Matts Lindgren i Vansbro har under tre år arbetat med att utveckla Region Dalarnas digitala vårdcentral, appen Min vård. Foto: Åsa Larsson
I appen kan exempelvis tidsbokning göras. Foto: Åsa Larsson
Allt fler "läkarbesök" görs digitalt. Foto: Mostphotos

Digital dalavård ökar snabbt under pandemin

Under tre år har Matts Lindgren, stationerad i Vansbro, arbetat med utveckling av tjänster och användningsområden i Region Dalarnas digitala vårdcentral, mobilappen "Min vård". Under coronapandemin har patienter som använder appen ökat markant.

Det finns många fördelar med digitala­ vårdalternativ, inte minst för människor som bor långt ifrån vårdinrättningarna. I år har också smittrisken med anledning av corona­pandemin gjort att de digitala alternativen känns säkra och snabba för rådgivning och provtagningssvar, något som Matts också kan bekräfta:

– Från vecka 27 i år har regionen levererat cirka 30 000 provsvar gällande Covid-19 via appen Min vård, berättar han.

Coronan skyndar på utvecklingen

Många har också bokat provtagningen genom appen och på grund av, eller kanske tack vare pandemin, har utvecklingen av appen skyndats på i vissa avseenden.

Jämfört med 2019 har också tidsbokningar till läkarbesök, besök hos fysioterapeut och psykolog ökat markant. Besöksbokning har ökat från 2 458 till antalet under perioden 1 januari till 29 oktober 2019 till 4 385 bokningar under samma period i år.

Det är också när det gäller tidsbokning och återbesök som appen har sina riktigt stora fördelar än så länge. Det är enkelt och smidigt samt sparar restid för patienten de gånger det inte är nödvändigt med ett fysiskt återbesök.

”Lyckat inom psykiatrin”

– Det vi ser är att det blir effektiva­ möten med läkaren, och med mycket hög kvalitet dessutom. Inom psykiatrin har det också varit­ mycket lyckat med digitala besök för de som redan har en vårdkontakt. Inom det området är det mer utveckling på gång inom de digitala delarna inför nästa år.

För personalen på vårdcentralerna och de avdelningar på länets­ lasarett som hittills anslutit sig till appen innebär de digitala återbesöken och tidsbokningarna ett nytt arbetssätt. Över lag ser personalen många fördelar för vårdinrättningarna.

I dag går det att boka tid och ha digitala återbesök på avdelningarna för kirurgi, medicin, Hjälpmedel Dalarna och samtliga vårdcentraler i länet inklusive deras­ fysioterapeuter och psykologer, utöver psykiatrin. Fler avdelningar är på väg in, bland annat reumatologen.

Matts och hans kollega Helena Aspelin, som är stationerad i Falun, har arbetat med att utveckla appen sedan 2017. De har under tiden sett konkurrensen från andra­ vårdappar som exempelvis Kry och andra privata alternativ.

– De jobbar väldigt mycket med tillgängligheten, medan vi jobbar på ett lite annat sätt, säger Matts.

Digitala utvecklingen fortsätter

Han förklarar att även digitala besök journalförs på traditionellt sätt och journalerna finns sedan tillgängliga för patienten på 1177.se. Patienterna får alltid träffa en läkare som är anställd av Region Dalarna, vilket Matts menar är en trygghet för patienten och en kvalitetssäkring för verksamheten.

Nu ska den del av projektet med att utveckla appen, slutsummeras och avslutas, men utvecklingen av digital vård kommer att fortsätta.

– Det vi ser komma är till exempel­ monitorbevakning när det gäller patienter med kroniska sjukdomar som behöver daglig provtagning och kontroll av värden. Det i sin tur handlar om att undvika att patienten blir så dålig att den måste läggas in, ett slags förebyggande vård, förklarar han.

Mitt i all framgång kring den digitala delen av vården finns förstås också farhågan att glömma bort och inte nå ut till de männi­skor som inte är digitala.

– Det måste också finnas utrymme för de som behöver fysiska möten, avslutar Matts.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Det blir mycket resande till de 70 lokalföreningarna i södra Sverige som Laila ska samarbeta med. Foto: Åsa Larsson
Laila Eriksson lämnar Vansbro kommun efter 30 år för ett arbete på Demensförbundet. Foto: Åsa Larsson

Efter 30 år i Vansbro kommun – nu väntar Lailas drömjobb

Efter 30 år som anställd i Vansbro kommun byter Laila Eriksson arbetsgivare för att fortsätta arbeta med demensvård, dock ur ett annat perspektiv. – Det finns mycket mer att göra på det här området, säger hon.

