Christy Eriksson bakom disken i den nyöppnade inredningsbutiken. Foto: Hannah Risander
I butiken blandas dansk design med lokalt producerade produkter. Foto: Hannah Risander
Butiken ligger i centrala Särna. Foto: Hannah Risander
Det var lätt att få många nya vänner i Särna, berättar Christy. Foto: Hannah Risander

Från Hawaii till Särna – till ”det riktiga Sverige”

Om man kommer från Hawaii, längtar efter skandinaviskt liv med mycket snö och mer tid – då är valet enkelt. Man flyttar till Särna. I alla fall om man frågar Christy Eriksson, som valde att flytta med familjen just hit.

Hon står bakom disken i hennes nyöppnade inredningsbutik i Särna. På golvet ligger bebisen Sixten och jollrar, familjens fjärde barn. Men efter en stund kommer farmor ut och sträcker sig efter Sixten och de försvinner bakom ett skynke.

Butiken, som ligger centralt i Särna är smakfullt inredd. Här blandas dansk design med några väl valda produkter som är lokalt producerade.

– Inredning är mitt stora intresse, och jag har jobbat som butikschef tidigare, men då i klädbranschen. När jag kom till Särna började jag jobba som personlig assistent, men trivdes aldrig med det yrket. Min man märkte att jag inte mådde bra, och sa ”kör” när jag kläckte idéen om att starta en butik, berättar Christy med sin härligt amerikanska accent.

Christy och hennes man träffades på Hawaii när han jobbade där. Efter att de fått sitt första barn Lei längtade de efter det skandinaviska livet och valde att flytta hem till Stefans hemstad, Göteborg. Med planen att bo i Sverige i två år.

Men efter några vinterdagar hos vänner med fritidshus i Särna så ändrades planen.

– Det var så härligt att komma till Särna, en liten by med riktig snö, det kändes som att Särna var det riktiga Sverige. Barnen älskade att vara här, så vi åkte tillbaka och hyrde en egen stuga på påsklovet.

Alla längtade tillbaka till Särna

När familjen kom tillbaka till Göte­borg efter påsklovet längtade alla tillbaka, och de bestämde sig för att flytta till Särna. Den 21 december 2017 stod flyttkartongerna på hög i det nya huset, i deras nya hemby, Särna.

– Vi har blivit otroligt trevligt bemötta här, och alla visste vilka vi var fast vi knappt hade flyttat in. I Göteborg lämnar och hämtar föräldrar sina barn på skolan, och man hinner aldrig lära känna någon. Men här stöter man på varandra hela tiden, och kanske är det enklare att känna värdskap för någon som är från Hawaii. Vi har fått många vänner här, berättar Christy.

”Äventyr en del av vardagen”

Det är just det äkta och traditionella som Christy och hennes familj­ föll för, de riktiga vintrarna, den lilla byn, alla äventyr.

– Bara en sådan enkelt sak som att man får gå överallt. Och vi har aktiviteter tillsammans med barnen nästan varje dag. Vi tillbringar tid i badhuset, vi drar ut på hike, på vintern åker vi slalom. Och även om vi egentligen är mer upptagna här, så kändes det som vi var mer upptagna i Göteborg fast vi gjorde mindre saker där. Här är äventyr en del av vardagen på något vis.

För några veckor sedan slog Christy upp dörren till Saint & CO. En inredningsbutik, självklart med skandinaviskt tema. Och intresset­ för butiken är stort.

– Det kanske inte är helt självklart att man satsar på en inredningsbutik i Särna, men jag vill verkligen ge det en chans. Jag kommer från en väldigt entreprenöriell familj och mina föräldrar har alltid uppmuntrat mig att ta risker. Så jag tänkte, varför inte? Om inte annat så har jag ju väldigt fina presenter att ge bort, skrattar Christy.

Ligger i en gammal kyrka

Namnet Saint & CO kommer från att huset butiken ligger i en gång var en gammal kyrka. Planen är att erbjuda inredningsdetaljer till Särnabor, fritidshusägare och turister­ som passerar.

Men Christy har även planer på att öppna en webshop och att erbjuda­ styling och inredningsuppdrag i fjällvärlden.

– Jag är så glad för all uppmärksamhet jag fått i samband med öppningen, även om covid satte stop för en stor invigning. Men jag hoppas kunna göra en rejäl öppning i vår. Jag hoppas också att jag kan inspirera fler att våga satsa på sina drömmar, avslutar Christy.

/Hannah Risander, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Foto: Mostphotos

Maximalt åtta på offentliga sammankomster i Dalarna – beslut under måndagen

Länstyrelsen Dalarna har fattat beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 personer till maximalt åtta.

Beslutet som gäller från och med tisdagen har fattats utifrån en hemställan från Region Dalarnas smittskyddsenhet.

– Det här kommer självklart att påverka de allra flesta av oss, och vi måste alla göra vårt bästa för att följa det. Det är ett nödvändigt beslut för att vi ska hindra den ökande smittspridningen, och för att minska belastningen på hälso- och sjukvården, säger landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

”Vi är oerhört glada”! – Malungs IF får största krisstödet i hela landet

– Vi är oerhört glada!Det säger Sten-Inge Eriksson från Malungs IF om att föreningen fått 4 159 000 kronor i

630 fler fall av covid-19 i Dalarna senaste veckan

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Dalarna. Under måndagen meddelade Region Dalarna att det nu var 5539 konstaterade fall av smitta i länet – en ökning med 631 fall på en vecka och närmare 300 fall jämfört med i fredags.

Under helgen har också ytterligare personer fått skrivas in på sjukhus för att vårdas för sjukdomen. I dagsläget vårdas 28 personer inom slutenvården för covid-19 och sex personer får intensivvård. Ytterligare en person har dessutom avlidit i sjukdomen och sammanlagt har nu 111 personer avlidit av sjukdomen inom Region Dalarnas slutenvård. I den siffran ingår inte personer som har avlidit i hemmet eller inom olika former av boenden.

– Vi ser en fortsatt ökad smittspridning i länet och en ökad belastning på sjukvården. Det är därför ytterst viktigt att vi alla nu verkligen hjälps åt och funderar på vad vi egentligen måste göra – och vad vi kan undvika att göra – för att undvika att fler människor blir allvarligt sjuka och dör, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Tappade 92 procent av intäkterna

Att i princip hela nöjes­branschen nu blöder under den pågående coronapandemin har knappast undgått någon. Och förutom artister och arrangörer så har scen­arbetare som exempelvis ljus- och ljud­tekniker knappt några jobb kvar alls.

Storstilad start för dalalagen under bandyns premiärhelg

Världens längsta försäsong är över. I helgen fick äntligen dalalagen i bandyallsvenskan göra debut och dessutom dubbelt upp. Match både