Matts Lindgren i Vansbro har under tre år arbetat med att utveckla Region Dalarnas digitala vårdcentral, appen Min vård. Foto: Åsa Larsson
I appen kan exempelvis tidsbokning göras. Foto: Åsa Larsson
Allt fler "läkarbesök" görs digitalt. Foto: Mostphotos

Digital dalavård ökar snabbt under pandemin

Under tre år har Matts Lindgren, stationerad i Vansbro, arbetat med utveckling av tjänster och användningsområden i Region Dalarnas digitala vårdcentral, mobilappen "Min vård". Under coronapandemin har patienter som använder appen ökat markant.

Det finns många fördelar med digitala­ vårdalternativ, inte minst för människor som bor långt ifrån vårdinrättningarna. I år har också smittrisken med anledning av corona­pandemin gjort att de digitala alternativen känns säkra och snabba för rådgivning och provtagningssvar, något som Matts också kan bekräfta:

– Från vecka 27 i år har regionen levererat cirka 30 000 provsvar gällande Covid-19 via appen Min vård, berättar han.

Coronan skyndar på utvecklingen

Många har också bokat provtagningen genom appen och på grund av, eller kanske tack vare pandemin, har utvecklingen av appen skyndats på i vissa avseenden.

Jämfört med 2019 har också tidsbokningar till läkarbesök, besök hos fysioterapeut och psykolog ökat markant. Besöksbokning har ökat från 2 458 till antalet under perioden 1 januari till 29 oktober 2019 till 4 385 bokningar under samma period i år.

Det är också när det gäller tidsbokning och återbesök som appen har sina riktigt stora fördelar än så länge. Det är enkelt och smidigt samt sparar restid för patienten de gånger det inte är nödvändigt med ett fysiskt återbesök.

”Lyckat inom psykiatrin”

– Det vi ser är att det blir effektiva­ möten med läkaren, och med mycket hög kvalitet dessutom. Inom psykiatrin har det också varit­ mycket lyckat med digitala besök för de som redan har en vårdkontakt. Inom det området är det mer utveckling på gång inom de digitala delarna inför nästa år.

För personalen på vårdcentralerna och de avdelningar på länets­ lasarett som hittills anslutit sig till appen innebär de digitala återbesöken och tidsbokningarna ett nytt arbetssätt. Över lag ser personalen många fördelar för vårdinrättningarna.

I dag går det att boka tid och ha digitala återbesök på avdelningarna för kirurgi, medicin, Hjälpmedel Dalarna och samtliga vårdcentraler i länet inklusive deras­ fysioterapeuter och psykologer, utöver psykiatrin. Fler avdelningar är på väg in, bland annat reumatologen.

Matts och hans kollega Helena Aspelin, som är stationerad i Falun, har arbetat med att utveckla appen sedan 2017. De har under tiden sett konkurrensen från andra­ vårdappar som exempelvis Kry och andra privata alternativ.

– De jobbar väldigt mycket med tillgängligheten, medan vi jobbar på ett lite annat sätt, säger Matts.

Digitala utvecklingen fortsätter

Han förklarar att även digitala besök journalförs på traditionellt sätt och journalerna finns sedan tillgängliga för patienten på 1177.se. Patienterna får alltid träffa en läkare som är anställd av Region Dalarna, vilket Matts menar är en trygghet för patienten och en kvalitetssäkring för verksamheten.

Nu ska den del av projektet med att utveckla appen, slutsummeras och avslutas, men utvecklingen av digital vård kommer att fortsätta.

– Det vi ser komma är till exempel­ monitorbevakning när det gäller patienter med kroniska sjukdomar som behöver daglig provtagning och kontroll av värden. Det i sin tur handlar om att undvika att patienten blir så dålig att den måste läggas in, ett slags förebyggande vård, förklarar han.

Mitt i all framgång kring den digitala delen av vården finns förstås också farhågan att glömma bort och inte nå ut till de männi­skor som inte är digitala.

