Matts Lindgren i Vansbro har under tre år arbetat med att utveckla Region Dalarnas digitala vårdcentral, appen Min vård. Foto: Åsa Larsson
I appen kan exempelvis tidsbokning göras. Foto: Åsa Larsson
Allt fler "läkarbesök" görs digitalt. Foto: Mostphotos

Digital dalavård ökar snabbt under pandemin

Under tre år har Matts Lindgren, stationerad i Vansbro, arbetat med utveckling av tjänster och användningsområden i Region Dalarnas digitala vårdcentral, mobilappen "Min vård". Under coronapandemin har patienter som använder appen ökat markant.

Det finns många fördelar med digitala­ vårdalternativ, inte minst för människor som bor långt ifrån vårdinrättningarna. I år har också smittrisken med anledning av corona­pandemin gjort att de digitala alternativen känns säkra och snabba för rådgivning och provtagningssvar, något som Matts också kan bekräfta:

– Från vecka 27 i år har regionen levererat cirka 30 000 provsvar gällande Covid-19 via appen Min vård, berättar han.

Coronan skyndar på utvecklingen

Många har också bokat provtagningen genom appen och på grund av, eller kanske tack vare pandemin, har utvecklingen av appen skyndats på i vissa avseenden.

Jämfört med 2019 har också tidsbokningar till läkarbesök, besök hos fysioterapeut och psykolog ökat markant. Besöksbokning har ökat från 2 458 till antalet under perioden 1 januari till 29 oktober 2019 till 4 385 bokningar under samma period i år.

Det är också när det gäller tidsbokning och återbesök som appen har sina riktigt stora fördelar än så länge. Det är enkelt och smidigt samt sparar restid för patienten de gånger det inte är nödvändigt med ett fysiskt återbesök.

”Lyckat inom psykiatrin”

– Det vi ser är att det blir effektiva­ möten med läkaren, och med mycket hög kvalitet dessutom. Inom psykiatrin har det också varit­ mycket lyckat med digitala besök för de som redan har en vårdkontakt. Inom det området är det mer utveckling på gång inom de digitala delarna inför nästa år.

För personalen på vårdcentralerna och de avdelningar på länets­ lasarett som hittills anslutit sig till appen innebär de digitala återbesöken och tidsbokningarna ett nytt arbetssätt. Över lag ser personalen många fördelar för vårdinrättningarna.

I dag går det att boka tid och ha digitala återbesök på avdelningarna för kirurgi, medicin, Hjälpmedel Dalarna och samtliga vårdcentraler i länet inklusive deras­ fysioterapeuter och psykologer, utöver psykiatrin. Fler avdelningar är på väg in, bland annat reumatologen.

Matts och hans kollega Helena Aspelin, som är stationerad i Falun, har arbetat med att utveckla appen sedan 2017. De har under tiden sett konkurrensen från andra­ vårdappar som exempelvis Kry och andra privata alternativ.

– De jobbar väldigt mycket med tillgängligheten, medan vi jobbar på ett lite annat sätt, säger Matts.

Digitala utvecklingen fortsätter

Han förklarar att även digitala besök journalförs på traditionellt sätt och journalerna finns sedan tillgängliga för patienten på 1177.se. Patienterna får alltid träffa en läkare som är anställd av Region Dalarna, vilket Matts menar är en trygghet för patienten och en kvalitetssäkring för verksamheten.

Nu ska den del av projektet med att utveckla appen, slutsummeras och avslutas, men utvecklingen av digital vård kommer att fortsätta.

– Det vi ser komma är till exempel­ monitorbevakning när det gäller patienter med kroniska sjukdomar som behöver daglig provtagning och kontroll av värden. Det i sin tur handlar om att undvika att patienten blir så dålig att den måste läggas in, ett slags förebyggande vård, förklarar han.

Mitt i all framgång kring den digitala delen av vården finns förstås också farhågan att glömma bort och inte nå ut till de männi­skor som inte är digitala.

– Det måste också finnas utrymme för de som behöver fysiska möten, avslutar Matts.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Foto: Mostphotos

Maximalt åtta på offentliga sammankomster i Dalarna – beslut under måndagen

Länstyrelsen Dalarna har fattat beslut om att sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 50 personer till maximalt åtta.

Beslutet som gäller från och med tisdagen har fattats utifrån en hemställan från Region Dalarnas smittskyddsenhet.

– Det här kommer självklart att påverka de allra flesta av oss, och vi måste alla göra vårt bästa för att följa det. Det är ett nödvändigt beslut för att vi ska hindra den ökande smittspridningen, och för att minska belastningen på hälso- och sjukvården, säger landshövding Ylva Thörn i ett pressmeddelande.

”Vi är oerhört glada”! – Malungs IF får största krisstödet i hela landet

– Vi är oerhört glada!Det säger Sten-Inge Eriksson från Malungs IF om att föreningen fått 4 159 000 kronor i

630 fler fall av covid-19 i Dalarna senaste veckan

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka kraftigt i Dalarna. Under måndagen meddelade Region Dalarna att det nu var 5539 konstaterade fall av smitta i länet – en ökning med 631 fall på en vecka och närmare 300 fall jämfört med i fredags.

Under helgen har också ytterligare personer fått skrivas in på sjukhus för att vårdas för sjukdomen. I dagsläget vårdas 28 personer inom slutenvården för covid-19 och sex personer får intensivvård. Ytterligare en person har dessutom avlidit i sjukdomen och sammanlagt har nu 111 personer avlidit av sjukdomen inom Region Dalarnas slutenvård. I den siffran ingår inte personer som har avlidit i hemmet eller inom olika former av boenden.

– Vi ser en fortsatt ökad smittspridning i länet och en ökad belastning på sjukvården. Det är därför ytterst viktigt att vi alla nu verkligen hjälps åt och funderar på vad vi egentligen måste göra – och vad vi kan undvika att göra – för att undvika att fler människor blir allvarligt sjuka och dör, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom i ett pressmeddelande.

Tappade 92 procent av intäkterna

Att i princip hela nöjes­branschen nu blöder under den pågående coronapandemin har knappast undgått någon. Och förutom artister och arrangörer så har scen­arbetare som exempelvis ljus- och ljud­tekniker knappt några jobb kvar alls.

Storstilad start för dalalagen under bandyns premiärhelg

Världens längsta försäsong är över. I helgen fick äntligen dalalagen i bandyallsvenskan göra debut och dessutom dubbelt upp. Match både