Folkhälsomyndigheten fattade beslut om restriktioner även i Dalarna, under torsdagen. Foto: Mostphotos

Restriktioner även i Dalarna – beskedet från Folkhälsomyndigheten

Under torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att beslut fattats om att även Dalarna ska omfattas av restriktioner med anledning av kraftigt ökad smittspridning av Covid-19. På senare tid har smittan ökat mycket snabbt i Dalarna, i synnerhet i Falun.

Så sent som under onsdagen kritiserade Region Dalarnas politiska ledning, regionråden Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C), Folkhälsomyndigheten för att något beslut då inte hade fattats om restriktioner för Dalarna. Regionråden förklarade då att om inget beslut skulle komma på torsdagen, så skulle regionen fatta ett eget beslut om restriktioner för länet, på samma sätt som Region Blekinge gjort tidigare. Men nu står det klart att något sådant beslut inte behöver fattas.

– Vi har haft bekymmer med Folkhälsomyndigheten, sa regionstyrelsens ordförande Ulf Berg när Region Dalarna höll presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Syftet med restriktionerna är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor. Beslutet gäller till och med den 10 december, men kan förlängas.

”Landshövdingen: Vi måste dra i nödbromsen”

– Vi i Dalarna har sett en ökad smittspriding och den senaste veckan fler patienter som söker vård. Vi har också sett några fall av smittspridning på äldreboenden. Så vi har fört en dialog med Folkhälsomyndigheten sedan i fredags, sa smittskyddsläkare Anders Lindblom på presskonferensen.

– Vi måste gemensamt ta ett ansvar, dra i nödbromsen och bryta den här negativa trenden, sa landshövding Ylva Thörn.

Beslut om lokala restriktioner fattades under torsdagen inte bara för Dalarna utan också för Gotlands-, Värmlands-, och Västmanlands län.

Som Dalabygden kunde berätta om redan på torsdagsmorgonen har Region Dalarna gått upp i stabsläge.

Det här innebär de lokala allmänna råden från Folkhälsomyndigheten:

Från och med den 12 november uppmanas alla som vistas i Dalarnas-, Gotlands-, Värmlands- och Västmanlands län att:

  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

För alla som vistas i Dalarnas-, Värmlands-, Gotlands- och Västmanlands län gäller även att:

  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

När det gäller rekommendationer för arbetsplatser skriver Folkhälsomyndigheten så här:

”Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.”

Så många vårdas på sjukhus i Dalarna just nu

På torsdagseftermiddagen presenterade även Region Dalarna de senaste siffrorna över smittade och avlidna i covid-19.

  • Totalt antal konstaterade fall: 4 449
  • Aktuellt antal inskrivna patienter inom slutenvården (exklusive intensivvårdsavdelning): 20
  • Aktuellt antal patienter på intensivvårdsavdelning: 3
  • Totalt antal patienter som avlidit inom Region Dalarnas slutenvård: 109*
  • Totalt antal patienter som varit inneliggande men blivit utskrivna: 541

(* Innefattar inte personer som avlidit i hemmet eller boenden.)

/Niklas Lindh, reporter

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Per Målare och Yngve Mauritsson ser fram emot en fin biohöst. Foto: Åsa Larsson
Vanligtvis visas film en gång i veckan på Gagnefs bio. Per Målare är maskinist och har även en kollega som han turas om med. Foto: Åsa Larsson
Filmen Gunda har visats på Gagnefs bio i höst. Foto: Pressbild Folkets bio

Gagnefs bio är igång igen efter pandemin

För två år sedan bildades föreningen Gagnefs bio med syftet att ta över biografen i Lindberghallen i Djurås. Det blev ett bra första år för verksamheten. Sedan kom pandemin, med en lång paus. Nu är filmvisningen igång igen till mångas stora glädje. – Bion är en viktig träffpunkt, säger Yngve Mauritsson från Gagnefs bios styrelse.

I maskinrummet är filmen Gunda laddad inför kvällen när Dalabygden hälsar på. Under hösten har verksamheten öppnats igen efter pandemin, om än med försiktighetsåtgärder.

– Vi har för säkerhets skull tomma stolar mellan sällskap och är noga med handspriten, säger Per Målare från Gagnefs bios styrelsen.