– Det måste också finnas utrymme för de som behöver fysiska möten, avslutar Matts.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Stor ökning av samtal till Kvinnojouren Malung-Sälen

Under pandemin, och speciellt de senaste månaderna, har antalet samtal till Kvinnojouren i Malung-Sälen mer än fördubblats jämfört med samma period förra året.
– Det är tur att vi finns, men för jäkligt att vi behöver finnas, säger Tätte Örhammar Sjödén, ordförande i föreningen.

På Internationella kvinnodagen var Kvinnojouren ute på Grönland i Malung för att visa att de finns och berätta vad de gör.

– Det har ju varit omöjligt för oss att ha några aktiviteter eller möten under pandemin, så nu passar vi på när det går att vara utomhus, sa Margareta Enders, kassör i föreningen.

Med frukt och godis, och förstås information, ville de visa vilket stöd de kan bidra med till kvinnor i utsatta situationer.

Kan behöva skyddat boende

Många känner ändå till att Kvinnojouren finns, och de senaste månaderna har det varit mycket att göra med att stötta kvinnor som hört av sig och vill ha hjälp. Det handlar dels om stöd via telefon men också om hjälp med att ordna skyddat boende om kvinnan och kanske även barn, behöver det.

– Det verkar bero på att fler är hemma mer tillsammans med sina män, och blir på så vis mer utsatta. Är man kanske sedan i riskgrupp för covid-19 och inte kan träffa andra människor blir det en väldigt utsatt situation, säger Margareta.

Finns ingen ursäkt

Tätte tycker att det rättsligt tas alldeles för lätt på misshandel mot, och till och med mord på kvinnor:

– Det finns faktiskt ingen ursäkt för att misshandla eller hota en kvinna, säger hon.– Jag menar att brotten måste prioriteras i domstolar och hos polisen. idag blir de liggande utan åtgärd i åratal och förövarna har möjlighet att begå fler brott under tiden, fortsätter hon.

Kvinnojourens jourlägenhet finns i Malung.

– Den senaste tiden har det varit många som behövt använda den, tyvärr, säger Tätte.

Startar tjejjour

Positivt är däremot att föreningen den senaste tiden också fått en del nya medlemmar vilket är välkommet, även om många enbart vill stötta och inte har möjlighet att vara aktiva.

– Nu söker med ljus och lykta efter ett par yngre kvinnor som kan vara med och starta en tjejjour här i kommunen, säger Margareta.

– Vi har fått pengar till det och även signaler om att det behövs, och signalerna kommer från yngre tjejer, berättar Tätte.

Kvinnojouren i Malung-Sälen är med i riksorganisationen Unizon.

Smedjebacken satsar 100 000 på mensskydd

Samtliga kommunala toaletter i Smedjebackens kommun ska utrustas med mensskydd. Det handlar om totalt 450 toaletter.

Det värsta smittoläget i landet

De senaste siffrorna visar att Gävleborgs län har 884 smittade fall per 100 000 innevånare, flest i landet. Det är den nya brittiska mutationen som har kopplat greppet i länet och står för 60 procent av de positiva provtagningsresultaten.

Idrotten har gett Lars energi

Han är förlamad från brösthöjd och nedåt, men det har aldrig hindrat honom från att idrotta. – Idrott har varit en stor och viktig del av mitt liv. Idag handlar det mest om idrott till husbehov och för mitt ett eget välbefinnande.
Bo Johansson rockar loss framför en jublande publik. Foto: Privat
Sebastian Samuelsson och Bo Johansson på antidopningsuppdrag i USA. Foto: Privat
Bo Johansson på sitt kontor i Falun. Foto: PeO Karlström
Bo Johansson samarbetade med racerföraren Sebastian Hohenthal. Foto: Privat
Bo Johansson med foto på sin nya samarbetspartner Nils van der Poel. Foto: PeO Karlström
Bo Johansson och Little Boo and the Virgins Foto: Privat/PeO Karlström

Hektiskt för Limasonen när det blev två VM-guld

Limasonen Bo Johansson, 54, har haft och har många strängar på sin lyra. En engagerad, energisk och levnadsglad ”Västerdaling”, som det händer saker kring mest hela tiden. Idrott är hans liv, men även rockmusik och älgjakt med hund står högt upp på agendan. Och mycket, mycket mer. De senaste åren har jobb med elitidrottare mer och mer tagit över.