I oktober börjar Laila sin tjänst som förbundskonsulent på Demensförbundet. Det betyder mycket resande i södra delarna av landet, men också jobb hemifrån Vansbro som hon kommer att utgå ifrån.

– Jag älskar att resa och köra bil så den biten ser jag mycket fram emot, och roligast blir det att träffa alla nya människor i de 70 lokalföreningar som jag ska samarbeta med, säger hon.

Förändringar i vården

Det var inget lätt beslut att säga upp sig från en tjänst som anhörigstödsamordnare i kommunen.

– Nu känns det bra, jag hade dock önskat att jag haft någon att lämna över till nu när jag slutar, säger Laila.

Mycket har förändrats inom vård och omsorg under de 30 år som Laila haft sin anställning där.

– Från början kände jag inte alls för demensvård.

– Men någonstans under vägen väcktes intresset då jag såg stora utmaningar inom det här området, berättar Laila.

Viktiga ämnen

Hon utbildade sig till demensvårdsutvecklare under åren 2005-2007 och som projekt under utbildningstiden startade hon en dagverksamhet på Söderåsens äldreboende i Vansbro, en verksamhet som sedan blev permanentad.

– Plötsligt hade jag skapat mig ett nytt jobb, berättar Laila.

Här någonstans inledde Laila också samarbetet med den lokala demensföreningen i Vansbro kommun, en aktiv förening med ett 70-tal medlemmar.

Oro i leden

I och med den nya anställningen kan hon nu åta sig mer uppdrag i den lokala demensföreningen. Även styrelseuppdrag, något som hon ser fram emot. Nu kommer Laila att jobba med ett annat perspektiv på demensvården. Utifrån, med medlemmarna i halva landets lokalföreningar bakom sig och deras krav på exempelvis bättre vård och mer forskning inom området.

– Demensförbundet är heller inte fast i något samarbete med läkemedelsindustrin, vilket känns väldigt bra, säger hon.

Lite dystert är det dock att hennes tjänst inom kommunen varken lysts ut eller tillsatts i skrivande stund.

– Det skapar en viss oro i leden och det jag kunnat göra är att hänvisa till lokalföreningen i de fall det har varit möjligt, säger hon vidare.

Tekniska hjälpmedel

Hon känner också själv oro över att utvecklingen till viss del går bakåt inom demensvården i Vansbro kommun. Det saknas spetskompetens inom området och någon form av demensteam tycker Laila.

– Om man siar in i framtiden tror jag att det kommer nya tekniska lösningar som gör att fler kan bo kvar hemma även med demenssjukdomar, säger Laila.

Nu ser hon fram emot att ta tag i de nya arbetsuppgifterna:

– Det ska bli fantastiskt spännande att se hur demensvården fungerar i andra kommuner och andra delar av landet, och få mer insyn i frågorna nationellt. Genom det hoppas jag kunna vara med och påverka mer här hemma via lokalföreningen, säger hon vidare.

– Det är fantastiskt att få vara en del av det här och faktiskt en dröm som går i uppfyllelse, säger Laila.

Vansbro i topp när företags- klimatet rankades i Sverige

Vansbro kommun fortsätter att vara framgångsrik i rankingen av företagsklimatet i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år. – I Vansbro är arbetet med näringslivsfrågorna handling, säger Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.

Ockelbos företagsklimat i topp i länet

Det ser bra ut för Ockelbo i Svenskt Näringslivs ranking. Det berättade Lotta Pettersson, regionchef på Svenskt Näringsliv på senaste

Oklart med pengar till reparation av Kyrkbron i Dala-Floda

När Kyrkälvbron besiktades 2019 hittades en rad brister som måste åtgärdas för att bron ska kunna fortsätta trafikeras. – Det måste lösa sig, säger Trygve Wålstedt och Bo Lundgren från Brostiftelsen. – Men det handlar om miljonbelopp, konstaterar de.

Skifspriset Rocknallen delas ut för femte gången

Den 13 november delar Björn Skifs ut priset Rocknallen för femte gången i Vansbro under en galakväll. Pristagaren är hemlig fram till utdelningen.