Utmaning med fler aktiva

Per är också maskinist och en av de som drivit verksamheten under de här två åren, tillsammans med Yngve och några till.

– En utmaning för oss är att få fler engagerade i styrelsen, säger Per.

När biografen, som tidigare drevs av ett privat företag, lades ner beslutades det att försöka driva den i föreningsform. 2019 bildades Gagnefs bio i ett samarbete med Våra gårdar. Föreningen har idag 233 medlemmar och många av dem kommer på filmvisningarna tillsammans med ”allmän” publik. Medlemmar har rabatt på biobiljettpriset.

Många regler

– I början var föreningens medlemmar med och valde ut filmerna som vi skulle visa, men det blev en för krånglig process. Man kan dock föreslå filmer via vår hemsida och förslagen tar vi hänsyn till när vi planerar, säger Per.

Det är ett grannlaga arbete att välja ut filmerna som ska visas. Det krävs förutom licenser också att filmen finns i det så kallade biofönstret, det vill säga vara tillgänglig för biograferna.

– Det går relativt snabbt idag mellan biopremiär och att filmen försvinner ur biofönstret på grund av att den blir tillgänglig för streaming och på dvd, säger Per.

Dock kan även äldre filmer dyka upp i biofönstret så det gäller att ha koll på utbudet.

Nöjda med lokalen

Utrustningen i maskinrummet ägs av kommunen, liksom lokalerna.

– Det är jättebra ljud här och vi är nöjda med salongen som tar cirka 250 personer, säger Yngve.

Det finns i dagsläget ingen kiosk i anknytning till bion. Biobesökarna får ta med sig själva om de vill äta och dricka något under filmen.

– Sedan brukar vi bjuda på lite godis, säger Yngve.

Kompensation för pandemipausen

En gång i veckan visas film under hösten och det blir även matiné, utöver det, under skolloven. I höst finns bland annat filmerna Tove, Farväl fårskallar och In the heights på programmet.

Föreningen har fått ekonomisk kompensation från Svenska Filminstitutet för pausen under pandemin och har därmed ingen press ekonomiskt för den närmaste tiden.

– Vi ligger på ett genomsnitt på 65 personer i publiken per film, vilket är väldigt bra, säger Per.

Viktig mötesplats

– Bion är en viktig mötesplats. Vi ser att besökarna gärna kommer en stund innan filmen börjar för att hinna prata lite med andra och det tycker vi är bra, säger Per.

– Vi planerar att ha diskussioner i anslutning till filmen framöver, att man kommer lite tidigare och får lite information om filmen som visas till exempel, säger han vidare.

– Vi har också planer på att visa konserter på bio. Det tror vi kan utvecklas till något bra, säger Per och Yngve vidare.

Nya badhuset börjar ta form och invigs i slutet av 2022

Premiärdoppet i Faluns nya badhus kan bli samma dag som Lugnet fyller 50 år.
Sven Olsson fick kungligt pris för sina kulturgärningar. En av dem – att jobba för att Falu Gruva skulle bli ett världsarv. Foto: Privat/Mostphotos

Sven fick ta emot medalj från kungen för sina kulturgärningar

Falubon Sven Olsson har fått ta emot en kunglig medalj för sina kulturgärningar. Utdelningen skedde på Stockholms slott.

Det var i veckan som Sven Olsson fick ta emot kung Carl XVI Gustafs medalj för framstående insatser som kulturhistoriker i Dalarna. Medaljen överlämnades av kungen själv, liksom ett diplom från drottning Silvia.

– Det känns väldigt hedrande att få en sådan uppskattning för det man har arbetat med och brunnit för.

– Jag har hållit på med Dalarnas kulturhistoria för att jag är djupt rotad, synnerligen intresserad och ganska påläst och kunnig i ämnet och gärna skriver, berättar, föreläser, stadsvandrar och försöker förmedla mina kunskaper till andra så att de också blir än mer kunniga och intresserade av samma sak.

Sven Olsson har bland mycket annat skrivit ett 30-tal böcker och ca 300 artiklar om Dalarnas kulturhistoria.

