Lästips:
”Sök information och var källkritisk” är råd som Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket, vill ge till den som är tveksam till att vaccinera sig. Från årsskiftet förväntas det också bli obligatoriskt att registrera rapporterade vaccinationer mot covid-19 till det nationella vaccinationsregistret.
Difteri, stelkramp, kikhosta och polio är några av de sjukdomar som idag omfattas av rapporteringen till det nationella vaccinationsregistret. Syftet med registret är förutom att övervaka eventuella biverkningar också att se skyddseffekten av det och även hur täckningen för vaccinationerna ser ut över landet.
Registret har funnits sedan 2013 och ska alltså fungera som en kvalitetssäkring för det nationella vaccinationsprogrammet som idag finns för barn och ungdom, och från och med årsskiftet förväntas gälla även vaccin för covid-19. Har man vid framtagandet av ett vaccin mot covid-19 tagit hänsyn till och använt sig av erfarenheterna från vaccineringen mot svininfluensan 2009 när det gäller biverkningarna, som narkolepsi?
– Ja, det finns med i bilden, säger Charlotta Bergquist.
– Registreringen av vaccinationer är en del av detta. Vaccinationsregistret gör att det på ett mer effektivt sätt kommer att gå att följa upp signaler om misstänkta biverkningar i Sverige.
”Vaccin av försvagade virus”
Finns det i alla vaccinationer risk för att den som vaccineras drabbas av den sjukdom de vaccineras för?
– Nej, det kan man inte säga. Väldigt många av de vacciner som används idag består av små delar av bakterien eller viruset som orsakar sjukdomen. Dessa delar kan inte föröka sig och därmed inte orsaka infektion, förklarar Charlotta Bergquist.
– Det finns också vacciner som består av hela levande, men försvagade virus, men de orsakar inte sjukdom hos personer med fungerande immunförsvar. Om man har nedsatt immunförsvar ska dessa vacciner inte användas, fortsätter hon.
Charlotta Bergquist, vad skulle du vilja ge för råd till de som är osäkra på om de vågar ta vaccinet mot covid -19 när det kommer?
– Ställ frågor till den som vaccinerar. Sök tillförlitlig information på nätet, till exempel hos Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten, men även 1177.se och andra kommer att ha information om de vacciner som kommer att användas i Sverige. Var källkritisk!
– Det finns ännu inget godkänt vaccin, avslutar Charlotta Bergquist.
/Åsa Larsson, reporter