det är just det äkta och traditionella som Christy och hennes familj­ föll för, de riktiga vintrarna, den lilla byn, alla äventyr.

– Bara en sådan enkelt sak som att man får gå överallt. Och vi har aktiviteter tillsammans med barnen nästan varje dag. Vi tillbringar tid i badhuset, vi drar ut på hike, på vintern åker vi slalom. Och även om vi egentligen är mer upptagna här, så kändes det som vi var mer upptagna i Göteborg fast vi gjorde mindre saker där. Här är äventyr en del av vardagen på något vis.

För några veckor sedan slog Christy upp dörren till Saint & CO. En inredningsbutik, självklart med skandinaviskt tema. Och intresset­ för butiken är stort.

– Det kanske inte är helt självklart att man satsar på en inredningsbutik i Särna, men jag vill verkligen ge det en chans. Jag kommer från en väldigt entreprenöriell familj och mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att ta risker. Så jag tänkte, varför inte? Om inte annat så har jag ju väldigt fina presenter att ge bort, skrattar Christy.

Ligger i en gammal kyrka

Namnet Saint & CO kommer från att huset butiken ligger i en gång var en gammal kyrka. Planen är att erbjuda inredningsdetaljer till Särnabor, fritidshusägare och turister­ som passerar.

Men Christy har även planer på att öppna en webshop och att erbjuda­ styling och inredningsuppdrag i fjällvärlden.

– Jag är så glad för all uppmärksamhet jag fått i samband med öppningen, även om covid satte stop för en stor invigning. Men jag hoppas kunna göra en rejäl öppning i vår. Jag hoppas också att jag kan inspirera fler att våga satsa på sina drömmar, avslutar Christy.

/Hannah Risander, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Ännu fler campinggäster på Liens camping hittills under sommaren

Pandemin och hemestrande svenskar gör att ännu fler gäster har sökt sig till Liens camping i Riddarhyttan jämfört med förra sommaren.

Bloggen som blev bok avslöjar Karin med krut

Allt började med en blogg 2008. Den handlade om händelser från hennes vardag, till exempel att hon råkade köpa 600 lerkrukor. Nu är Karin Frost från Älvdalen aktuell med boken, med samma titel som hennes smeknamn, Karin Krut.

Under 2000-talet exploderade bloggvärlden, och en av dem som startade en blogg var Karin Frost. Även om hon då aldrig kunde drömma om att den 13 år senare skulle bli hennes första bok.

– Jag har ju lite prestationsmentalitet och tycker att om man ska göra något så ska man vara bäst på det. Men jag lovade mig själv när jag började blogga 2008 att det bara skulle vara roligt och bara skriva när livet var roligt. Så ibland kunde det gå flera månader mellan inläggen, och plötsligt blev det ketchupeffekten, berättar Karin.

Enligt Karins före detta man Lasse, som är en av karaktärerna i boken, har Karin bokstavskombinationen ”Från A till Ö”, och när hon delar med sig av deras vardag så blir det många skratt. Och vardagen handlar om livet med Lasse och två barn och deras tid i lägenheten i Linköping och torpet som de renoverade.

– Det kunde faktiskt hända vad som helst, att jag till exempel köpte 600 lerkrukor som jag kom hem med. Då trodde Lasse att jag hade tappat det, och jag vet inte riktigt vad som hände men tyckte att de var fina, skrattar Karin.

Älvdalen är hemma för Karin. Foto: Hannah Risander

Fick stå ut med mycket

Andra exempel är när Karin hade skapat skum belysning i hallen och familjen fick klättra in i lägenheten eller när barnen kommit hem och frågat om middag och Karin målade om alla köksstolar på matbordet.

– Mina stackars barn har fått stå ut med mycket, men nu tycker både de och Lasse att det är roligt att det livet har blivit en bok, säger Karin.

Även om det inte är någon inredningsbok, så kan man inte undgå att inredning är en av Karins passioner och vi får följa med på renoveringsresor.

– Min farfar var byggnadssnickare och när han blev pensionär så blev han finsnickare och hade en snickarbod, och där höll jag alltid till. Jag körde bandsågen fast jag inte fick, eftersom den gick fortast. Och sedan har jag alltid hållit på med inredning.

Karin tyckte att det vore synd om hennes texter skulle ligga i rymden utan att någon läste dem, så hon satte ihop dem till ett manus och skickade in dem till ett förlag – och de nappade.

Duktig på att fotografera

Och det är inte bara hennes texter som fick följa med till boken, utan även bilderna, Karin är en duktig hobbyfotograf.

– Boken är uppbyggd som bloggen, även om det inte är viktigt att följa datumen. Som små kåserier och bilder om vår vardag, även en del fula bilder. En lättläst bok som man kan läsa om man vill skratta en stund.

Även om Karin kunde hämta materialet till boken från sin blogg så ligger det mycket jobb bakom.

– Att sätta ihop gamla inlägg var ett riktigt hästjobb. När sedan förlaget hade sagt ja så var jag tvungen att välja ut texter, läsa och korrekturskriva. Min första reaktion när jag läste var ”Herregud att Lasse stod ut i nästan tjugo år, hoppas han inte fått men för livet.” Men Lasse var fantastiskt, ett lugn i stormen.

– När jag renskrev allt för mig själv så läste jag texterna högt och blev ganska trött på min egen röst, men det blev bra till slut. Jag är glad om läsarna tycker att det är roligt och att jag kan roa folk en stund, säger Karin och ler.

Karin har sina rötter i Älvdalen, men när det inte fanns några jobb på 60-talet flyttade familjen och Karin föddes i Örebro och växte upp i Märsta. När hon skulle börja sjätte klass flyttade familjen tillbaka till Älvdalen.

– Det är en lite jobbig ålder att flytta i och man blir inflyttad väldigt länge. Men Älvdalen har alltid varit hemma för mig, och även om jag bott i Linköping länge nu så är jag inte helt främmade för att flytta tillbaka när jag blir pensionär, avslutar Karin.

Bloggen som blev bok avslöjar Karin med krut

Allt började med en blogg 2008. Den handlade om händelser från hennes vardag, till exempel att hon råkade köpa 600 lerkrukor. Nu är Karin Frost från Älvdalen aktuell med boken, med samma titel som hennes smeknamn, Karin Krut.

Han är nye smeden, mitt i turistvimlet i Sundborn

Å-smedjan i Sundborn har fått en ny smed. 27-årige Viktor Fallsdalen från Ludvika har sedan sju veckor tillbaka bedrivit verksamhet

17-årige roadracingföraren från Falun – en av landets mest lovande

200 km i timmen, lätt tryck på bromsen, in i kurvan med armbåge och knä i asfalten. Full gas igen och upprepning varv efter varv. Full koncentration och minsta misstag kan vara ödesdigert. Skillnaden mellan en vurpa och seger är hårfin. Det handlar om roadracing och nostalgiska banor som Gelleråsen,…