Vilken av dina kulturgärningar är du mest stolt över?

– Jag är glad att jag har fått vara med om att vända en utveckling från rivningsraseri till bevarande eller åtminstone ökad förståelse för kulturlandskap, kulturmiljö och bebyggelse. Att vi bör vara mer intresserade av att se våra miljöer och byggnader, vår historia som värdefulla redskap för att vi ska förstå oss själva, varifrån vi kommer, vilka vi är och varför vi är som vi är och känna både stolthet och ödmjukhet för detta.

– Och att den märkliga staden Falun med sin än märkligare gruva, sina hyttor och bergsmansgårdar, blev världsarvsförklarade 2001 och att jag var påtagligt involverad i arbetet med detta, är förstås det allra viktigaste i mitt värv.

Kampen om pengarna till Bergslagen är igång

I dagarna har en ansökan och en ny utvecklingsstrategi skickats in till Jordbruksverket från föreningen Leader Bergslagen och man hoppas på ekonomiskt stöd till att utveckla bland annat tillgängligheten i området.
Alice Bäfver gillar att pyssla på Junis verksamhet i Ockelbo. Foto: Cailin Laing Foto: Cailin Laing
Ibland kan det hända att det blir kladdigt om händerna på Junis, här tillverkas slajm! Foto: Cailin Laing
Ibland är det utflykt på Junis. Här besöker man fåren i Kolforsen. Foto: Cailin Laing
Cailin Laing är verksamhetsledare. Foto: Privat

Kladdiga fingrar och filmfestival – ”Gotan” är en populär samlingspunkt för barnen

Lortiga barn är glada barn, det har man ju hört. Och det stämmer extra bra på Junis aktiviteter på Gotan i Ockelbo. Där kan det hända att det blir lite kladdigt om fingrarna ibland, men det gör inget, det går att tvätta bort!

En kväll i veckan samlas barn i åldern 6-10 år på den gamla biografen Gotan i Ockelbo för att pyssla, måla, baka, laga mat eller liknande. Det är Junis, UNFs syskonorganisation, som har sin verksamhet.

– Vi samlas på onsdagskvällar, och vi har olika teman varje gång. Den här veckan hade vi höstpyssel, berättar Cailin Laing som tillsammans med Neoline Östling leder verksamheten. Det brukar vara en 15-20 barn med varje gång, säger hon.

Verksamheten varierar från vecka till vecka och det han handla om att måla gipsfigurer, göra studsbollar, göra suddgummin eller ätbart slime.

– Ja tyvärr så misslyckades vi med både suddgummin och vissa studsbollar, skrattar verksamhetsledaren Cailin Laing, men kul hade vi ändå!

Disco för Världens barn

I slutet av september hölls ett uppskattat disco för Världens barn. Det kom över 100 barn. Alla barnen bjöds på tacos innan discot och man lyckades samla in över 3300 kr till Världens Barn.

– Det var jättelyckat. Det var deltagarrekord faktiskt! Vi brukar ha disco några gånger om året, till halloween, till jul mm..

På höstlovet blir det filmfestival i samarbete med RioBio i Ockelbo och då är det UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, som håller i programmet.

– Det blir bra barnfilmer, berättar Cailin, sen brukar det vara korvgrillning, och popcorn så klart!

– På höstlovet blir det lite extra höstlovspyssel också, då börjar vi onsdagsträffen redan vid 13, fortsätter hon.

65 barn samlades

Junis har även distriktsaktiviteter och verksamhetsledare Cailin Laing berättar att nyligen samlades 65 barn på Gotan och såg på film, käkade hamburgare, lekte och åt popcorn.

– Det var barn som åkte buss ner från Hälsingland, berättar Cailin, från bland annat Söderhamn och Hudiksvall. Tillsammans med våra egna barn var det 65 barn på Gotan.

Biografen RioBio på Gotan, där filmfestivalerna hålls, drivs av Ockelbo UNF.

UNF i Ockelbo berättar på sin hemsida att de är stolta över att fortfarande bedriva verksamhet i biografen. RioBio, då under namnet Amor, öppnades som den första stationära biografen redan 1915 och har sedan dess drivits av nykterhetsrörelsen i Ockelbo.