Fördomarna om landsbygdens många företag

Under alla mina yrkesår har jag ständigt fått höra en hel del fördomar om vad landsbygden har eller inte har och vad Sverige utanför storstäderna eventuellt kan bidra med till landets utveckling. Trots att jag sedan många decennier tillbaka blivit dödstrött på all okunskap om den i landet dominerande landsbygden är det viktigt att outtröttligt visa upp några av de viktigaste kvaliteterna och att Sverige utan dessa tillgångar inte har en chans att nå ett hållbart samhälle.

Idag har många kommuner på landsbygden ett expansivt näringsliv samtidigt med att bostadsbristen ökar och väsentliga delar av servicen märkligt nog stagnerar eller krymper – både den offentliga och privata. De som styr över servicen finns i storstäderna och deras överblick över hela landet blir hela tiden allt sämre.

Tyvärr har regionerna som den i Dalarna för lite makt och resurser för att på egen hand kompensera centrums okunskap och nonchalans. Landsbygdens många företag visar trots denna verklighet och coronans härjningar sin uthållighet och styrka.

Nämn exemplet Vansbro kommun där både små och stora företag går alldeles utmärkt. Det gäller inte bara det kraftigt expansiva och välkända E-handelsbolaget Lyko, som söker ny arbetskraft allt längre från huvudkontoret. Det gäller även exempelvis sågverket Sveden Trä i Äppelbo och Moelven Modus i Hulån.

Hela detta industriella och logistiska mecka i Vansbro är inte ensamma om framgångar inom regionens näringsliv. Älvdalens expansion i främst Idre med Himmelfjäll och Idre Fjäll och företag som Fiskarheden och Autoform i Malung/Sälens kommun är alla expansiva företag som visar att Sveriges makthavare måste tänka om. Enbart i Siljansregionen finns över 10.000 småföretag som alla behövs om Sverige ska få en bättre framtid. Landsbygden är utan tvekan vår dolda skatt!

Tillväxten skulle vara ännu större och befolkningstalen betydligt positivare om de ökande bostadsköerna i hela Dalarna kunde byggas bort, servicen stärkas och vägar och järnvägar fick modern standard. Om inte makthavarna i Stockholm vill vara med och ge landsbygden bättre villkor och öka sin kunskap om det egentliga Sverige får vi agera mer själva och stärka regionens resurser. När sätter vi igång det arbetet?

/Ronny Svensson, ledarskribent