Och inte vilka elitidrottare som helst. Sebastian Samuelsson och Oscar Svensson är två av tio i stallet, men också det senaste tillskottet, Sveriges nya skridskoess Nils van der Poel.

– Vi skrev avtal en fredag. Sex dagar senare tog han VM-guld på 5000 meter, och inte nog med det. Seger på 10 000 och nytt världsrekord. Helt ofattbart. Gissa om jag hade några hektiska dagar. Alla vill träffa Nils, säger Bo.

Skridskokungen valde alltså en agent från Dalarna?

– Ja Wolfgang Pichler ringde och ville att jag skulle hjälpa Nils. Däremot gillar jag inte ordet agent. Jag är en förmedlare i olika affärer, kontrakt och sponsoravtal och dessemellan lite kurator.

Vi backar bandet för att få en bättre bild av Limasonen.

– Jag började fyraårigt tekniskt gymnasium i Malung, men hoppade av nästan omgående. Att studera var inget för mig på den tiden. Att meka med bilar, hugga ner skog eller skjuta älg – det var liksom på riktigt.

Elektriker blev hans profession och omgående fick han jobb på Malungs Elverk 1985.

– Första dagen glömmer jag aldrig. Arbetskamraterna talade om att snart kommer gubben. Det visade sig vara Sixten Jernberg. Tuff och ärlig att jobba med och han körde på hela dagarna. Ingen rast och vila där inte och han sa ofta; ”Vi ska äta pojkar, men vi ska skynda oss!” Jag gillade att jobba hårt och blev mycket god vän med Sixten.

Samtidigt pågick Bos´ idrottsliga karriär. Skidskytte i Lima SKG, fotboll i Nornan och hockey i Malung.

– Jag skulle hålla på med allt, men hockey var nummer ett. Det kulminerade när jag körde Vasaloppet på förmiddagen och spelade division ett-match i hockey på kvällen.

De idrottsliga framgångarna kom i den udda sporten skidfältskytte. Två NM-guld, två SM-guld och en plats i landslaget i tio år. Några säger att Bo förmodligen hade hållit på än, om inte sporten lagts ner.

Till detta ska läggas 15 Vasalopp och från 2003 är han även tävlingsledare.

– Jag har haft så förtvivlat svårt att säga nej. Å andra sidan har det gett mig många chanser och möjligheter. Jag tränar faktiskt fortfarande på att säga nej.

Tur att han inte sa nej en varm junidag 1993. Då hade vi aldrig fått höra rocklåtar som Sweet Linda Dream eller Love Letter. Ett rockband hade lämnat återbud att spela på Limas årliga Simmarfest. Förfrågan gick till Bo och några kompisar och plötsligt var Little Boo and the Virgins verklighet.

600 kom till Limedsforsens Folket Park. Bandet hade tidstypisk utstyrsel med brylkräm, myggjagare, nylonskjortor och kavaj. Succé och stora rubriker.

– Vi håller faktiskt på än. Några nya i bandet, men annars är det mesta sig likt, förutom brylkrämen förstås, säger Bo och stryker försiktigt handen över flinten.

2002 lockade ekonomiprogrammet Sport Management på Högskolan Dalarna.

– Jag kom in. En helt ny värld, som jag mötte med skräckfylld förtjusning. Men en utbildning som öppnade upp dörren till sponsringens värld.

Men Bo nämner gång på gång idrottens betydelse samt stöttningen och förtroendet från några nyckelpersoner. Rektor Joel Andersson, föräldrarna May & John, farbror Alf, Sixten Jernberg och Rolf Hammar nämns både med respekt och tacksamhet.